Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Γιατί μεταδίδεται τόσο ραγδαία – Οι ελπίδες για το εμβόλιο

Κορονοϊός: Γιατί μεταδίδεται τόσο ραγδαία – Οι ελπίδες για το εμβόλιο

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Παρόλες τις προσπάθειες των κινεζικών αρχών να χαλιναγωγήσουν τον κορονοϊό που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγες εβδομάδες στην πόλη Γουχάν, και παρά την καραντίνα που έχει επιβληθεί σε όλη την επικράτεια, η νόσος συνεχίζει να επελαύνει ακάθεκτη, έχοντας πλέον ανιχνευθεί σε 24 συνολικά χώρες – εκτός Κίνας.

Η επέλαση

Κορονοϊός

Γιατί συνέβη αυτό όμως; Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV υποστηρίζει στην ιστοσελίδα του, n-tv.de, ότι ένας από τους βασικούς λόγους που ο 2019-nCoV είχε τόσο ραγδαία εξάπλωση είναι η παγκοσμιοποίηση: Από την εποχή των επιδημιών SARS and MERS μέχρι σήμερα, οι μετακινήσεις των ανθρώπων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Το εμπόριο ακμάζει, ενώ κινεζικές και ευρωπαϊκές εταιρείες συνεργάζονται όλο και πιο στενά.

Ειδικά για τη Γερμανία, αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ήταν πέρσι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα μάλιστα με το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ο γερμανο-κινεζικός όγκος συναλλαγών αγγίζει πλέον τα 200 δισ. ευρώ ετησίως. Αντίστοιχα υψηλά είναι και τα ποσοστά ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ των εταιρειών όπως και εκείνα των επιχειρηματιών που ταξιδεύουν μεταξύ Άπω Ανατολής και Ευρώπης. Όσο για τα ταξίδια αναψυχής κινεζικών γκρουπ στη Γερμανία, τα τελευταία χρόνια έχουν πενταπλασιαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι ο ιός αναπτύχθηκε στη διάρκεια των διακοπών για τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, περίοδο κατά την οποία κοντά 5 εκατομμύρια άτομα μετακινήθηκαν από την Γουχάν προς τους τόπους καταγωγής τους. «Όσοι δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η Κίνα, δεν μπορούν να κατανοήσουν εύκολα το φαινόμενο της τεράστιας μετακίνησης που λαμβάνει χώρα κάθε Πρωτοχρονιά, όταν επί ένα μήνα 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν είτε προς είτε από τα χωριά τους κλπ.» αναφέρει ο Tanner Brown ανταποκριτής του MarketWatch στο Πεκίνο.

Χωρίς συμπτώματα

Κορονοϊός

Ωστόσο οι ειδικοί επιμένουν ότι καθοριστικός παράγοντας για την εξάπλωση της νόσου δεν είναι τόσο η κινητικότητα εργαζομένων και ταξιδιωτών. Όπως υποστηρίζει ο Δρ Christian Drosten, επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Charité του Βερολίνου, ο νέος ιός πιθανόν να μεταδίδεται πιο εύκολα, “επειδή κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο άρρωστοι”. Και εξηγεί: Υγιή άτομα που έχουν έρθει σε επαφή με άλλα που νοσούν, υπάρχει περίπτωση να είναι φορείς του ιού αλλά να το αγνοούν, καθώς μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα για αρκετές ημέρες. Με άλλα λόγια, κάποιοι μπορεί να έχουν προσβληθεί αλλά να μην το γνωρίζουν, με αποτέλεσμα να μην φροντίσουν εγκαίρως να αναζητήσουν θεραπεία και να προφυλάξουν τους οικείους τους.

Σύμφωνα με τον Ma Xiaowei, διευθυντή της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, ο ιός επωάζεται σε 14 ημέρες, κατά τις οποίες είναι κολλητικός παρόλο που ο ασθενής πιθανόν να μην παρουσιάσει συμπτώματα, πράγμα που διευκολύνει και τη μετάδοσή του από τον έναν στον άλλον. “Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν φυσιολογική θερμοκρασία ή να έχουν νοσήσει ελαφρά. Άλλοι είναι κρυφοί φορείς”, τόνισε.

Η αντιμετώπιση

Κορονοϊός

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο China Global Television Network (CGTN) η επιστημονική ομάδα του Zhejiang University υπό την κορυφαία επιδημιολόγο Li Lanjuan, που διεξάγει έρευνες για τον νέο κορονοϊό, εντόπισε δύο διαφορετικής κατηγορίας φάρμακα –τα Abidol και Darunavir– τα οποία θεωρείται ότι αμβλύνουν τα συμπτώματα. Βέβαια, αν και τα προκαταρκτικά πειράματα που διεξήχθησαν σε δείγματα στο δοκιμαστικό σωλήνα εργαστηρίου ήταν αποτελεσματικά στην αναστολή του νέου κορονοϊού, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη αν υπήρξε και επιτυχής θεραπεία ατόμων που έχουν προσβληθεί.

Προσπάθειες καταβάλλονται βέβαια και στην Ευρώπη. Ο καθηγητής Robin Shattock του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο Sky News ότι είναι πλέον έτοιμος να αρχίσει δοκιμές σε ζώα του εμβολίου που παρασκεύασε, ενώ προέβλεψε ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους θα είναι εφικτές το καλοκαίρι εάν πρώτα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια. “Οι συμβατικές προσεγγίσεις συνήθως χρειάζονται τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια πριν φτάσεις στην κλινική. Και εμείς πήγαμε από αυτή την ακολουθία στο να έχουμε υποψήφιο στο εργαστήριο σε 14 ημέρες”, ανέφερε.

Το Sky News σημειώνει πάντως ότι ακόμα και να αναπτυχθεί το εμβόλιο, θα είναι πολύ αργά για την τρέχουσα επιδημία, ωστόσο θα είναι σωτήριο εάν υπάρξει και νέα επιδημία στο μέλλον.

Όσο για το πρακτορείο Reuters, δεν είναι τόσο αισιόδοξο. Επικαλούμενο εκπρόσωπο Τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) μεταδίδει ότι μέχρι στιγμής “δεν έχει καταγραφεί κάποια αποτελεσματική θεραπεία” κατά του κορονοϊού.

Ξενοφοβικό ξέσπασμα

Κορονοϊός

Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Ecozen είχαμε αναφερθεί στις παράπλευρες απώλειες της νέας επιδημίας, εστιάζοντας στην οικονομική “απειλή” που ενέχει τόσο για την ίδια την Κίνα όσο και για τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεται. Όμως το ξέσπασμα του κορονοϊού έχει και άλλη μια κοινωνική διάσταση, εξίσου ανησυχητική: έδωσε χώρο για να ανθίσει εκ νέου η ξενοφοβία.

Ειδικά για τους ανθρώπους ασιατικής καταγωγής που γεννήθηκαν ή ζουν στο εξωτερικό, η νέα αυτή κατάσταση είναι εξαιρετικά άβολη. “Αυτή την εβδομάδα η καταγωγή μου με έκανε να αισθάνομαι ότι αποτελώ κομμάτι μιας απειλητικής και άρρωστης μάζας. Το να σε βλέπει κάποιος ως φορέα του κορονοϊού μόνο και μόνο λόγω της εθνικότητάς σου είναι ρατσιστικό”, έγραψε στην Guardian ο Sam Phan, Βρετανός υπήκοος και μεταπτυχιακός φοιτητής στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. “Ο κορονοϊός είναι μια ανθρώπινη τραγωδία, οπότε ας μην αφήσουμε τον φόβο να θρέψει το μίσος, την μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό”, πρόσθεσε.

Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν και σε γειτονικές με την Κίνα ασιατικές χώρες: Για παράδειγμα, ένα εστιατόριο στη Σεούλ, ανάρτησε επιγραφή στα κινέζικα με την ένδειξη “Απαγορεύονται οι Κινέζοι”, ενώ οι διανομείς τροφίμων ζήτησαν να μην παραδίδουν παραγγελίες στην κινεζική περιοχή της πόλης…

Δείτε επίσης:

Διαφήμιση