Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Οι παράπλευρες απώλειες και οι φόβοι για πανδημία

Κορονοϊός: Οι παράπλευρες απώλειες και οι φόβοι για πανδημία

0
koronaios 1
Διαφήμιση

Όταν το 2002, πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα ο ιός SARS, οι βιομηχανίες της χώρας παρήγαγαν κυρίως χαμηλού κόστους προϊόντα όπως μπλουζάκια και αθλητικά παπούτσια που διοχέτευαν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, ένας νέος ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Αυτά αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο εστιάζει στην οικονομική διάσταση του κορονοϊού, τόσο για την ίδια την Κίνα, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες των οποίων οι οικονομίες εξαρτώνται άμεσα από αυτήν.

Κι αυτό γιατί η Κίνα δεν είναι πλέον όπως ήταν το 2002. Σήμερα αποτελεί κυρίαρχο παράγοντα στην παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα η επιδημία να συνιστά και μεγάλη οικονομική απειλή. Ήδη οι πολυεθνικές που βασίζονται στα κινέζικα εργοστάσια για να παρασκευάσουν τα προϊόντα τους και στους Κινέζους καταναλωτές για τις πωλήσεις τους, αποσύρονται η μία μετά την άλλη: Η Apple, το Starbucks και το Ikea έκλεισαν τα καταστήματά τους, τα εμπορικά κέντρα ερήμωσαν, η Nike μείωσε τις πωλήσεις της, τα εργοστάσια που κατασκευάζουν αυτοκίνητα για την General Motors την Toyota καθυστερούν την παραγωγή, οι αεροπορικές εταιρείες Lufthansa, British Airways, American, Delta και United έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς Κίνα.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να πέσει στο 5,6% από 6,1% που ήταν πέρσι, πράγμα που θα επηρεάσει στη συνέχεια και την παγκόσμια ανάπτυξη η οποία θα σημειώσει μείωση κατά 0,2%.

Η επιδημία

china8

Το ξέσπασμα του ιού στη Γουχάν, όπου ζουν 11 εκατομμύρια άνθρωποι, οδήγησε τις αρχές να θέσουν σε καραντίνα την πόλη και την ευρύτερη επαρχία Χουμπέι, αποκλείοντας τις μετακινήσεις των πολιτών. Μέχρι τώρα, οι επιπτώσεις στα εργοστάσια σχετίζονταν κυρίως με τη σχετική αδράνεια που επικρατούσε λόγω της κινέζικης πρωτοχρονιάς, καθώς μυριάδες εργαζόμενοι επιστρέφουν για διακοπές στις οικογένειές τους. Ως επιπρόσθετο μέτρο, η κινεζική κυβέρνηση έδωσε άλλες τρεις ημέρες αργίας καθυστερώντας την επιστροφή των εκδρομέων στις εργασίες τους.

Προφανώς όλη αυτή οι κατάσταση, συνεχίζουν οι ΝΥΤ, επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό της χώρας, όπως και τη βιομηχανία της ψυχαγωγίας που αυτή την περίοδο θα ήταν στο φόρτε της: ξενοδοχεία και εστιατόρια μένουν άδεια, συναυλίες, αθλητικές εκδηλώσεις και προβολές ακυρώνονται.

Οι ευθύνες της Κίνας

china5

Στο μεταξύ σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν σχετικά με τους χειρισμούς της Κίνας από τις πρώτες μέρες του ξεσπάσματος της επιδημίας. Μάλιστα η Washington Post καταγγέλλει ότι οι πρώτοι ασθενείς με τα σχετικά συμπτώματα είχαν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία της Γουχάν από τα μέσα Δεκεμβρίου. Η εφημερίδα επικαλείται έκθεση Κινέζου εργαζόμενου σε εργαστήριο, που κυκλοφόρησε στα social media, και στην οποία αναφέρει ότι ο ιός είχε εντοπιστεί από τις 26 Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι που γίνονταν στα κινέζικα νοσοκομεία ήταν επιφανειακοί. Η επιβεβαίωση ότι πρόκειται για νέο είδος κορονοϊού ήρθε τελικά στις 9 Ιανουαρίου.

Οι ελλείψεις

Αποτέλεσμα η κατάσταση στην Κίνα να είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι ανεξέλεγκτη. Οι πολίτες αποθηκεύουν προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στην πόλη Γουχάν, αναφέρει ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας. «Αυτό που έχει επειγόντως ανάγκη η Κίνα είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ. Προς επίρρωση των παραπάνω το Νοσοκομείο Παίδων της Γουχάν, όπως μεταδίδει το BBC, έκανε έκκληση μέσω facebook και twitter: «Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!». Την ίδια στιγμή, έξω από τα νοσοκομεία σχηματίζονται ουρές με τους ασθενείς να περιμένουν έως και 10 ώρες για να εξεταστούν.

Η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική

china7

Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε εκ νέου μέσα από τις προσπάθειες αντιμετώπισης του ιού είναι η παραδοσιακή κινέζικη ιατρική. Η Κίνα είναι γνωστή για τις εναλλακτικές θεραπείες και τα φάρμακα που παράγει, τα οποία έχουν βρει ένθερμους οπαδούς και στη δύση. Το πόσο ωστόσο θα βοηθούσαν στην παρούσα κατάσταση, παραμένει ασαφές. Σύμφωνα με το CNN, το θέμα έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη, με αφορμή κυρίως πρόσφατο ισχυρισμό του Ινστιτούτου Ιολογίας της Γουχάν ότι το φυτικό φάρμακο Shuanghuanglian, που χρησιμοποιείται συνήθως για να ανακουφίσει συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα και πονόλαιμο, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αναστείλει τον ιό. Οι γνώμες διίστανται: οι μεν το αμφισβητούν τις ιδιότητές του θεωρώντας ότι όσοι το προωθούν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κατασκευαστή του, οι δε -μεταξύ αυτών και η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας αλλά και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping- ενθαρρύνουν την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) σε “συνδυασμό με τη δυτική ιατρική” στη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου. Από την άλλη, το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα προειδοποιεί ότι “η αναστολή της νόσου δεν ισοδυναμεί με πρόληψη και θεραπεία”, και υπενθύμισε στους πολίτες να μην αγοράσουν το φυτικό φάρμακο χωρίς ιατρική επίβλεψη…

Η εξάπλωση

china3

Σήμερα, που ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 360 και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τις 17.000, οι επισκέπτες αναχωρούν και οι ξένοι εργαζόμενοι επαναπατρίζονται με συνοπτικές διαδικασίες, τα σύνορα κλείνουν, εκδίδονται σωρηδόν ταξιδιωτικές οδηγίες ενώ ο ιός έχει πλέον καταφέρει να εξαπλωθεί σε 20 χώρες.

Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι αν και αδυνατούν να προβλέψουν τη θνησιμότητα που μπορεί να προκαλέσει ο ιός στο μέλλον, εκφράζουν τον φόβο ότι μια πανδημία (μια επιδημία που θα εξαπλωθεί σε τουλάχιστον δύο ηπείρους), μπορεί να έχει διεθνείς συνέπειες – παρά τους αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις εκτεταμένες καραντίνες, μέτρα που επιβάλλουν όλο και περισσότερες χώρες.

Το κλείσιμο των συνόρων

china6

Γενικά οι επιστήμονες συναινούν ότι ο ιός μεταδίδεται εύκολα μεταξύ ανθρώπων, και ότι προσομοιάζει περισσότερο με την κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά με τους προηγούμενους θανατηφόρους ιούς SARS και MERS.

«Είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός ο νέος ιός και είναι σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται να γίνει πανδημία. Αλλά θα είναι καταστροφικός; Δεν γνωρίζω», δήλωσε στους New York Times ο δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο δρ Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ήταν πιο αισιόδοξος: “Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο” επισήμανε στην ίδια εφημερίδα, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί”.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ακόμη και το κλείσιμο των συνόρων δεν μπορεί να εμποδίσει τον ιό να διεισδύσει σε μια χώρα, όμως τέτοια μέτρα -όπως και οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου- μπορούν να καθυστερήσουν την εξάπλωση και να παρέχουν χρόνο για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

Τα επιδημιολογικά μοντέλα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκτιμούν ότι τρεις στους τέσσερις ασθενείς με τον ιό που φθάνουν στην Ευρώπη από την Κίνα, βρίσκονται ακόμη στο αφανές στάδιο της επώασης, δεν έχουν συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.α.), συνεπώς περνάνε απαρατήρητοι από τους ελέγχους στα αεροδρόμια.

Ο συντονισμός των G7

koronaios 2

Και ενώ ο κλοιός στενεύει απειλητικά, οι υπουργοί Υγείας των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών (G7) συγκαλούν αυτή την ώρα έκτακτη τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να συζητήσουν συντονισμένα μέτρα αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού. Θα συμμετάσχουν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.

Στην παρούσα φάση τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Η.Π.Α. εργάζονται πυρετωδώς για την παρασκευή προληπτικού εμβολίου, αλλά πιθανόν να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών και περισσότερο από ένα χρόνο μέχρι να είναι διαθέσιμο.

Τα μέτρα στην Ελλάδα

koronoios310120

Στην Ελλάδα παρατηρείται επίσης έντονη κινητικότητα. Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) σε σημερινή έκτακτη σύσκεψη με τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση της παγκόσμιας κρίσης κατέληξε σε μια σειρά από μέτρα που συνοψίζονται ως εξής:

  • Εντείνονται τα μέτρα στις Πύλες εισόδου της χώρας, για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.
  • Συστήνεται διατομεακή επιτροπή για τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ).
  • Η κυβέρνηση προχωρά αμέσως σε προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού (ειδικοί εργαστηρίων), στα εργαστήρια και νοσοκομεία, στις Πύλες εισόδου της χώρας.

Όσο για τις προβλέψεις, ο εκπρόσωπος επικοινωνίας για τα θέματα του νέου κορονοϊού Σωτήρης Τσιόδρας, επισήμανε ότι μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες δεν αποκλείεται να υπάρξει κρούσμα και στη χώρα μας. “Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Υπάρχει επαγρύπνηση, επικαιροποιήθηκε το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα με αυξημένη ετοιμότητα στις Πύλες εισόδου της χώρας, καθώς από την Πέμπτη ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την επιδημία διασυνοριακή απειλή”.

Καθησυχαστικός ήταν στις δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Όπως είπε, υπάρχει επάρκεια μέτρων “για ένα πρόβλημα για το οποίο δεν έχουμε ακόμα ασθενή στη χώρα μας. Η θνητότητα είναι χαμηλή, δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, το 98% των περιπτώσεων πάει καλά. Όσοι έχουν συμπτώματα και ανησυχούν να μένουν σπίτι και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Οι ασκήσεις ετοιμότητας του ΕΚΑΒ

koronaios

Ασκήσεις ετοιμότητας σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν εντός της εβδομάδας. Οι ασκήσεις μέσα από τις οποίες θα διαφανούν τα όποια κενά υπάρχουν ώστε να γίνουν βελτιώσεις, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΕΚΑΒ και με την παρουσία τόσο ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όσο και μελών της επιτροπής λοιμώξεων του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος.

Οι εξετάσεις στο Ινστιτούτο Παστέρ

china3

Η επιδημία του νέου κορονοϊού “2019-nCoV” συμβαίνει τη χειμερινή περίοδο για το βόρειο ημισφαίριο, μια εποχή που κυκλοφορούν πολλοί αναπνευστικοί ιοί και κυρίως ο ιός της γρίπης, επομένως αναμένεται ότι ένα μέρος των ύποπτων κρουσμάτων στην πραγματικότητα θα έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης ή άλλο αναπνευστικό ιό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, που προσφέρει εξετάσεις για τον νέο κορονοϊό, τον ιό της γρίπης και άλλους αναπνευστικούς ιούς, με στόχο την πλήρη διερεύνηση των ύποπτων περιστατικών.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης και Αναπνευστικών Ιών του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ δωρεάν μετά από σχετική έγκριση του ΕΟΔΥ σε ύποπτα περιστατικά. .

Με βάση τη γενετική σύσταση του νέου ιού “2019-nCoV” που ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, αναφέρει το Παστέρ, ο ιός έχει 75-80% γενετική ομοιότητα με τον SARS CoV και περισσότερο από 85% με ιούς Corona που προσβάλλουν τις νυχτερίδες. Η εύρεση της γενετικής αλληλουχίας του νέου ιού επέτρεψε την ανάπτυξη μοριακών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο (real time PCR) για την ειδική ανίχνευση του νέου ιού.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι ταυτόχρονα με τον νέο ιό κυκλοφορούν την χειμερινή περίοδο και οι άλλοι ιοί Corona που προσβάλλουν τον άνθρωπο. Επομένως, η ειδική ανίχνευση επιτρέπει τον διαχωρισμό του νέου ιού από τους συνήθεις κορονοϊούς που προκαλούν ήπια νόσηση και έτσι αποτρέπει τους “ψεύτικους” συναγερμούς.

Οι απαντήσεις του ΕΚΠΑ

china9

Από την πλευρά του ο αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, απαντά σε επτά ερωτήσεις για το νέο ιό.

  1. Τι είναι οι κορονοϊοί: Μια ομάδα ιών, οι οποίοι προκαλούν συνήθως ήπια ως μέτρια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού με συμπτώματα που προσομοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος: καταρροή, βήχας, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, πυρετός. Σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρότερη λοίμωξη στο κατώτερο αναπνευστικό -βρογχίτιδα ή πνευμονία-, νεφρική ανεπάρκεια, ακόμη και θάνατο. Οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα τους: στο μικροσκόπιο θυμίζουν κορώνα.
  1. Ποια η είναι η ταυτότητα του νέου κορονοϊού: O νέος κορονοϊός 2019n-CoV, που εντοπίστηκε στις αρχές του έτους στην κινεζική πόλη Γουχάν, προκαλεί, αντιστοίχως, αναπνευστική λοίμωξη με σοβαρότητα που ποικίλλει. Το 15-20% των προσβληθέντων εκτιμάται ότι θα χρειαστούν νοσηλεία. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως πέντε -αλλά και έως 14- ημέρες μετά την έκθεση στον ιό και είναι κλιμακούμενα: πονοκέφαλος, συνάχι, βήχας, πυρετός, δύσπνοια.
  1. Πόσο επικίνδυνος είναι ο 2019n-CoV: Είναι αρκετά όσα δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον 2019n-CoV, μια και η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι, όμως, πολύτιμη η εμπειρία μας από άλλους “συγγενείς” ιούς, SARS-CoV και MERS-CoV. Ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αλλά η θνητότητά του είναι σαφώς χαμηλότερη: δεν ξεπερνά το 4%. Στην πραγματικότητα ίσως είναι πολύ πιο χαμηλή, αφού πολλοί ασθενείς με ήπια συμπτώματα ενδεχομένως δεν απευθύνθηκαν στις υγειονομικές αρχές και συνεπώς δεν έχουν καταμετρηθεί. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο μέσος αριθμός νέων λοιμώξεων ανά μολυσμένο άτομο είναι 1,4-2,5 ασθενείς. Σημειωτέον, ότι στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα. Η κρίσιμη διαφορά είναι βέβαια ότι σε αντίθεση με τη γρίπη, για τον 2019-nCoV δεν υπάρχει εμβόλιο και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο δύσκολο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού -ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νοσήματα- να προστατευθούν. Αντιστοίχως, δεν υπάρχει ανοσία για τον πληθυσμό σε παγκόσμιο επίπεδο.
  1. Πώς μεταδίδεται: Μέσω του αέρα από άτομο που έχει προσβληθεί (σταγονίδια βήχα ή φτερνίσματος) ή μολυσμένων επιφανειών (τις οποίες αγγίζουμε και στη συνέχεια βάζουμε τα χέρια μας στο στόμα ή στη μύτη, εισάγοντας τον ιό στον οργανισμό μας). Πάντως, το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν το σενάριο μετάδοσης του κοροναϊού μέσω εισαγόμενων προϊόντων ή δεμάτων, λόγω του περιορισμένου χρόνου επιβίωσης των κοροναϊών σε επιφάνειες (μερικές ώρες).
  1. Υπάρχει θεραπεία: Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική αντιϊκή θεραπεία και βασίζεται κυρίως στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
  1. Υπάρχουν μέτρα πρόληψης: Τα αντισηπτικά αλκοολούχα διαλύματα εξουδετερώνουν τον νέο κορονοϊό. Τα μέτρα ατομικής υγιεινής είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικά: καλό πλύσιμο χεριών, με σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και, φυσικά, μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, χάρη στα πολύτιμα αντιοξειδωτικά τους, θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας, κάτι που ισχύει και για την εποχική γρίπη.
  1. Ποια είναι η εκτίμηση κινδύνου για την Ελλάδα: Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ο κίνδυνος εισαγωγής και άλλων κρουσμάτων στην Ευρώπη -συνεπώς και στην Ελλάδα- είναι μέτριος. Αν όμως ληφθούν, όπως επισημαίνει το ECDC, όλα τα αναγκαία μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων, θα περιοριστεί σημαντικά ο κίνδυνος περαιτέρω εγχώριας διασποράς του ιού στις ευρωπαϊκές χώρες. Το επιστημονικό δυναμικό του ΕΚΠΑ συντονίζει τις προσπάθειές του όσον αφορά τη συμβολή στην έρευνα για το συγκεκριμένο ιό, στο σχεδιασμό μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του ιού και στην αντιμετώπισή του εάν τυχόν ο ιός φτάσει στην Ελλάδα.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr, Newsbeast, The New York Times, Washington Post, BBC, CNN

 

Διαφήμιση