Αρχική Ζώα Η απόδειξη ότι οι δεινόσαυροι… κολυμπούσαν

Η απόδειξη ότι οι δεινόσαυροι… κολυμπούσαν

0
σαυρόποδα δεινόσαυροι
Διαφήμιση

Οι δεινόσαυροι, και συγκεκριμένα τα σαυρόποδα, απ’ ότι φαίνεται μπορούσαν να διασχίσουν σώματα νερού, δηλαδή ποτάμια και λίμνες, σύμφωνα με τη τελευταία έρευνα των παλαιοντολόγων.

Οι παλαιοντολόγοι έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα όταν ανακάλυψαν κάποια ασυνήθιστα αποτυπώματα σε λίμνες και ποτάμια. Τέτοια αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο Τέξας και το παράξενο με αυτά είναι το γεγονός ότι προέρχονται μόνο από τα μπροστινά τους πόδια!

Οι κολυμβητές δεινόσαυροι

Η απόδειξη ότι οι δεινόσαυροι... κολυμπούσαν

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δεινόσαυροι διέσχιζαν σώματα νερού χρησιμοποιώντας τα μπροστινά τους πόδια για να προωθούνται.

Η αποκαλυπτική εργασία, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Ichnos», αναφέρει ότι τα προϊστορικά πλάσματα δεν χρειάζονταν και τα τέσσερα πόδια τους για να περάσουν ένα ρέμα.

Τα αποτυπώματα, που βρέθηκαν σε παλιό λατομείο του Όστιν του 2007, προέρχονται από ένα από τα τρία μεγαλύτερα είδη που έζησαν στην Αμερική και πιθανότατα από τον Σαυροποσειδώνα, τον ψηλότερο δεινόσαυρο της προϊστορίας.

Η αμφιλεγόμενη ιδέα

Η απόδειξη ότι οι δεινόσαυροι... κολυμπούσαν

Η ιδέα ωστόσο ότι περνούσαν το νερό μόνο με τα μπροστινά τους πόδια, προωθώντας το τεράστιο σώμα τους δηλαδή μόνο με τα δύο άκρα, έμοιαζε εξωφρενική, παραδέχονται οι επιστήμονες.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, τέτοια αποτυπώματα έχουν βρεθεί και αλλού στο Τέξας και οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να αψηφούν άλλο τα γεγονότα. Οι δεινόσαυροι «κολυμπούσαν», μας λένε, κάτι που είχε υπαινιχθεί η επιστήμη ήδη από τη δεκαετία του 1940, πατώντας τα μπροστινά τους πόδια στον βυθό.

Μοιάζει τρελό, μας λένε, ένα πλάσμα 60 τόνων να βαδίζει στα μπροστινά του πόδια, αυτοί οι δεινόσαυροι είχαν όμως «σάκους αέρα» στα κόκαλά τους, κάνοντας τελικά το «κολύμπι» ευκολότερο απ’ όσο νομίζουμε.

Τέλος, τονίζουν πως χρειάζονται περισσότερα πειστήρια για να είναι σίγουροι.

Με πληροφορίες από: Science Alert, Tandfonline, Newsbeast

Διαφήμιση