Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ασταμάτητος ο ιός υποστηρίζουν οι επιστήμονες – Όλες οι εξελίξεις

Κορονοϊός: Ασταμάτητος ο ιός υποστηρίζουν οι επιστήμονες – Όλες οι εξελίξεις

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού μοιάζει ασταμάτητη, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων και των θυμάτων σε ολοένα περισσότερες χώρες, συνεχίζεται αμείωτα.

Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανότατο ότι ο ιός εξαπλώνεται «ύπουλα» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. Επιδημιολόγοι του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί, σύμφωνα με το «Science».

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα.

Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).

Κορονοϊός 1

Στην Ελλάδα επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Νωρίτερα σήμερα, επιβεβαιώθηκε και το πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού, σε γυναίκα 38 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, λαμβάνει αντιική αγωγή, είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα ειδικών ιατρών.

Ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο, τόνισε για τον κορονοϊό ότι παραμένει μια ήπια νόσος και επισήμανε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής.

Απολυμαίνουν το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Ειδικά συνεργεία προχωρούν εδώ και λίγη ώρα στην απολύμανση χώρων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, υπό το φόβο του κορονοϊού, μετά το θετικό κρούσμα του ιού σε 38χρονη.

Συγκεκριμένα, άνδρες με ειδικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει στολή και μάσκα ψέκασαν πριν από λίγο με απολυμαντικό υλικό χώρους πού βρίσκονται στο δημαρχείο και συγκεκριμένα στις οικονομικές υπηρεσίες. Η διαδικασία είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί σήμερα σε όλες τις εγκαταστάσεις του κτιρίου.

Το κτίριο απολυμαίνεται καθώς το βράδυ της Δευτέρας η 38χρονη που είναι το πρώτο κρούσμα του κορονοϊου στην Ελλάδα, παραβρέθηκε για αρκετή ώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη.

Κορονοϊός

Πρώτος Γάλλος νεκρός από κορονοϊό στο Παρίσι

Ένας άνδρας 60 ετών στο Παρίσι έγινε ο πρώτος Γάλλος υπήκοος που πεθαίνει από τον κορονοϊό, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της γαλλικής υγειονομικής αρχής, Τζερόμ Σαλομόν.

Πρώτο κρούσμα στην Βραζιλία

Η πρώτη περίπτωση του κορονοϊού επιβεβαιώθηκε στην Βραζιλία, όπου ένας άνδρας επέστρεψε στο Σάο Πάολο από επαγγελματικό ταξίδι στην Ιταλία στις 21 Φεβρουαρίου, και βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Την είδηση έκανε γνωστή η βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de S. Paul, τονίζοντας πως ο ασθενής υποβλήθηκε σε δύο τεστ και πως βγήκαν και τα δύο θετικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται πηγές κοντά στο υπουργείο Υγείας, έχει ζητηθεί από την αεροπορική εταιρεία με την οποία ταξίδεψε ο άνδρας στην Ιταλία, η λίστα των επιβατών της συγκεκριμένης πτήσης.

κοροναϊός Covid-19

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη Γεωργία

Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού εντοπίστηκε στη Γεωργία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο ασθενής είναι ένας Γεωργιανός πολίτης ο οποίος επέστρεψε στη χώρα από το Ιράν, μέσω του γειτονικού Αζερμπαϊτζάν, όπως είπε η υπουργός Εκατερίνε Τικαράτζε.

Από το συνοριακό φυλάκιο όπου ελέγχθηκε ο άνθρωπος αυτός «μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο», πρόσθεσε η υπουργός.

Στερεύουν τα αποθέματα αίματος στην Κίνα

Η επιδημία του κορονοϊού έχει αποτέλεσμα να στερέψουν στην Κίνα τα αποθέματα από κάτι πολύτιμο για την ανθρώπινη ζωή: το αίμα.

Κέντρα αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα έχουν αναφέρει σημαντική μείωση στις δωρεές, με ένα εξ αυτών να εκδίδει «κόκκινο συναγερμό» καθώς τα αποθέματα στερεύουν. Γιατροί και ιατρικό προσωπικό προσφέρουν αίμα, σύμφωνα με γιατρούς και αναφορές σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κορονοϊός

Τρεις Ρώσοι από το Diamond Princess προσβλήθηκαν από τον φονικό ιό

Τρεις Ρώσοι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess διαγνώσθηκαν με κορονοϊό. Την ανακοίνωση έκανε σήμερα στους δημοσιογράφους η επικεφαλής της ρωσικής εποπτικής αρχής προστασίας του καταναλωτή Rospatrebnadzor, Άννα Ποπόβα, η οποία τόνισε ότι επέστρεψαν από την Ιαπωνία στην Ρωσία και νοσηλεύονται στην πόλη Καζάν.

«Μεταφέραμε του Ρώσους πολίτες από την Ιαπωνία. Πρέπει να σας πω, ότι νοσηλεύονται και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση, σε συνθήκες απομόνωσης όλοι τους, οκτώ άτομα συνολικά, μεταξύ των οποίων και τρεις, στους οποίους διαγνώσθηκε στην Ιαπωνία λοίμωξη του κορονοϊού».

Τα μέλη των οικογενειών τους επίσης διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο στο Καζάν. Η διάγνωση στους τρεις επιβεβαιώθηκε με την χρήση πολλαπλών ιολογικών μεθόδων, όπως τονίστηκε.

Η ίδια επεσήμανε πως όλοι νοιώθουν καλά. «Ο πυρετός σε όλους είναι φυσιολογικός, δεν υπάρχουν κλινικές εκδηλώσεις σε κανένα, ακόμη και σε εκείνους που διαγνώστηκαν με λοίμωξη του κορονοϊού», δήλωσε η Ποπόβα.

Με εντολή του αρμόδιου επιχειρησιακού επιτελείου για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ρωσικό αεροσκάφος τύπου Αν-148 του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών μετέφερε από τον Τόκιο στο Καζάν, οκτώ Ρώσους πολίτες που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στο λιμάνι της πόλης Γιοκοχάμα. Όλοι τους θα παραμείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Κορονοϊός 2

Οδηγίες του ΕΟΔΥ για ταξιδιώτες

Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη θεωρείται μέτριος. Συνιστάται να αποφύγετε το ταξίδι προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Έως σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :

  • Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
  • Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρευμένο κρέας).
  • Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
  • Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
  • Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
  • Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
  • Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).

Μετά την επιστροφή από περιοχές με τεκμηριωμένη συνεχιζόμενη μετάδοση COVID-19 συνιστάται:

  • Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.

Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054).

Τονίζεται ότι, καθώς η επιδημία εξελίσσεται, οι οδηγίες ενδέχεται να τροποποιηθούν. Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (210-521200, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

έρευνα κορονοϊού 3

ΕΣΗΕΑ: Μέτρα για την προφύλαξη των συναδέλφων που καλύπτουν τις εξελίξεις με τον κορονοϊό

Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ σχετικά με μέτρα  για την προφύλαξη των συναδέλφων που καλύπτουν τις εξελίξεις με τον κορονοϊό:

  • Προσεκτική υγιεινή των χεριών. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC ). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών.
  • Διατηρήστε αποστάσεις, 1-2 μέτρων, από εσάς και τους άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα από ανθρώπους που βήχουν, φτερνίζονται ή έχουν πυρετό.
  • Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.
  • Σκόπιμη είναι η χρήση αδιάβροχης χειρουργικής μάσκας
  • Παραμείνετε σε ανοικτούς – καλά αεριζόμενους χώρους
  • Εάν έχετε πυρετό, βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.
  • Ενημερώστε τον θεράποντα ιατρό σας ή επικοινωνήστε με τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ (210-7250050- όλο το 24ωρο) ή τον ΕΟΔΥ (210 5212054 – όλο το 24ωρο, 210 5212000).

Ύποπτα κρούσματα για λοίμωξη από κορονοϊό δεν μπορούν να διαγνωσθούν και να αντιμετωπισθούν στα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ, παρά μόνο στα κέντρα αναφοράς του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κορονοϊός

Ευρωπαϊκές χώρες: Ενισχύουν τα μέτρα προστασίας

Πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού απέναντι στον κορονοϊό, καθώς τα κρούσματα διαρκώς αυξάνονται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού της που έχουν διασχίσει την «κόκκινη ζώνη» των 11 πόλεων της βόρειας Ιταλίας που έχουν τεθεί σε καραντίνα να απομονωθούν για διάστημα 14 ημερών. Στο στάδιο αυτό, δεν ζητεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε αντίστοιχη οδηγία απομόνωσης των μελών του προσωπικού για μία ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που περιλαμβάνει:

  • την Λομβαρδία,
  • το Πιεμόντε,
  • την Αιμίλια-Ρομάνα,
  • την Βενετία,
  • την Κίνα,
  • το Χονγκ Κονγκ,
  • το Μακάο,
  • την Σιγκαπούρη και
  • την Νότια Κορέα.

Έλεγχοι και πρόληψη

Η θερμοκρασία των επιβατών που προέρχονται από την Ιταλία μετράται στα ουγγρικά αεροδρόμια της Βουδαπέστης και του Ντέμπρετσεν, καθώς και του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Θερμομετρήσεις θα κάνουν οι ουκρανικές αρχές και στους ταξιδιώτες στα σύνορά της με την Ουγγαρία, από όπου περνούν τα μινιμπάς που ταξιδεύουν από την Ιταλία στην Ουκρανία.

Το αεροδρόμιο της Πράγας ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων υγιεινής.

Στην Βαρσοβία, ιατρικό προσωπικό επιβιβάζεται στα αεροπλάνα που προέρχονται από την Ιταλία για να κάνει θερμομετρήσεις πριν επιτρέψει την αποβίβαση.

Στην Κροατία, τα άτομα που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας θα απαντούν στα σύνορα σε ερωτηματολόγιο αστυνομικών και επιδημιολόγων.

Στην Σερβία, οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή ιατρικών ελέγχων στα συνοριακά φυλάκια για όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περιοχές που εκτέθηκαν σε υψηλή μετάδοση του ιού.

Κορονοϊός

Οι κυριότερες έως τώρα προσπάθειες και υπό δοκιμή θεραπείες

Οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα εξελίξεις, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοψίζονται ως εξής:

Αναστολείς ιικού πολλαπλασιασμού

Το ενδοφλέβιο αντι-ιικό ρεμδεσιβίρη είναι ευρέος φάσματος και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών που έχουν γενετικό υλικό RNA, όπως είναι ο κοροναϊός. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διπλά τυφλή κλινική μελέτη, ώστε να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Εμβόλια

Η βασική στρατηγική εμβολιασμού έγκειται στην έγχυση ιικών αντιγόνων στον οργανισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανοσιακή απόκριση και ακολούθως η ανοσιακή μνήμη. Σχετικές κλινικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρχει εμβόλιο διαθέσιμο για το ευρύ κοινό πριν την πάροδο ενός έως δύο ετών. Μια άλλη προσέγγιση είναι η έγχυση κατακερματισμένου γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς μεταγραφής και μετάφρασης στα κύτταρα του ξενιστή, ώστε να παράγει τις ιικές πρωτείνες. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή θα αναγνωρίσει τις ξένες ιικές πρωτείνες και έτσι θα εκλυθεί ανοσιακή απάντηση και ακολούθως ανοσιακή μνήμη. Αναμένεται ότι σχετικές κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο.

Πλάσμα από επιζώντες

Οι ασθενείς που έχουν ιαθεί, διαθέτουν στη κυκλοφορία του αίματος τους ειδικά αντισώματα έναντι των αντιγόνων του κοροναϊού. Θεωρείται, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι από 30.000 ιαθέντες μέχρι σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αντισωμάτων για βαρέως πάσχοντες.

Αντιρετροϊκά φάρμακα

Ο νέος κοροναϊός έχει γενετικό υλικό το RNA, όπως και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επομένως, έχει ξεκινήσει η κλινική δοκιμή εμπορικά διαθέσιμων φαρμάκων όπως ο συνδυασμός λοπιναβίρης και ριτοναβίρης και ο συνδυασμός εμτρισιταβίνης και τενοφοβίρης.

Ανθελονοσιακά φάρμακα

Το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα κλινικής μελέτης στην Κίνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience Trends. Η φωσφορική χλωροκίνη μείωσε τη διάρκεια της λοίμωξης, μείωσε τις ημέρες της ιαιμίας, βελτίωσε την πνευμονική λειτουργία και βελτίωσε την έκβαση της πνευμονίας σε σχέση με το εικονικό φάρμακο σε δείγμα 100 ασθενών. Ο διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας και η διεθνής επιστημονική κοινότητα είναι αισιόδοξη για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιικές ιδιότητες της χλωροκίνης. Σημαντικό είναι επίσης ότι η χλωροκίνη είναι ένα φθηνό φάρμακο και άμεσα διαθέσιμο σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Με πληροφορίες από: Καθημερινή, Πρώτο Θέμα, iefimerida, The Guardian, CNN, The New York

***

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση