Αρχική Καταστροφές Επιστήμονες: Η μοίρα των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με των εντόμων

Επιστήμονες: Η μοίρα των ανθρώπων είναι συνυφασμένη με των εντόμων

0
έντομα
Διαφήμιση

Επιστήμονες από όλο τον κόσμο, προειδοποιούν πως τα έντομα μειώνονται δραματικά, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες και για τους ανθρώπους, καθώς η μοίρα τους είναι συνυφασμένη.

Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την τεράστια μείωση των εντομών, προειδοποιούν 25 επιστήμονες, οι οποίοι παράλληλα, επισημαίνουν ότι γνωρίζουμε ελάχιστα για τα περίπου 5,5 εκατ. είδη εντόμων. Όμως, ξέρουμε αρκετά προκειμένου να υπάρξει άμεση δράση, καθώς το να περιμένουμε καλύτερα δεδομένα ενέχει τον κίνδυνο μη αναστρέψιμης βλάβης.

Οι αιτίες

Μερικοί από τους λόγους της μείωσης των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι:

Είναι «μόνο η κορυφή του παγόβουνου», επισημαίνουν.

έντομα 1

Υπάρχουν λύσεις

Οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις και πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως.

  • Είτε πρόκειται για τη δημιουργία μεγαλύτερων προστατευόμενων βιότοπων ή
  • η λήψη αυστηρότερων μέτρων για τα επιβλαβή εντομοκτόνα.

Επισημαίνουν όμως ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η ατομική δράση, όπως η δημιουργία πιο «φιλικών» προς τα έντομα κήπους.

Η προειδοποίηση διατυπώθηκε σε δύο άρθρα στο περιοδικό Biological Conservation. «Η μείωση των εντόμων οδηγεί σε απώλεια σημαντικών, αναντικατάστατων υπηρεσιών προς την ανθρωπότητα. Ο άνθρωπος ευθύνεται σχεδόν για όλη τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων και την εξαφάνιση», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

«Πολλά είδη θα εξαφανιστούν προτού καν περιγραφούν. Είναι πιθανό ότι η εξαφάνιση εντόμων να είναι σε ποσοστό 5-10% από τη βιομηχανική εποχή, δηλαδή 250.000-500.000 είδη», τονίζουν.

έντομα 2

Ο καθηγητής Πέδρο Καρντόσο, του Φινλανδικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας– και επικεφαλής συντάκτης της τελευταίας έκθεσης- σημειώνει: «Πολλά είδη μειώνονται, πιθανότατα η πλειονότητα, ενώ συνολικά φαίνεται ότι η τάση είναι για μεγαλύτερη μείωση. Υπάρχουν βέβαια και κάποια είδη που ωφελούνται, για παράδειγμα οι ακρίδες που σαρώνουν την ανατολική Αφρική τώρα».

Από την πλευρά του ο Ματ Σάρντλοου, CEO της οργάνωσης Buglife, σημείωσε ότι μια έκθεση- κλειδί προειδοποιούσε από το 2016 τις κυβερνήσεις ότι η μείωση των επικονιαστών ενέχει κινδύνους για τις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα.

«Σε μια επανάληψη της αποτυχίας των πολιτικών να αντιδράσουν στις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή, η προσεκτική, επιστημονική γλώσσα δεν έφερε την κατάλληλη απάντηση από τις κυβερνήσεις. Τώρα, οι επιστήμονες ανεβάζουν τους τόνους για τη μείωση των εντόμων, με την ελπίδα ότι οι πολιτικοί θα κατανοήσουν την επείγουσα κατάσταση και τη σύνδεση με την επιβίωση του ανθρώπου και θα αναλάβουν δράση, προτού να είναι αργά», υπογράμμισε.

έντομα 3

Με πληροφορίες από: Lifo, The Guardian, Science Alert,

Διαφήμιση