Αρχική Περιβάλλον 10 δισ. δολάρια από τον Τζεφ Μπέζος στον αγώνα για το κλίμα

10 δισ. δολάρια από τον Τζεφ Μπέζος στον αγώνα για το κλίμα

0
bezos1
Διαφήμιση

“Σήμερα, ανακοινώνω με ενθουσιασμό ότι ιδρύω το Ταμείο Μπέζος για τη Γη“. Με αυτή τη φράση κοινοποίησε ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της εταιρείας-κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon, την απόφασή του να δωρίσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

“Η παγκόσμια πρωτοβουλία θα χρηματοδοτήσει επιστήμονες, ακτιβιστές και ΜΚΟ – οποιαδήποτε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού κόσμου. Μπορούμε να σώσουμε τη Γη. Θα χρειαστεί συλλογική δράση από τις μεγάλες και τις μικρές εταιρείες, τα κράτη, τις διεθνείς οργανώσεις και τους πολίτες. Προσφέρω 10 δισ. δολ. αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι. Η Γη είναι το ένα πράγμα που έχουμε όλοι κοινό – ας την προστατεύσουμε, μαζί”, έγραψε στον λογαριασμό του στο instagram.

Οι επικρίσεις

Ταμείο Μπέζος για τη Γη

Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 7,7% της προσωπικής περιουσίας του, η οποία υπολογίζεται από το Forbes σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται 20 ημέρες μετά την κινητοποίηση 300 εργαζομένων της Amazon οι οποίοι κατήγγειλαν την εταιρεία για την περιβαλλοντική πολιτική της.

Η ομάδα “Εργαζόμενοι της Amazon για Κλιματική Δικαιοσύνη” (Amazon Employees for Climate Justice, AECJ) πιέζει την επιχείρηση να προχωρήσει άμεσα τον περιβαλλοντικό της σχεδιασμό που είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα ο Μπέζος είχε μοιραστεί τη φιλοδοξία του η Amazon να αποκτήσει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα το 2040, δηλαδή 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ορίζει η συμφωνία του Παρισιού.

Ρυπογόνα εταιρεία

Η Amazon, θεωρείται μεγάλος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου: Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα Climate Watch, οι 44,4 εκατομμύρια τόνοι ισοδυνάμου CO2 που παράγονται κάθε χρόνο από την Amazon αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το 10% των συνολικών ετήσιων εκπομπών της Γαλλίας.

Διαβάστε περισσότερα για το σχέδιο “Έκκληση για το Κλίμα” του Τζεφ Μπέζος εδώ.

Διαφήμιση