Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Έκκληση για το Κλίμα: Σχέδιο της Amazon για την αντιμετώπιση της κλιματικής...

Έκκληση για το Κλίμα: Σχέδιο της Amazon για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

0
bezos1
Διαφήμιση

Ένα ρηξικέλευθο σχέδιο για την Amazon ανακοίνωσε ο ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλός της Τζεφ Μπέζος.

Ονομάζεται «Έκκληση για το Κλίμα» (“Climate Pledge”) και έχει ως στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα της μεγαλύτερης λιανεμπορικής εταιρείας στον κόσμο μέχρι το 2030, δηλαδή 10 χρόνια νωρίτερα από το ultimatum που έχει τεθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού.

Όπως υποσχέθηκε μάλιστα ο ίδιος -μια ημέρα πριν 1.500 εργαζόμενοι της Amazon ενώσουν τις φωνές τους με τους μαθητές που συμμετείχαν στην μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση για το κλίμα- στο εξής πρόκειται να δημοσιεύει σε τακτικά χρονικά διαστήματα εκθέσεις σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, να εφαρμόσει στρατηγικές απολιγνιτοποίησης και να αναζητήσει τρόπους αντισταθμίσματος των υπόλοιπων ρύπων της εταιρείας.

«Η Amazon είναι μια περίπλοκη υπόθεση, καθώς συνυπάρχουν σε αυτήν πολλές εταιρείες», δήλωσε στο CNBC ο Ντάρα Ο’Ρουρκ, επιστήμονας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Berkley, υπεύθυνος της ομάδας βιώσιμης ανάπτυξης της Amazon. «Αυτό μας υποχρέωσε να κατασκευάσουμε ένα από τα πιο εξειδικευμένα συστήματα υπολογισμού ρύπων στον κόσμο. Έπρεπε να χτίσουμε ένα σύστημα που θα είχε όλα τα λεπτομερή δεδομένα αλλά στις διαστάσεις της Amazon».

Το μέγεθος κάνει τη διαφορά

besos3

«Σταματάμε να στεκόμαστε στη μέση του κοπαδιού σχετικά με αυτό το θέμα – αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθος και τη δύναμή μας για να κάνουμε τη διαφορά», τόνισε ο Μπέζος. «Εάν μια εταιρεία με τέτοιες φυσικές υποδομές όπως η Amazon –που μεταφέρει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια προϊόντα τον χρόνο- μπορεί να πιάσει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού 10 χρόνια νωρίτερα, τότε όλες οι εταιρείες μπορούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ναι μεν αλλά

besos5 Amazon climate pledge

Η ανακοίνωση ικανοποιεί μεν τις ανησυχίες των εργαζομένων του αμερικανικού κολοσσού οι οποίοι ζητούσαν η εταιρεία να επιτύχει μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2030, να σταματήσει να κάνει δωρεές σε εκστρατείες πολιτικών που αρνούνται την κλιματική κρίση και να μην προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες μέσω cloud που ενισχύουν τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ωστόσο, ειδικά το τελευταίο αίτημά τους δεν δείχνει να συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες του Μπέζος καθώς η Amazon, ακριβώς λόγω του cloud, μόνο το 2018 αύξησε τις ψηφιακές υπηρεσίες της κατά 47%.  Παρόλα αυτά ο Μπέζος διαβεβαιώνει ότι θα δουλέψει σκληρά με τις εταιρείες ενέργειας, και θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να εξασφαλίσει πως «κατά την σταδιακή αλλαγή τους θα χρησιμοποιήσουν τα καλύτερα διαθέσιμα εργαλεία».

Επίσης, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τις δωρεές της εταιρείας αλλά δεν τοποθετήθηκε σχετικά με τους αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον δεν δέχτηκε να υποστηρίξει την Νέα Πράσινη Συμφωνία: «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τι είναι η Νέα Πράσινη Συμφωνία και είναι ίσως πολύ ευρεία για να πούμε κάτι σχετικά» είπε διπλωματικά.

Ηλεκτροκίνηση και ΑΠΕ

busΗ εταιρεία πάντως θα αγοράσει 100.000 ηλεκτρικά βανάκια για την μεταφορά των προϊόντων της, ενώ σχεδιάζει μέσα στα επόμενα 5 χρόνια το 80% της ενέργειας που καταναλώνει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και να έχει μηδενικούς ρύπους μέχρι το 2030.

Τα ηλεκτρικά οχήματα που έχει παραγγείλει η Amazon θα βγουν σταδιακά στους δρόμους από το 2021, τα 10.000 το 2022 και άλλα 100.000 το 2030. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο και έχει ως στόχο την μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Αντίστοιχα, ανακοίνωσε δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς την οργάνωση Nature Conservancy για τη δημιουργία Ταμείου για το Κλίμα, το οποίο θα δουλέψει για την αποκατάσταση και την προστασία των δασών και των υγροτόπων με στόχο την καλύτερη απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Διαφήμιση