Αρχική Αφιερώματα Τα γλυκά των Χριστουγέννων από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

Τα γλυκά των Χριστουγέννων από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου

0
gluka
Διαφήμιση

Αν θέλετε να καταλήξετε τους αγαπημένους σας με ξεχωριστές γεύσεις που θα δημιουργήσουν την πιο γλυκιά ανάμνηση από Χριστούγεννα, δεν έχετε παρά να δημιουργήσετε τις παρακάτω συνταγές.

Αγαπημένα, νόστιμα και εύκολα γλυκά από την ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου, για τις μοναδικές σας εορταστικές στιγμές!

Σοκολατένια Μελομακάρονα

melomakarona

Οι λάτρεις της σοκολάτας, θα ενθουσιαστούν με τα συγκεκριμένα μελομακάρονα!

Τα υλικά μας
  • 1 κιλό αλεύρι γοχ
  • 250 γρ σπορέλαιο
  • 250 γρ ελαιόλαδο
  • 50 γρ κονιάκ
  • 180 γρ πορτοκαλάδα
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2  κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 2  κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • στην μύτη μοσχοκάρυδο
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 250 γρ καρύδια
Για το σιρόπι
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 500 γρ νερό
  • 500 γρ μέλι θυμαρίσιο
  • 1 φλούδα απο ένα λεμόνι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 3-4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλο)
Για την επικάλυψη
  • 250 γρ κουβερτούρα
  • 250 γρ λευκή σοκολάτα
  • 250 γρ σοκολάτα γάλακτος
  • Καρύδια ολόκληρα και τριμμένα
Διαδικασία
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
  2. Σε ένα άλλο λεκανάκι βάζουμε όλα τα υγρά, δηλ. το σπορέλαιο, το ελαιόλαδο, την πορτοκαλάδα στην οποία μέσα έχουμε λιώσει την σόδα. Προσθέτουμε την ζάχαρη και ανακατεύουμε πολύ καλά για να λιώσει η ζάχαρη, (για να γίνει η ζύμη μας πιο αφράτη και να μην την βαραίνει).
  3. Μόλις λιώσει προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μας με το μπέικιν πάουντερ. Στην αρχή με τον αυγοδάρτη, και στο τέλος με τα χέρια μας. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πούμε ότι το ανακάτεμα γίνετε με ελαφρές κινήσεις και όσο το δυνατόν πιο λίγες. Μην το πλάσετε πολύ ώρα, μόλις ρίξετε όλο το αλεύρι το πολύ  σε 4΄-5 κινήσεις ανακάτεμα. Όσο το κουράζετε τη ζύμη τόσο θα σφίξουν.
  4. Η ζύμη μας θα πρέπει να έχει γίνει σαν μαλακή πλαστελίνη και να είναι λαδερή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου 20 λεπτά σκεπασμένη με μεμβράνη. Σε αυτό το διάστημα θα ενσωματωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
  5. Ξεκινάμε να φτιάξουμε τα μελομακάρονα μας. Έχουμε κοντά μας ένα μπολ στο οποίο έχουμε βάλει μέσα τα καρύδια.
  6. Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης και την βάζουμε στην χούφτα μας, Την πατάμε λίγο να γίνει ένας δίσκος μικρός. Παίρνουμε ένα κομμάτι καρύδι το τοποθετούμε στο κέντρο, και έπειτα κλείνουμε το καρύδι γύρω γύρω .Έχει γίνει μικρός δίσκος. Το τοποθετούμε στην λαμαρίνα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη μας να φτιάχνουμε μερακλίδικες μπουκίτσες μελομακάρονων (γύρω στα 20-25 γρ). Όταν τελειώσει μια λαμαρίνα παίρνουμε ένα πιρούνι και τα τρυπάμε ελαφρά επάνω. Αυτό θα βοηθήσει να τραβήξουν ευκολότερα το σιρόπι. Βάζουμε την λαμαρίνα στο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά περίπου. Μόνο μια λαμαρίνα κάθε φορά. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμα όταν έχουν ροδίσει, και ξεκολλάνε από την λαμαρίνα.
  7. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά μας μέσα στην κατσαρόλα και το αφήνουμε να βράσει. Όταν βράσει θα βγάλει αφρό χαμηλώνουμε το μάτι να σιγοβράζει. Ξαφρίζουμε το σιρόπι μας και ξεκινάμε το σιρόπιασμα.
  2. Βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά για να έχουμε τον έλεγχο σιροπιάσματος. Ανάλογα το μέγεθος αφήνουμε και το μελομακάρονο. Εδώ που τα δείξαμε μπουκίτσες, 15 δευτερόλεπτα είναι αρκετά. Μόλις τα βγάλετε τα βάζετε στην σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν. Χωρίζουμε σε τρία μέρη τα μελομακάρονα μας
Για την επάλειψη
  1. Ζεσταίνουμε σε μπέν μαρί ή σε φούρνο μικροκυμάτων εάν έχουμε ξεχωριστά τις σοκολάτες μας.
  2. Όπως είναι στην σχάρα, με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε την σοκολάτα και το ρίχνουμε επάνω στο μελομακάρονο. Αφού κάνουμε το ίδιο σε 5-7 μελομακάρονα, ανασηκώνουμε ελαφρά την σχάρα και την τραντάζουμε πάνω κάτω έτσι ώστε να απλωθεί παντού και σωστά η σοκολάτα. Τοποθετούμε το καρύδι το τριμμένο ή το ολόκληρο. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία και στις υπόλοιπες σοκολάτες.
  3. Στην λευκή σοκολάτα μπορείτε να ρίξετε με ένα κουταλάκι γραμμές από κουβερτούρα ή να πασπαλίσετε φιστίκι Αιγίνης. Μόλις τελειώσετε βάζετε την σχάρα με τα μελομακάρονα στο ψυγείο και τα αφήνετε μέχρι να κρυώσουν καλά.

Tips:

  • Τα τοποθετείτε σε πιατέλες και πάντα σκεπασμένα.
  • Μπορείτε να απολαύσετε (Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη) το μελομακάρονο σας με το γεμιστό καρυδάκι και πλούσιο σε σοκολάτα!

Χριστουγεννιάτικο κέικ

keik

Υπέροχο, αφράτο, μυρωδάτο κέικ που δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι τώρα τις γιορτές και γιατί όχι για όλο τον χρόνο.

Τα υλικά μας

  • 290 γρ ζάχαρη κρυσταλιζέ
  • 250 γρ βούτυρο
  • 440 γρ φαρίνα
  • 250 γρ ζάχαρη μαύρη
  • 6 αυγά
  • 200 γρ γιαούρτι (πλήρες)
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 1 (150γρ) κουτάκι φρούτα γλασσέ (Τα 100γρ μέσα στο κέικ τα 50 για γαρνίρισμα)
  • Κερασάκια για γαρνίρισμα
  • ½ κ γ κανέλα
  • ¼ γαρύφαλλο τριμμένο
  • ¼ κ γ τζίντζερ
  • ¼ κ γ κακουλέ
Για το γλάσσο
  • 300 γρ ζάχαρη άχνη +50 γρ ζεστό νερό

Διαδικασία

  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μας για να πάρει αέρα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε εκεί μέσα τα μπαχαρικά μας.
  2. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε την ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει.
  3. Στην συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι, τα αυγά το κονιάκ. Παίρνουμε ένα κουταλάκι του γλυκού αλεύρι από το μείγμα μας και το βάζουμε στα φρουτράκια γλασσέ και τα ανακατεύουμε.
  4. Στην συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι με τα μπαχαρικά λίγο λίγο στον κάδο.
  5. Βουτυρώνουμε την φόρμα μας και απλώνουμε το μείγμα μας.
  6. Στην συνέχεια βάζουμε από πάνω τα φρουτάκια γλασσέ, και με ένα κουταλάκι προσεκτικά ανακατεύουμε να πάνε παντού στο μείγμα.
  7. Βάζουμε την φόρμα μας στο φούρνο στους 180ο για περίπου 55-60 λεπτά. Βυθίστε  ένα ξυλάκι ή ένα μαχαιράκι πριν το βγάλετε. Θα πρέπει να βγαίνει καθαρό.
Για το γλάσσο
  1. Σε ένα μπολ ρίχνουμε την άχνη με το νεράκι.
  2. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και απλώνουμε επάνω στο κέικ

Tips:

  • Αλευρώνουμε τα φρουτάκια γλασσέ για να σταθούν ενδιάμεσα στο μείγμα και να ‘’κολλήσουν’’ . Αλλιώς θα πάνε στον πάτο της φόρμας.
  • Το βούτυρο θα πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου
  • Η φόρμα του κέικ θα πρέπει να γεμίσει τα ¾ με μείγμα. Η δική μου φόρμα έχει διάμετρο 28 εκ και ύψος 6,5 εκ.
  • Αφήστε το κέικ να καθίσει 10-15 λεπτά όταν το βγάλετε από τα φούρνο και μετά να το ξεφορμάρετε.
  • Το γλάσσο το ρίχνουμε αφού έχει κρυώσει το κέικ μας.
  • Εάν θέλετε περισσότερο γλάσσο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλο το πακέτο (400 γρ) με 60 γρ νερό ζεστό.
Κορμός Χριστουγεννιάτικος

Ένας εντυπωσιακός κορμός, λαμπερός και γεμάτος σοκολάτα και ξηρούς καρπούς.

Τα υλικά μας

Για την γέμιση

Μους πατ-α-πομπ

  • 100 γρ κρόκους
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 40 ml νερό
  • 500 γρ σαντιγί
  • 350 γρ κουβερτούρα λιωμένη

Διαδικασία

  1. Στον κάδο του μίξερ αφρατεύουμε τους κρόκους μέχρι να αρχίσουν να ασπρίζουν. Βάζουμε την ζάχαρη και το νερό σε ένα κατσαρολάκι, και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να πάρει ένα πολύ ελαφρύ χρώμα.
  2. Βάζουμε την καραμέλα στο μίξερ πολύ πολύ σιγά(μην ψηθούν τα αυγά),και ανακατεύουμε ταυτόχρονα. Ενσωματώνουμε την σαντιγί με την σπάτουλα για να μην χάσει τον αέρα της και προσθέτουμε την κουβερτούρα ανακατεύοντας απαλά.

Για το τέλος…

Κρέμα ανγκλέζ με σοκολάτα
  • 200 γρ γάλα
  • 200 γρ κρέμα γάλακτος
  • ½ κ γ εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
  • 4 κρόκους
  • 1 κουβερτούρα σοκολάτα
  • 125 γρ ζάχαρη
  • ¼ κ σ αλάτι
Διαδικασία
  1. Χτυπάμε την μισή ζάχαρη με τα αυγά και την βανίλια, μέχρι να αφρατέψουν τα αυγά. Στο μεταξύ βάζουμε την κρ γάλακτος και το γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι. Όταν το γάλα ζεσταθεί αλλά δεν έχει βράσει, ενσωματώνουμε τα αυγά σιγά σιγά  και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει ελαφρώς. Προσθέτουμε την κουβερτούρα την οποία την έχουμε λιώσει σε μπαίν μαρι. Ανακατεύουμε να γίνει ομοιόμορφο μίγμα.
  2. Εάν δεν σας πήξει μπορείτε να προσθέσετε λίγο κόρν φλάουρ.
  3. Ψήνουμε το παντεσπάνι μας στο ταψί με λαδόκολλα. Φροντίζουμε να μην είναι μεγαλύτερο όταν το ρίξουμε από το πολύ 1 πόντο
  4. Όταν βγει απλώνουμε μια πετσέτα επάνω και περιμένουμε να κρυώσει.
  5. Μόλις κρυώσει απλώνουμε την γέμιση παντού με την βοήθεια μιας σπάτουλας.
  6. Το τυλίγουμε ρολάκι και το βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει.
  7. Όταν έχει κρυώσει το βγάζουμε και το καλύπτουμε με την κρέμα. Δημιουργούμε χαρακιές και γραμμές που να μοιάζουν με κορμό δέντρου.

Χριστουγεννιάτικα Συνταγές της ΣΕΦ:

 

Διαφήμιση