Αρχική Πολιτισμός Στο κατάλογο της UNESCO το Βυζαντινό άσμα

Στο κατάλογο της UNESCO το Βυζαντινό άσμα

0
unesco
Διαφήμιση

Μια σημαντική διάκριση για την Ελλάδα και την Κύπρο ανακοινώθηκε από την UNESCO, όταν εγκρίθηκε η πρόταση των δύο χωρών προς τον Οργανισμό να συμπεριλάβει το Βυζαντινό Άσμα στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Στη ανακοίνωσή της για την αναγγελία της αναγνώρισης, η UNESCO σημειώνει ότι “το βυζαντινό άσμα είναι μια σημαντική πολιτιστική παράδοση και ένα ολοκληρωμένο μουσικό σύστημα“.

Το βυζαντινό άσμα, όπως εξηγεί η UNESCO, “αποτελεί μέρος των κοινών μουσικών παραδόσεων που αναπτύχθηκαν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η προβολή και η μουσική ενίσχυση των λειτουργικών κειμένων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας συνδέονται άρρηκτα με την πνευματική ζωή και τη θρησκευτική λατρεία

«Αυτή η φωνητική τέχνη επικεντρώνεται κυρίως στην απόδοση του εκκλησιαστικού κειμένου. Αναμφισβήτητα, το άσμα υπάρχει λόγω της λέξης “λόγος”, αφού κάθε πτυχή της παράδοσης χρησιμεύει για να διαδώσει το ιερό μήνυμα,» ανέφεραν στην ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση της UNESCO επισημαίνει επίσης ότι “αν και η Ψαλτική Τέχνη συνδέθηκε με την αρσενική φωνή, οι γυναίκες ψάλτες είναι συνηθισμένες στα γυναικεία μοναστήρια και συμμετέχουν σε ενορίες σε κάποιο βαθμό.

Τέλος, πρόσθεσαν ότι “εκτός από τη μετάδοσή του στην εκκλησία, το βυζαντινό άσμα ανθίζει λόγω της αφιέρωσης εμπειρογνωμόνων και μη ειδικών – συμπεριλαμβανομένων μουσικών, μελών χορωδίας, συνθετών, μουσικολόγων και μελετητών – που συμβάλλουν στη μελέτη, την απόδοση και τη διάδοσή του”.

Διαφήμιση