Αρχική Καταστροφές Ο «Γηρυόνης» αφήνει πίσω του νεκρούς αλλά και πολλές «πληγές»

Ο «Γηρυόνης» αφήνει πίσω του νεκρούς αλλά και πολλές «πληγές»

0
Διαφήμιση

Η κακοκαιρία «Γηρυόνης» που έπληξε την χώρα μας, αφήνει πίσω της νεκρούς, εικόνες βιβλικής καταστροφής, αλλά και τεράστια προβλήματα από τη βόρεια έως τη νότια Ελλάδα.

Κινέτα, Ρόδος, Θάσος, Λήμνος και Χαλκιδική μετρούν τις πληγές τους

Ρόδος

Τραγικό θάνατο βρήκε το βράδυ της Δευτέρας μια γυναίκα από την περιοχή της Ιαλυσού στη Ρόδο, καθώς το σπίτι της πλημμύρισε και η ίδια δεν μπορούσε να αντιδράσει καθώς ήταν κατάκοιτη. Το νερό ανέβηκε πάνω από το ύψος του κρεβατιού με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της, σύμφωνα με τη rodiaki.gr.

Η άτυχη γυναίκα ήταν μόνη της εκείνη την ώρα στο σπίτι. Στο σημείο κλήθηκαν και έφθασαν διασώστες του ΕΚΑΒ που προσπάθησαν να επαναφέρουν στη ζωή την άτυχη ηλικιωμένη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχει φέρει ο «Γηρυόνης» είχαν μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα να μην αντέξει η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη στην περιοχή του Χαρακίου, το τμήμα της οποίας επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου είχε κλείσει τις προηγούμενες ημέρες, καθώς είχε χαρακτηριστεί πλέον ως κατεστραμμένη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά «δίπλωσε στη μέση» το δεύτερο τμήμα της γέφυρας από την πλευρά του κυκλικού κόμβου της Μαλώνας. Μιλώντας στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος της Κοινότητας Μαλώνας, Νεκτάριος Μουστακέλλης, τόνισε πως «είναι πραγματικά ανατριχιαστικές οι εικόνες, ευτυχώς που έκλεισε έγκαιρα η γέφυρα και δεν θρηνήσαμε θύματα».

Ο κ. Μουστακέλλης μάλιστα τόνισε και τον καλό συντονισμό που υπήρξε σήμερα για να μην υπάρξουν προβλήματα: «Μεριμνήσαμε έγκαιρα σήμερα ώστε να κλείσει για ένα τρίωρο και η γέφυρα του Πλατανερού που περνάει μέσα από την Μαλώνα, απ’ όπου διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία με τις παρακαμπτήριες οδούς. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά και πλέον έχει τεθεί ξανά στην κυκλοφορία, γιατί είχε κόψει το νησί στα δύο».

Αντίρριο

Ιστιοφόρο στο οποίο επέβαιναν δύο άνδρες αναποδογύρισε στην θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και οι δύο επιβαίνοντες. Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thebest.gr, τα δύο θύματα ήταν ηλικίας 57 και 59 ετών και κατοικούσαν στον Πειραιά.

Η σορός του δεύτερου άνδρα εντοπίστηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αντιρρίου κατά τη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποιούσαν το Λιμενικό, πυροσβεστικό πλοιάριο από την Πάτρα και άνδρες της 2ης ΕΜΑΚ.

Το σκάφος είχε αναποδογυρίσει λόγω των ισχυρών ανέμων 7-8 μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή.

Κινέτα

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» στην Κινέτα, με την περιοχή να έχει μετατραπεί σ’έναν απέραντο λασπότοπο.

Το ρέμα Πίκας υπερχείλισε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με αποτέλεσμα το νερό να φτάσει έως την Εθνική Οδό και να αποφασιστεί η διακοπή της κυκλοφορίας για πολλές ώρες και στα δύο ρεύματα.

Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους και κινδύνευσαν ζωές, σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν στην Κινέτα ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης, μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων.

Η φωτιά της 23ης Ιουλίου κατέστρεψε την Κινέτα

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα, και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που μετέβησαν στην περιοχή της Κινέτας για αυτοψία μετά τις πλημμύρες από την κακοκαιρία «Γηρυόνης», τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφικότητα του φαινομένου εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου,
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας, στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής
  • και κυρίως στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών.

Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Χαλκιδική

Προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει για απάντληση υδάτων και κοπές δέντρων, ενώ επενέβη και για τη μεταφορά άνδρα από ποιμνιοστάσιο σε ασφαλές σημείο.

Όπως έγινε γνωστό, η πυροσβεστική δέχθηκε 25 κλήσεις από τις οποίες οι 14 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ο μηχανισμός του δήμου Δέλτα, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού Λουδία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου.

Λήμνος

Σοβαρά προβλήματα σε κατοικημένες περιοχές της Λήμνου προκάλεσε το πέρασμα της κακοκαιρίας «Γηρυόνης».
Σε πολλά χωριά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια και αρκετά σπίτια πλημμύρισαν.

Θάσος

Το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε τα μεγαλύτερα ολικά ύψη βροχής -από την αρχή του 24ώρου έως το πρωί της Τρίτης- στη Θάσο. Ένα νέο κύμα ισχυρών βροχών έδωσε 138 χιλιοστά βροχής στον Λιμένα Θάσου, κάτι που δημιούργησε νέα προβλήματα στο νησί.

Σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό του Αστεροσκοπείου στο Λιμένα Θάσου, κατά τις τελευταίες έξι μέρες έχουν πέσει συνολικά 464 χιλιοστά βροχής, ενώ καθ’ όλο το 2018 είχαν πέσει μόλις λίγα περισσότερα από 600 χιλιοστά.

Για πρωτοφανή βροχή έκανε λόγο ο δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα το πρωί αναμένονται και μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. προκειμένου να ξεκινήσει μια πρώτη προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι ο όγκος του νερού είναι πολύ μεγάλος και δύσκολα διοχετεύεται προς τη θάλασσα ενώ λόγω των φερτών υλικών που παρασύρει δημιουργεί μεγάλα προβλήματα μέσα στους οικισμούς του νησιού. Ο ίδιος σημείωσε πως το τελευταίο 48ωρο το νησί της Θάσου συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό βροχόπτωσης σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Κυριακίδης εκτίμησε ότι η μεγάλη φωτιά του 2016 αλλά και οι μικρότερες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια καταστρέφοντας ένα μεγάλο μέρος του δασικού πλούτου του νησιού, συνέβαλαν σε αυτή τη δραματική κατάσταση που βιώνει η Θάσος.

thasos

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Καθημερινή, Τοπικός Τύπος

Διαφήμιση