Αρχική Καταστροφές Γηρυόνης: Θλιβερός απολογισμός ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται

Γηρυόνης: Θλιβερός απολογισμός ενώ η κακοκαιρία συνεχίζεται

0
katastrofes ar
Διαφήμιση

Ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια, οι πολίτες μετράνε ακόμη τις πληγές που άφησε πίσω του ο σαρωτικός Γηρυόνης, τα σύννεφα στον ουρανό πυκνώνουν εντείνοντας και πάλι την αγωνία τους…

Πέρα από τις πολλές υλικές ζημιές που κάποια στιγμή θα αποκατασταθούν, ο Γηρυόνης άφησε πίσω της τέσσερις νεκρούς: Δύο άνδρες την Κυριακή στο Αντίρριο όταν το σκάφος τους αναποδογύρισε, μια 75χρονη γυναίκα με ειδικές ανάγκες στην Ιαλυσό της Ρόδου καθώς δεν μπόρεσε να αντιδράσει όταν είδε τη στάθμη του νερού να ανεβαίνει μέσα στο σπίτι της, ενώ μια άλλη έχασε τη ζωή της στην Κω την ώρα που κολυμπούσε καθώς παρασύρθηκε από τα κύματα.

Η τρίτη φάση

Η κακοκαιρία έχει μεν περάσει στην τρίτη και τελευταία φάση της από το πρωί της Τρίτης, όμως δεν έχει σταματήσει να δημιουργεί κατά τόπους προβλήματα. Στη διάρκεια της νύχτας βροχοπτώσεις σημειώθηκαν κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο και στην Πελοπόννησο, ενώ καταιγίδες υπήρξαν στο Αιγαίο, στο Νότιο Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές τους.

Κατά την τρίτη φάση του Γηρυόνη, που θα διαρκέσει έως και τις πρώτες ώρες της Τετάρτης, αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο Αιγαίο στο Νότιο Ιόνιο, στη Νότια Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Η Ρόδος

gefira rodos

Οι Δημοτικές Ενότητες Ρόδου, Ιαλυσού, Πεταλούδων, Καμείρου, Ατταβύρου, Νότιας Ρόδου, Λινδίων και Καλλιθέας του Δήμου Ρόδου της Π.Ε. Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λ.π.) που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι) που εκδηλώθηκαν στις 25/11. 

Λόγω της έντονης κακοκαιρίας που επικρατούσε από τα ξημερώματα της Δευτέρας στο νησί, η γέφυρα του ποταμού Μάκκαρη γέμισε για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια με νερό, με αποτέλεσμα να “διπλώσει στη μέση” και να καθίσταται απαγορευτική η κυκλοφορία των οχημάτων.

Παράλληλα και ο δρόμος μέσα από το Χαράκι έκλεισε, αφού -ως γνωστόν- ο δρόμος περνάει μέσα από το ποτάμι. Ουσιαστικά το νησί κόπηκε κυριολεκτικά στη μέση, καθώς υπερχείλισε ο ποταμός στο χωριό της Μαλώνας, απ’ όπου είχε δημιουργηθεί η παρακαμπτήρια οδός που συνδέει το νησί με τη Νότια Ρόδο, μετά το κλείσιμο της γέφυρας του Μάκκαρη.

Η Θάσος

ÊÁÔÁÓÔÑÏÖÅÓ ÓÔÇÍ ÈÁÓÏ ÁÐÏ ÐËÇÌÌÕÑÅÓ (EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Τα προβλήματα στη Θάσο συνεχίζονται επηρεάζοντας κυρίως το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Εξαιτίας της παρατεταμένης βροχόπτωσης πλημμύρισαν πάλι εγκαταστάσεις επιχειρήσεων και σπίτια στον Λιμένα, υπερχείλισαν ρέματα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στη Σκάλα Ποταμιάς και την Παναγία. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε εκ νέου η συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας για την απομάκρυνση ανθρώπων και την άντληση νερών από υπόγεια.

Τα εκσκαφτικά μηχανήματα συνεχίζουν αδιάκοπα τη δουλειά τους και όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού, Λευτέρης Κυριακίδης, “η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη αν δεν υπήρχαν τα μηχανήματα ώστε να απομακρύνουν φερτές ύλες, να κάνουν διανοίξεις στις κοίτες των χειμάρρων και τους αγροτικούς δρόμους. Τα μηχανήματα δουλεύουν από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Τόσο ο στρατός, όσο και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο δήμος αλλά και ιδιώτες από τις λατομικές επιχειρήσεις με το δικό τους εξοπλισμό, συνδράμουν προκειμένου οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων, διάνοιξης αγροτικών δρόμων και απομάκρυνσης όλων των φερτών υλικών να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς”.

“Θα τολμούσα ωστόσο να πω”, συνεχίζει ο δήμαρχος, “ότι μετά τη χθεσινοβραδινή κακοκαιρία γυρίσαμε πάλι στο μηδέν, καθώς η ένταση της βροχής ήταν μεγάλη οπότε πάλι πλημμύρισαν οικισμοί και υπήρχαν μεγάλες αποθέσεις φερτών υλικών. Για το λόγο αυτό έχουμε βγάλει και ανακοίνωση, με την οποία συστήνουμε στους δημότες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές ούτε σήμερα λειτούργησαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης”.

Μεγάλες ζημιές

kairos thasos

Την ίδια στιγμή ξεκίνησε σταδιακά η καταγραφή των ζημιών στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Ήδη στο δημαρχείο του νησιού στην πρωτεύουσα της Θάσου, τον Λιμένα, έχει συσταθεί γραφείο που δέχεται τις αιτήσεις των δημοτών τα σπίτια των οποίων έχουν πληγεί από την έντονη κακοκαιρία, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων. Επίσης, από αύριο κλιμάκιο της Περιφέρειας θα επισκεφθεί το νησί, προκειμένου να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και στις επιχειρήσεις.

Μεγάλο όμως είναι το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο και τις αγροτικές καλλιέργειες του νησιού, καθώς πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν και πολλά μελίσσια καταστράφηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους που τα παρέσυραν. Ο Δήμαρχος Θάσου εκτιμάει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ και η καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες.

Χαλκιδική και Ημαθία

olympiada

Η κακοκαιρία προκάλεσε προβλήματα επίσης στην Ιερισσό και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Από τις δυο αυτές περιοχές, η Πυροσβεστική, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέχθηκε 25 κλήσεις και πραγματοποίησε 14 αντλήσεις. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε ορισμένους επαρχιακούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, λίγες μόνο ημέρες μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στον νομό Χαλκιδικής, κλειστή στο τριακοστό πρώτο χιλιόμετρο (ύψος Πλατανόρεμα) παραμένει η επαρχιακή οδός Πολυγύρου–Ιερισσού, λόγω καθίζησης που έχει υποστεί το οδόστρωμα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της περασμένης Παρασκευής. Κλειστός –στο πρώτο χιλιόμετρο- είναι ο επαρχιακός δρόμος Ολυμπιάδας – Βαρβάρας. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην παραλιακή –χωμάτινη- οδό του οικισμού Γαλήνη στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής.

Στον νομό Ημαθίας κλειστοί είναι οι δρόμοι Βέροιας – Λαζοχωρίου όπως και Μακροχωρίου– Ταγαροχωρίου, καθώς έχει ανέβει η στάθμη του ποταμού Τριπόταμου.

Υδροστρόβιλοι στη Κρήτη

Η Κινέτα

kineta aero arthro

Στην Κινέτα η εικόνα είναι σπαρακτική: μπάζα και λάσπη παντού, ξεριζωμένα δέντρα, ακινητοποιημένα οχήματα. Όπως επισημαίνει η μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, “για ακόμη μια φορά έπειτα από μεγάλες δασικές πυρκαγιές έχουμε σοβαρά προβλήματα καθιζήσεων και πλημμυρών, κάτι που δείχνει το μεγάλο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο των πυρκαγιών”.

Μηχανήματα της περιφέρειας και του δήμου επιχειρούν συνεχώς για την απομάκρυνση των φερτών υλικών, ενώ κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε περιουσίες και οικίες. “Το ζητούμενο είναι να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πληγέντες όπως και να θωρακιστεί αποτελεσματικά η περιοχή”, τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, ανακοινώνοντας την πρόθεση της περιφέρειας “να χρηματοδοτήσει τα αντιπλημμυρικά έργα που θα ακολουθήσουν για την αποτροπή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον”.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Αθηνών-Κορίνθου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας πάντως έγινε χθες το βράδυ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΖάκυνθος: Το πρώτο εργοστάσιο ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια
Επόμενο άρθροΞεκίνησαν οι πρώτες δοκιμές του ΤΑP επί ελληνικού εδάφους

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ