Αρχική Ανακύκλωση Ζάκυνθος: Το πρώτο εργοστάσιο ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια

Ζάκυνθος: Το πρώτο εργοστάσιο ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στα Ιόνια

0
720 2e7ed60bf336d2516a239c888a885aaf
Διαφήμιση

Η κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση Λίβας της Ζακύνθου δρομολογείται άμεσα, σύμφωνα με πληροφορίες της Greenagenda.gr. Θα είναι το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας αποβλήτων που θα λειτουργήσει στα Επτάνησα και εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2020.

Μεγάλος όγκος δεμάτων

σκουπίδια σε χωματερές

Η δημοπράτηση καθυστέρησε για ένα χρόνο με αποτέλεσμα  ο αριθμός των δεμάτων που μεταφέρονται στον Λίβα να ανέρχεται σήμερα στα 70.000.

«Ο όγκος αυτός καταλαμβάνει σημαντικό χώρο όπου θα κατασκευαστεί το εργοστάσιο. Ήδη γίνονται οι απαραίτητες συζητήσεις και οι επαφές ώστε ξεκινήσει κατά τους επόμενους μήνες η μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων που βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Κι αυτό για να μη βρεθούμε σε πιο δύσκολες καταστάσεις, καθώς θα απαιτηθούν περίπου δυο χρόνια για την ολοκλήρωση κατασκευής του εργοστασίου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου Θοδωρής Κάρδαρης.

«Σήμερα ένας αριθμός δεμάτων έχει ανοίξει καθώς υπάρχουν φθορές λόγω του χρόνου ωστόσο δεν συντρέχει για την ώρα κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου και υπεύθυνος για θέματα Καθαριότητας Δημήτρης Κουτσογιάννης, συμπληρώνοντας ότι έχουν ξεκινήσει οι επαφές ώστε να βρεθεί λύση και ένα μεγάλος όγκος των δεμάτων να μεταφερθεί πιθανότατα στην Πελοπόννησο.

Τελεσίγραφο

Ωστόσο, έντονος προβληματισμός υπάρχει στο νησί μετά το αυστηρό τελεσίγραφο που απέστειλε στη δημοτική αρχή ο υπεύθυνος της εταιρείας η οποία αναλάβει το έργο της ενδιάμεσης λύσης. Σε αυτό ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα σταματήσει να επεξεργάζεται τα απορρίμματα εάν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές από τον δήμο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Σκοπού πρόκειται να υποβληθεί τεχνικό δελτίο προκειμένου να υπάρξει χρηματοδότηση και να λάβει τέλος στο θέμα της παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Διαφήμιση