Αρχική Καταστροφές Κινέτα: Τα αίτια της καταστροφής

Κινέτα: Τα αίτια της καταστροφής

0
Χωρίς αντιπλημμυρική προστασία η Κινέτα
Διαφήμιση

Στον απόηχο του καταστροφικού Γηρυόνη και με την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αποκάλυψε στον realfm ότι δεν είχε γίνει κάποια μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Κινέτας -η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία- ακόμη και μετά την πυρκαγιά του 2018.

Αντίστοιχα ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας εστιάζει στα τεχνικά στοιχεία που οδήγησαν στην καταστροφή, συνδυάζοντας τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της με τις επιπτώσεις από την πυρκαγιά του περσινού Ιουλίου.

Καμία μελέτη προστασίας

«Δεν υπάρχει μελέτη για έργα ορεινής υδρονομίας που θα προστάτευαν την Κινέτα. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η μελέτη, ο οποιοσδήποτε δεν μπορεί να κάνει ένα έργο», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ήδη είχαμε ξεκινήσει για να προκηρύξουμε τις μελέτες, είναι προϋπολογισμού 4.700.000 ευρώ και θα προκηρύσσαμε αυτές τις ημέρες τον διαγωνισμό για τις μελέτες για έργα ορεινής υδρονομίας σε όλες τις λεκάνες της Κινέτας. Πρώτη προτεραιότητα της Περιφέρειας ήταν να καθαριστούν όλα τα ρέματα αλλά δυστυχώς δεν επαρκούσε για να μην γίνει αυτό το κακό».

kineta katastrofes 21

«Οι καταστροφές είναι μεγάλες. Ήταν τεράστιος ο όγκος του νερού, έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά προβλήματα», τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος. «Υπάρχουν οικογένειες που ξεσπιτώθηκαν. Κλιμάκια της Περιφέρειας καταγράφουν τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές, κλιμάκια του Δήμου καταγράφουν τις οικίες. Κλιμάκιο της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας καταγράφει τις κατεστραμμένες υποδομές γιατί η παλαιά εθνική οδός είναι ακατάλληλη πλέον καθώς έχει καταρρεύσει η μισή».

Μεταφορά καμένων κορμών

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων που συλλέγονται αυτή τη στιγμή από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμη Λέκκα και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών που πραγματοποιούν αυτοψία στην Κινέτα, τα αίτια που συνέβαλαν στην καταστροφή που υπέστη η περιοχή εντοπίζονται:

  • στο ύψος βροχής και στη ραγδαιότητα του φαινομένου
  • στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, την οριζόντια και κατακόρυφη διαμόρφωση της λεκάνης του ρέματος της Πίκας
  • στο μεγάλο όγκο στερεοπαροχής και κυρίως
  • στη μεταφορά κορμών καμένων δένδρων από την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2018 που συνέβαλε καθοριστικά στη μεγιστοποίηση των ζημιών
  • Οι ζημιές εντοπίζονται κυρίως σε έργα υποδομής (οδικό δίκτυο, δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης) και σε περίπου 10 κατοικίες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λέκκας, τα νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα, που προκύπτουν πρέπει να ληφθούν υπόψη στο σχεδιασμό και την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων που δρομολογούνται από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Διαφήμιση