Αρχική Καταστροφές Αλβανία: Μάχη με τον χρόνο για τους επιζώντες του φονικού σεισμού

Αλβανία: Μάχη με τον χρόνο για τους επιζώντες του φονικού σεισμού

0
alvania
Διαφήμιση

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Αλβανία, μετά τον φονικό σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 04.00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα) με επίκεντρο 30 χιλιόμετρα δυτικά των Τιράνων και εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός, έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 22 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, νούμερο που δυστυχώς αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες. Όπως μεταδίδουν τα ξένα δίκτυα, υπάρχουν φόβοι, πως ο αριθμός των θυμάτων θα αγγίξει τριπλάσιο νούμερο.

Μεταξύ των χωρών βρίσκονται στη γειτονική και παράσχουν βοήθεια, είναι δύο μονάδες της ΕΜΑΚ από την Ελλάδα, καθώς επίσης ειδικές ομάδες από το Κόσσοβο, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζάχος μιλώντας στην ΕΤ3, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει «Πιθανώς ένας μετασεισμός τις επόμενες μέρες περίπου 5,5 ρίχτερ», ενώ διευκρίνισε πως «ο ελληνικός χώρος είναι μακριά… είναι σπάνιες οι περιπτώσεις να ενεργοποιηθούν μικρά ρήγματα».

Αγωνιώδης προσπάθειες διάσωσης

Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός. Κτίρια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα από την ισχυρή δόνηση, παγιδεύοντας τα θύματα στα συντρίμμια.

Οι διασώστες ψάχνουν εξονυχιστικά στα ερείπια, από όπου κατά διαστήματα ακούγονται ακόμη οι κραυγές των εγκλωβισμένων.

Στο Θουμάνι, οι διασώστες ψάχνουν σε ό,τι απέμεινε από ένα πενταόροφο κτίριο. Οι ένοικοι που διασώθηκαν φωνάζουν τα ονόματα των δικών τους ανθρώπων, ελπίζοντας ότι θα πάρουν απάντηση.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται και στο Δυρράχιο, όπου αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εννέα ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, από ένα πενταόροφο κτίριο που καταστράφηκε ολοσχερώς.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί ζωντανοί 42 άνθρωποι, με το πλήθος να χειροκροτά και να φωνάζει «μπράβο» στους διασώστες κάθε φορά που καταφέρνουν να προσεγγίσουν και να βγάλουν με ασφάλεια τους εγκλωβισμένους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η οικοδομική «έξαρση», που προήλθε μετά τη μεταπολίτευση του 1990, σε συνδυασμό με τη μη τήρηση των αντισεισμικών κανονικών, φαίνεται να είναι η αίτια της τεράστιας καταστροφής.

Στους 22 οι νεκροί

Τους 22 έφτασαν οι νεκροί, μεταξύ των όποιων και τέσσερα παιδιά, από τον σεισμό των 6,4 βαθμών, τον ισχυρότερο που έχει σημειωθεί στη χώρα εδώ και δεκαετίες. Τα περισσότερα θύματα σκοτώθηκαν στο Δυρράχιο και στην κοινότητα Θουμάνι, στα βόρεια των Τιράνων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας, περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στη γειτονική πόλη Κούρμπιν, ένας 50χρονος σκοτώθηκε όταν πήδηξε πανικόβλητος από το μπαλκόνι του σπιτιού του. Ένας άλλος άνδρας έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, καθώς ο δρόμος υποχώρησε, λόγω του σεισμού.

alvania 3

Ελληνική επιστημονική αποστολή

Στην Αλβανία μεταβαίνει επιστημονικό κλιμάκιο, συγκροτούμενο από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τον Ομότιμο καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Καρύδη και τον MSc Γεωλόγο Σπυρίδωνα Μαυρούλη, μετά την εκδήλωση σεισμικής δόνησης μεγέθους 6.4 στη γείτονα χώρα, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η αποστολή σκοπό έχει:
  • την εκτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς
  • την αυτοψία υποδομών και κτιρίων
  • την εκτίμηση των επιπτώσεων από τη σεισμική δόνηση τα δευτερογενή φαινόμενα
  • την επιστημονική και τεχνική συνδρομή των αλβανικών αρχών σε επίπεδο διαχείρισης
  • την υποστήριξη των διασωστικών επιχειρήσεων

Το μήνυμα της Ελλάδας

«Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό» δήλωσε από το Δυρράχιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Βρίσκομαι εδώ με την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μαζί με δύο μονάδες ΕΚΑΜ για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τον φίλο αλβανικό λαό» ανέφερε σε δήλωσή του, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο κ. Δένδιας.

Και σημείωσε: «Τα έχουμε περάσει, τα ξέρουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Είμαστε δίπλα στον αλβανικό λαό, στην κυβέρνησή του, για να προσφέρουμε ό,τι μπορούμε. Σας ευχαριστώ, κύριε πρωθυπουργέ».

Διαφήμιση