Αρχική Καταστροφές Σεισμός στην Αλβανία: Όλα τα νεώτερα στοιχεία

Σεισμός στην Αλβανία: Όλα τα νεώτερα στοιχεία

0
Σεισμός στην Αλβανία
Διαφήμιση

Στους 18 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που κλόνισε σήμερα τα χαράματα την Αλβανία, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 600. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω.

Οι Αρχές της χώρας συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απεγκλωβίσουν τους επιζώντες που έχουν θαφτεί κάτω τα συντρίμμια των οικημάτων που έχουν καταρρεύσει.

Μετασεισμοί

albania3

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία και με βάση τα όσα δηλώνει ο σεισμολόγος Rrapo Ormeni σε αλβανικό μέσο ενημέρωσης, έχουν γίνει περισσότεροι από 180 μετασεισμοί. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο έχει καταγράψει και μια δόνηση 5,3 βαθμών Ρίχτερ. Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν σε εξωτερικούς χώρους μέχρι νεωτέρας.

Επιχειρήσεις διάσωσης

Ευρωπαϊκή Ένωση, Ελλάδα, ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Έντι Ράμα, για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η πρώτη ομάδα ΕΜΑΚ της Ελλάδας έφτασε στην Αλβανία και κατευθύνεται προς το Δυρράχιο χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ξεκινήσει επιχείρηση ακόμη και σήμερα.

Επιστημονικό κλιμάκιο

Στην Αλβανία έχει μεταβεί ήδη επιστημονικό κλιμάκιο, συγκροτούμενο από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τον Ομότιμο καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Παναγιώτη Καρύδη και τον MSc Γεωλόγο Σπυρίδωνα Μαυρούλη, με την υποστήριξη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η αποστολή έχει ως σκοπό:

  • την εκτίμηση της σεισμικής συμπεριφοράς
  • την αυτοψία υποδομών και κτιρίων
  • την εκτίμηση των επιπτώσεων από τη σεισμική δόνηση τα δευτερογενή φαινόμενα
  • την επιστημονική και τεχνική συνδρομή των αλβανικών αρχών σε επίπεδο διαχείρισης
  • την υποστήριξη των διασωστικών επιχειρήσεων.

Δεύτερη φορά σε δυο μήνες

albania6

Έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ζημιές

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας. Πέρα από το τριώροφο κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, άλλο ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης υπέστη σοβαρές ζημιές.

Η υπουργός Υγείας της Αλβανίας, η Ογκέρτα Μαναστερλίου, δήλωσε ότι τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.

Οι μεγάλης έκτασης ζημιές καταδεικνύουν τόσο την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι καταρτισμένες, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα με κτίρια που κατασκευάστηκαν χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αντισεισμικές προϋποθέσεις.

 

Διαφήμιση