Αρχική Επιχειρείν Αρχιτέκτονες ΕΜΠ: Οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελληνικού ανήκουν στον δήμο

Αρχιτέκτονες ΕΜΠ: Οι κοινόχρηστοι χώροι του Ελληνικού ανήκουν στον δήμο

0
Ελληνικό
Διαφήμιση

Απόδοση στον δήμο

Ελληνικό

Με ανοιχτή επιστολή προς τη Βουλή, τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, η Γενική Συνέλευση Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ζητά ομόφωνα να μην επικυρωθεί η διάταξη (άρθρο 5) της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Σεπτεμβρίου 2019 (ΦΕΚ 145 Α), με την οποία οι κοινόχρηστοι, κοινωφελείς χώροι και χώροι κοινωνικής ανταποδοτικότητας με τη διάταξη αυτή περιέρχονται στην Ελληνικό Α.Ε., η οποία θα απορροφηθεί από τη Lamda.

Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι «η άμεση απόδοση των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων στον οικείο δήμο, μετά την πολεοδόμηση οποιασδήποτε περιοχής (δημόσιας ή ιδιωτικής) αποτελεί την ισχύουσα μοναδική διαδικασία έως σήμερα» και υπογραμμίζουν: «η πάγια αυτή διαδικασία εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος μέσω της κοινής χρήσης των χώρων αυτών, καταστρατηγείται για πρώτη φορά».

Αμέτοχος ο δήμος

Ελληνικό

Παρατηρούν δε ότι «η Ελληνικό Α.Ε. θα εξακολουθεί για απροσδιόριστο χρόνο να έχει την κυριότητα, νομή και κατοχή ολόκληρου του σχεδίου πόλης (οικοδομικά τετράγωνα και κοινόχρηστοι χώροι)», ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, «που εκπροσωπείται από τον διαδημοτικό Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, θα μένει ουσιαστικά ανενεργή και αμέτοχη».

Ανατροπή της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος

Ελληνικό

Υποστηρίζουν ότι για πρώτη φορά έχουμε πλήρη ανατροπή της έννοιας του δημοσίου συμφέροντος, εφόσον, “ενώ με την έγκριση των πολεοδομικών μελετών, που επέχουν θέση σχεδίου πόλεως, οι κοινόχρηστοι χώροι καθίστανται, χωρίς άλλη διατύπωση ή ενέργεια, δημόσιοι / ελεύθεροι χώροι που αποτελούν πράγματα εκτός συναλλαγής, τα οποία ανήκουν σύμφωνα με τον αστικό κώδικα είτε στο Δημόσιο είτε στον οικείο δήμο, στην προκειμένη περίπτωση αυτό δεν θα συμβεί. Αντιθέτως προκύπτει ότι η παραχώρηση των χώρων αυτών μετατίθεται σε απροσδιόριστο χρόνο και δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση ότι εν τέλει θα αποδοθούν σε δημόσια χρήση και ότι θα επέλθουν οι σχετικές εμπράγματες μεταβολές”.

Πρόκειται για πολεοδομικό «δώρο» προς τη Lamda Development όπου, κατά παράβαση της νομοθεσίας, οι κοινόχρηστοι χώροι στο ακίνητο του Ελληνικού θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του επενδυτικού σχήματος έως την ολοκλήρωση των έργων υποδομής και δεν θα περιέλθουν στη διαχείριση του φορέα που έχει συγκροτηθεί.

Κακό προηγούμενο

Ελληνικό

O κατοχυρωμένος από το Σύνταγμα δημόσιος χαρακτήρας των οδών, των πλατειών, των χώρων πρασίνου κ.ά. συνεχίζει η επιστολή, ακυρώνεται για πρώτη φορά στα χρονικά στις οικιστικές περιοχές του Ελληνικού με διάταξη Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ προβάλλει ο κίνδυνος για εφαρμογή ανάλογων πρακτικών και σε άλλες περιπτώσεις.

“Στην περίπτωση του Ελληνικού, από τη στιγμή της έγκρισης του σχεδίου πόλης ματαιώνεται ο κοινόχρηστος χαρακτήρας των εγκρινόμενων αυτών χώρων διότι αυτοί αποδίδονται στο σύνολό τους στην επενδυτική Ανώνυμη Εταιρεία αποτελώντας έτσι την αρχή του τέλους του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δημόσιου χαρακτήρα των οδών, των πλατειών, των χώρων, του πρασίνου κ.λπ.”.

Τι ισχύει

Ελληνικό

«Σε όλες ανεξαιρέτως τις ιδιωτικές πολεοδομήσεις, από τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς έως τα σχέδια πόλης των μεγάλων επενδύσεων (ΕΣΧΑΔΑ και ΕΣΧΑΣΕ), οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι (που αποτελούν το 50% της συνολικής έκτασης του σχεδίου) αποδίδονται αυτομάτως με την έγκριση του σχεδίου σε κοινή χρήση και στους οικείους δήμους» εξηγούν οι αρχιτέκτονες, συμπληρώνοντας ότι στο Ελληνικό όχι μόνο δεν αποδίδονται, αλλά επιπλέον «μεταβιβάζονται στον επενδυτή για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (δεν προβλέπεται από την ΠΝΠ συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας) και μετά από απροσδιόριστες διαδικασίες, οι οποίες δεν υφίστανται στη νομοθεσία (με ποιον τρόπο θα παραλάβει το Ελληνικό Δημόσιο από την Ελληνικό Α.Ε., πότε, κ.λπ.)».

Α.Χ.

 

 

Διαφήμιση