Αρχική Περιβάλλον Αυθαίρετα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που δεν έχουν πρόβλεψη για ΑμΕΑ

Αυθαίρετα τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια που δεν έχουν πρόβλεψη για ΑμΕΑ

0
ΑμεΑ
Διαφήμιση

Αυθαίρετα κηρύσσονται από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 τμήματα των δημόσιων και των ιδιωτικών κτιρίων ειδικού σκοπού, που δεν θα έχουν προσαρμοστεί στον οικοδομικό κανονισμό για την εξασφάλιση αυτόνομης πρόσβασης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμης Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Βουλής  για τα θέματα των ατόμων με αναπηρία.

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ τόνισε παράλληλα ότι ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αποφασίσει να μην δοθεί παράταση, καθώς ήδη από το 2012, που ισχύει η σχετική υποχρέωση όλοι οι μηχανικοί υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι θα εφαρμόσουν τον κανονισμό προκειμένου να εκδοθεί άδεια οικοδομής.

«Καραντίνα»

amea rampa

Η απόφαση του ΥΠΕΝ, αναφέρει το ecopress.gr, θέτει σε «καραντίνα» χιλιάδες δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα, φέρνει αντιμέτωπους τους ιδιοκτήτες τους με τις συνέπειες περί αυθαιρέτων κτισμάτων και κατά συνέπεια με πρόστιμα και αδυναμία μεταβίβασης τους.

Οι πολεοδομικές διατάξεις για τα ΑμΕΑ έχουν θεσμοθετηθεί με σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων – από το 1985 και επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες οι προβλέψεις αντιμετωπίζονται στη χώρα μας ως ευχολόγιο, χωρίς τελικά να τηρούνται.  

Φθηνή η προσαρμογή

Σχετικά με το κόστος προσαρμογής και αν είναι δυνατόν να βρεθούν άμεσα χρήματα, επισημάνθηκε ότι το Εθνικό Σχέδιο που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ αν η πρόβλεψη γίνεται από την αρχή, η επιβάρυνση του συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου δεν ξεπερνά το 0,5%.

“Ακριβή” η προσβασιμότητα

amea mexri to kalokairi toy 2018 axioprepis prosvasi se polles paralies

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με αναπηρία τονίστηκε ότι παραμένει ζητούμενο μέχρι σήμερα η εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια για τα άτομα με αναπηρία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο από το 1985.

Όπως αναφέρθηκε, σε όλη τη χώρα, ούτε το 1% των πεζοδρομίων δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που ήδη από το 2009 έχουν τεθεί. Επιπλέον, πολλά από τα κτίρια του ίδιου του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν είναι προσβάσιμα για τα ΑμΕΑ και το ίδιο το ΚΑΤ, το κατ’ εξοχήν νοσοκομείο ατυχημάτων, δεν είναι προσβάσιμο στους αναπήρους.

Αντίστοιχα, το 80% των σχολείων δεν διαθέτουν ράμπα και τουαλέτα για αναπήρους. Επίσης, η ηχητική σήμανση στους φωτεινούς σηματοδότες δεν ξεπερνά το 5%, οι οδηγοί τυφλών στους δρόμους είναι όλοι τοποθετημένοι λάθος, οι πινακίδες σε γραφή braille ανύπαρκτες και σε κανένα δημόσιο κτίριο δεν υπάρχει σχέδιο ενημέρωσης και εκκένωσης για άτομα με αναπηρία. Όπως διαπιστώθηκε, αν η νομοθεσία εφαρμοζόταν θα γινόταν καλύτερη η ζωή του 10% των συμπολιτών μας που υπολογίζονται σε 1,1 εκατομμύριο.

Διαφήμιση