Αρχική Καταστροφές Στρατηγική η σημασία των υποδομών για την οικονομία – Ο κίνδυνος από...

Στρατηγική η σημασία των υποδομών για την οικονομία – Ο κίνδυνος από τις κλιματικές αλλαγές

0
44343 thumb large
Διαφήμιση

Την ανάγκη προσαρμογής των υποδομών στους μελλοντικούς κλιματικούς κινδύνους υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, κατά την ημερίδα «BIM & Construction 2050 – Building tomorrow’s Europe today» που διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Περιβαλλοντικές προκλήσεις

Υποδομές

“Η μελλοντική στρατηγική για την ανταγωνιστικότητα στον κατασκευαστικό τομέα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις στην Ε.Ε. και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με την Επιτροπή προωθούν την υιοθέτηση του ψηφιακού εργαλείου Building Information Modeling (BIM) και ειδικότερα μέσα από το άρθρο 22 της Οδηγίας 2014/24/ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις”, επισήμανε ο κ. Μπακογιάννης.

Στρατηγικής σημασίας ο τομέας των κατασκευών

Κρήτη 1

Τόνισε επίσης ότι ο τομέας των κατασκευών έχει στρατηγική σημασία για την Ε.Ε., καθώς και για τη χώρα μας, αφού δημιουργεί και συντηρεί το σύνολο των κτιρίων και των υποδομών που είναι απαραίτητα για τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και παρέχει τη βάση για όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα από οικονομική και κοινωνική σκοπιά.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ και αποτελεί τον μεγαλύτερο βιομηχανικό εργοδότη. Πάνω από 43,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην Ε.Ε. εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον κατασκευαστικό τομέα, το 40-45% της ενεργειακής κατανάλωσης της Ευρώπης προέρχεται από κτίρια, ενώ το 5-10% χρησιμοποιείται για τη μεταποίηση και τη μεταφορά προϊόντων και εξαρτημάτων του τομέα των δομικών κατασκευών.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

samothraki plimmures

“Ας θυμηθούμε ότι, στην Ελλάδα προ κρίσης οι επενδύσεις στον χώρο των υποδομών αντιπροσώπευαν το 3% του ΑΕΠ, ποσοστό που υπέστη μείωση της τάξης του 1,6% κατά τη δεκαετία που μας πέρασε λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, δημιουργώντας ένα χρηματοδοτικό έλλειμμα 12,6 δισ. ευρώ την περίοδο 2009-2018″ συνέχισε ο κ. Μπακογιάννης.

Στον κτιριακό τομέα, αυτή τη στιγμή η συμβολή των κατασκευών στο ελληνικό ΑΕΠ ανέρχεται στο 8,3%, ενώ μόνον κατά τη διάρκεια της κρίσης χάθηκαν συνολικά 190.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Συνεπώς είναι απαραίτητη και άμεση η ανάγκη υποστήριξης του κατασκευαστικού κλάδου.

Ειδική επιτροπή του ΥΠΕΝ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ανέλαβε ήδη σημαντική πρωτοβουλία και δράση για να θωρακίσει τον τομέα των κατασκευών, είπε ο κ. Μπακογιάννης ανακοινώνοντας τη συγκρότηση «Διυπουργικής Ομάδας Προώθησης της μοντελοποίησης κατασκευαστικών πληροφοριών ΒΙΜ», με συντονίστρια τη Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, και τη συμμετοχή εκπροσώπων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τη Γεν. Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, τη Γεν. Γραμματεία Υποδομών, τη Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ, τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων.

 

 

Διαφήμιση