Αρχική Καταστροφές Μοβ αχινοί καταστρέφουν τα παράκτια οικοσύστημα της Καλιφόρνια

Μοβ αχινοί καταστρέφουν τα παράκτια οικοσύστημα της Καλιφόρνια

0
axinoi 1
Διαφήμιση

Σύμφωνα με την Yπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνιας, εκατομμύρια μοβ αχινοί καταστρέφουν τα παράκτια δάση φαιοφυκών και ήδη εξαπλώνονται προς το Όρεγκον, καταστρέφοντας τα οικοσυστήματα και απειλούν με θάνατο κι άλλα θαλάσσια είδη της περιοχής.

Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε ένα μόνο ύφαλο, ανοικτά του Ορεγκον, καταγράφοντας αύξηση 10.000% σε σύγκριση με το 2014.

Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Καλιφόρνια έχουν, σχεδόν, αφανιστεί τα δάση των γιγαντιαίων φαιοφυκών, καθώς τα καταβρόχθισαν οι μοβ αχινοί, και πιθανώς να μην αναγεννηθούν ποτέ. Hδη, στις παράκτιες περιοχές του Ορεγκον συναντώνται τεράστιες απογυμνωμένες περιοχές του βυθού, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτές μοβ αχινούς. Παλαιότερα, τα δάση κέλπιας ήταν τόσο πυκνά, ώστε ούτε βάρκες δεν μπορούσαν να πλεύσουν.

axinoi 2

Η ολοκληρωτική καταστροφή που προκαλούν οι μοβ αχινοί οδηγεί σε αφανισμό είδη όπως τα κόκκινα «αφτιά της θάλασσας» (αλιώτιδες) και τους κόκκινους αχινούς. Έχει διαταραχθεί τόσο το οικοσύστημα, ώστε επιστήμονες στην Καλιφόρνια συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συλλέγουν μοβ αχινούς και να τους τοποθετούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες, επί του παρόντος, δεν είναι βέβαιοι κατά πόσον η πληθυσμιακή έκρηξη των μοβ αχινών οφείλεται στην κλιματική κρίση. Τα φαιοφύκη, που ούτως ή άλλως απειλούνταν από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, πλέον φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ανθεκτικά, όπως επισημαίνει η Νόρα Εντι, επικεφαλής του προγράμματος ωκεανών στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνιας.

Διαφήμιση