Αρχική Ρεπορτάζ Αναγνωστών Αρκούδα ένα είδος προς… Εξαφάνιση

Αρκούδα ένα είδος προς… Εξαφάνιση

0
arkouda 1
Διαφήμιση

Η αρκούδα περπατάει σιγανά, δε θέλει κανείς να τη δει έτσι όπως πλησιάζει διστακτικά μία κυψέλη γεμάτη από μέλι. Δεν προλαβαίνει να την ακουμπήσει, ώσπου ένα σμήνος μελισσών ξεχύνεται με ορμή επάνω του, βουίζοντας μέσα στο αυτί του και κάνοντας το ίδιο να τρέξει για να κρυφτεί.

Της αναγνώστριας Μαρίας Σκαμπαδώνη

Η αρκούδα σε πολλά κινούμενα σχέδια ταυτίστηκε με ένα καλοκάγαθο ζωάκι που μπλέκει πάντοτε σε μπελάδες, εξαιτίας της αδυναμίας του… στο μέλι! Στην πραγματικότητα, η αρκούδα είναι ένα δυνατό ζώο με τεράστια σωματική διάπλαση το οποίο μπορεί να βγάλει εκτός μάχης και τον σκληρότερο αντίπαλο. Και αυτός είναι ο άνθρωπος, διότι ως ζώο δεν έχει φυσικούς αντιπάλους.

Η καφέ αρκούδα, αυτό το παμφάγο θηλαστικό με το πελώριο σώμα και τις εξαιρετικές δυνατότητες, πάντοτε προκαλεί το θαυμασμό και ενέπνευσε διαχρονικά έργα τέχνης, ποιήματα και λογοτεχνικά έργα. Το πελώριο αυτό ζώο με την οξύτατη όσφρηση, ακοή και όραση, αποτελεί έναν από τους πιο επιδέξιους θηρευτές με τα ψάρια και τα τρωκτικά να αποτελούν τις κύριες τροφές του. Από το γεύμα του δεν απουσιάζουν ούτε οι καρποί της γης, με τα βατόμουρα, τα κορόμηλα και τα κεράσια να αποτελούν μερικά από τα αγαπημένα του φρούτα.

arkouda

Η αρκούδα είναι ένα ιδιαίτερα δυνατό ζώο, με τη δύναμή της να εντοπίζεται στα μπροστινά της πόδια και τα γαμψά της νύχια που ξεσκίζουν με δύναμη το θήραμά τους.

Αυτό το πελώριο αλλά ταυτόχρονα και τόσο μοναχικό ζώο, συναντάται ιδιαίτερα στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Στην Ελλάδα αποτελεί ένα είδος προς εξαφάνιση, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την αναγκαιότητα για την εύρεση τρόπων αναπαραγωγής και επιβίωσης του συγκεκριμένου είδους. Η Ελληνική νομοθεσία έχει θεσπίσει νόμους με τους οποίους απαγορεύεται ο φόνος, η κακομεταχείριση και η έκθεση του συγκεκριμένου ζώου, σε μία προσπάθεια να δοθεί περισσότερη ευαισθησία σε ένα είδος που τείνει προς εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, η ύπαρξη της αρκούδας συνδέθηκε με μύθους, ιστορίες, προλήψεις και στη μορφή της αποδόθηκαν διαχρονικά πολλοί και διάφοροι χαρακτηρισμοί.

Το πελώριο αυτό ζώο πρέπει να προκαλέσει την ευαισθησία όλων μας, διότι είναι και αυτό μέρος του κύκλου της ζωής και τείνει να εξαφανιστεί.

arkouda 2

Διαφήμιση