Αρχική Επιχειρείν Τακτοποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας με περιβαλλοντικούς όρους

Τακτοποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας με περιβαλλοντικούς όρους

0
biomixanies3
Διαφήμιση

Την τακτοποίηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Αττική επιδιώκει η κυβέρνηση, μαζί με την απελευθέρωση της ίδρυσης νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων, αλλά μόνο σε οργανωμένες επιχειρηματικές περιοχές.

Η Αττική διαθέτει σήμερα μόλις πέντε οργανωμένες επιχειρηματικές περιοχές έκτασης 5.708 στρεμμάτων, που αντιστοιχούν στο 8,4% της συνολικής έκτασης των οργανωμένων υποδοχέων. Στην Αττική ωστόσο, παράγεται το 40% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στον τομέα της μεταποίησης και δραστηριοποιείται το 34,4% των επιχειρήσεων που απασχολούν το 39% των εργαζομένων.

Οι βιομηχανίες προς “τακτοποίηση”

biomixanies1

Η τακτοποίηση αφορά περίπου 70 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις κυρίως στη Δυτική Αττική (π.χ. Ελευσίνα, Αιγάλεω) αλλά και στα Μεσόγεια, τον Ελαιώνα κ.α., όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Πρόκειται για επιχειρήσεις από τους κλάδους των τροφίμων, φαρμάκων, χημικών (χρώματα), της συσκευασίας, των πλαστικών, των ηλεκτρολογικών υλικών, της υαλουργίας κ.α., οι οποίες θεωρείται ότι στερούνται των πλεονεκτημάτων (αδειοδότησης, επέκτασης, χρηματοδότησης) της εγκατάστασης σε οργανωμένες επιχειρηματικές περιοχές.

Μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης

Όπως έχουμε αναφέρει στο ecozen, διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Αναπτυξιακό Διυπουργικό Νομοσχέδιο επιτρέπει στο εξής την εγκατάσταση νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων στην Αττική για δραστηριότητες μέσης όχλησης (τώρα επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες χαμηλής όχλησης) εφόσον εγκαθίστανται εντός οργανωμένων βιομηχανικών περιοχών –βιομηχανικών ή επιχειρηματικών πάρκων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ με αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί κάθε περιβαλλοντική επιβάρυνση των αστικών περιοχών και θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που έχουν τα βιομηχανικά πάρκα για οργανωμένη και καλύτερη πρόληψη και αντιμετώπιση της ρύπανσης.

Εκσυγχρονισμός του πλαισίου

Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αντανακλά τα προβλήματα προηγούμενων δεκαετιών και δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής, με την αποβιομηχάνιση και την ανεργία – ειδικά στην Αθήνα. Παράλληλα, τονίζεται ότι η αποβιομηχάνιση της Αθήνας επιβάρυνε τις γειτονικές περιφέρειες της Βοιωτίας και της Κορινθίας. Επισημαίνεται ότι και στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας του 2014, τονιζόταν ως στόχος η προσέλκυση και ανάπτυξη νέων μεταποιητικών μονάδων μέσης όχλησης στην Αττική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση