Αρχική Επιστήμη Ο φυσικός Joseph Plateau στο doodle της Google

Ο φυσικός Joseph Plateau στο doodle της Google

0
Διαφήμιση

Tον φυσικό Joseph Plateau τιμά σήμερα η Google με το σχετικό doodle, με αφορμή τα 218 χρόνια από τη γέννησή του.

Ποιος ήταν ο Plateau

Ο Plateau γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, σαν σήμερα το 1801. Ήταν ένας από τους πιο γνωστούς Βέλγους επιστήμονες του 19ου αιώνα για τη μελέτη του στην όραση και ιδιαίτερα την επίδραση του φωτός και του χρώματος στον ανθρώπινο αμφιβληστροειδή.

Ο Plateau ήταν κατά κάποιο τρόπο ο “εμπνευστής” του κινηματογράφου, καθώς ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που επέδειξαν την ψευδαίσθηση μιας κινούμενης εικόνας, εν έτει 1832.

Joseph Plateau

Το φαινακιστοσκόπιο

Η διδακτορική διατριβή του Plateau περιγράφει λεπτομερώς πώς σχηματίζονται οι εικόνες στον αμφιβληστροειδή, σημειώνοντας την ακριβή διάρκεια, το χρώμα και την ένταση. Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, ήταν ικανός να δημιουργήσει μια στροβοσκοπική συσκευή εξοπλισμένη με δύο δίσκους που περιστρέφονταν σε αντίθετες κατευθύνσεις. Ένας δίσκος ήταν γεμάτος με μικρά παράθυρα, ομοιόμορφα χωρισμένα σε έναν κύκλο, ενώ ο άλλος είχε μια σειρά από εικόνες ενός χορευτή. Όταν και οι δύο δίσκοι στράφηκαν με τη σωστή ταχύτητα, οι εικόνες φαινόταν να συγχωνεύονται, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ενός χορευτή σε κίνηση. Ονόμασε αυτή τη συσκευή «φαινακιστοσκόπιο» (phenakistiscope).

Διαφήμιση