Αρχική Καταστροφές Το οικολογικό μακελειό του Αμαζονίου θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο

Το οικολογικό μακελειό του Αμαζονίου θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο

0
Amazonios 1
Διαφήμιση

Ο Αμαζόνιος καίγεται και αφήνει πίσω του ένα τεράστιο οικολογικό μακελειό, που ο αντίκτυπός του θα αντηχήσει σε όλο τον πλανήτη, τα επόμενα χρόνια!

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο βύθισε το Σάο Πάολο, 1.700 μίλια μακριά από τις εστίες, στο σκοτάδι την περασμένη Δευτέρα. Η προσωρινή συσκότιση κατέστησε αδύνατο για τους κατοίκους της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας να αγνοήσουν την οικολογική καταστροφή που συμβαίνει στην άλλη πλευρά της χώρας τους.

Αυτό που συμβαίνει στον Αμαζόνιο, θα αντηχήσει πολύ πέρα από τα σύνορα της Βραζιλίας τις επόμενες δεκαετίες, αναφέρει σε εκτενές του άρθρο ο Guardian.

Ο Αμαζόνιος είναι το σπίτι για 3 εκατομμύρια ήδη – εκεί ζουν 10 από τα πιο γνωστά φυτά και ζώα στη Γη – το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το βιοποικιλότερο μέρος του πλανήτη.
Τα τρία τέταρτα των φυτικών ειδών είναι μοναδικά στο τροπικό δάσος. Ο Αμαζόνιος φιλοξενεί επίσης ένα εκατομμύριο ιθαγενείς, χιλιάδες πολλοί από τους οποίους έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες υπερασπιζόμενοι το δάσος.

Το τροπικό δάσος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του κλίματος της Γης, απορροφώντας εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η παύση της αποψίλωσης δεν είναι λιγότερο σημαντική από την εξάλειψη της χρήσης ορυκτών καυσίμων όσον αφορά την αποφυγή της καταστροφικής παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προστασία και αποκατάσταση των τροπικών δασών θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 18% έως το 2030.

Το ένα πέμπτο της βιομάζας του Αμαζονίου έχει χαθεί ανεπιστρεπτί. Και η σημερινή καταστροφή φέρνει το τροπικό δάσος πιο κοντά σε ένα σημείο μη αναστρέψιμο. Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό το σημείο – στο οποίο το οικοσύστημα του Αμαζονίου θα έχει υποβαθμιστεί στο βαθμό που δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί, και μεγάλα δάση απλά θα εξελιχθούν σε μια ξηρή σαβάνα – ήταν 20 – 25 χρόνια μακριά.

Τώρα πιστεύουν ότι κινδυνεύουν με εξαφάνιση χιλιάδες είδη, εξαιτίας της εξάλειψης κάθε πιθανότητας περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης σε λιγότερο από 1.5C.

Υψηλή συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα

Στην πολιτεία της Αμαζόνας, που επλήγη σφοδρά φέτος, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ήταν αυξημένη κατά 700% σε σχέση με το 2004. Σε άλλες πολιτείες της Βραζιλίας, ο όγκος τέφρας και άλλων σωματιδίων τον Αύγουστο σημείωσε ρεκόρ.

Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται στην ανθρώπινη γεωργική δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, μικροί αγρότες αποψιλώνουν εδάφη ή εκκαθαρίζουν το τροπικό δάσος για να φυτέψουν. Καταπατητές γαιών ευθύνονται και αυτοί για τις φωτιές, καταστρέφοντας τα αιωνόβια δέντρα για να αυξήσουν την αξία της γης που καταπατούν. Σε αντίθεση με τις τεράστιες πυρκαγιές σε Σιβηρία και Αλάσκα, οι φωτιές του Αμαζονίου δεν προκλήθηκαν από φυσικούς εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι κεραυνοί.

Αντίθετα με όσα ισχυρίζονται ορισμένα ΜΜΕ, το δάσος του Αμαζονίου δεν φλέγεται όλο. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διασπείρει παραπληροφόρηση με τη χρήση εντυπωσιακών φωτογραφιών από πυρκαγιές παλαιότερων ετών. Αυτή την εβδομάδα, η Κολομβία αντιμετωπίζει περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές από ό,τι η Βραζιλία.

Παρ’ όλα αυτά, ο πλανήτης πρέπει να ανησυχεί για τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς του Αμαζονίου. Οι πυρκαγιές καταστρέφουν τη μεγαλύτερη πηγή οξυγόνου στον πλανήτη και το σημαντικότερο καταφύγιο βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Τη στιγμή που ο πλανήτης απαιτεί δισεκατομμύρια νέα δέντρα για να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα και να σταθεροποιήσει το κλίμα του, η Γη χάνει το μεγαλύτερο τροπικό δάσος της.

Amazonios 2

Οι πολιτικές πρακτικές

Πώς πρέπει να ανταποκριθεί η διεθνής κοινότητα; Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο Μπολσονάρο δεν είναι ο μόνος δεξιός λαϊκιστής που απειλεί την παγκόσμια δράση που απαιτείται για την αποτροπή της καταστροφικής υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Και ο Τραμπ ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς απέρριψε επιστημονικά στοιχεία για την κλιματική κρίση, απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού και ανέτρεψε τις πολιτικές διαχείρισης του Ομπάμα για να μειώσει τις εγχώριες εκπομπές άνθρακα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η αποψίλωση του τροπικού δάσους της Βραζιλίας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα δορυφορικών παρατηρήσεων, η αποψίλωση του δάσους καταστρέφει πέντε γήπεδα ποδοσφαίρου το λεπτό.

Μέσα σε μόλις έναν μήνα, 2.254 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους χάθηκαν οριστικά, αύξηση της τάξεως του 278% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2018.

Ο πρόεδρος Μπολσονάρο δυσχέρανε σημαντικά την κατάσταση προωθώντας το «άνοιγμα» του Αμαζονίου στην εξόρυξη μεταλλευμάτων, στη γεωργική ανάπτυξη και στην υλοτομία, επιτιθέμενος μάλιστα σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, τις οποίες κατηγορεί –χωρίς στοιχεία– για τις πυρκαγιές που καταστρέφουν το δάσος.

Αλλά ενώ η έλλειψη πολιτικής ανησυχίας για τη βιοποικιλότητα και την κλιματική κρίση μπορεί να είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των δεξιών λαϊκιστών, δεν είναι το πιο δημοφιλές πλαίσιο της ατζέντας τους. Στη Βραζιλία, για παράδειγμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Βραζιλιανών θέλει να προστατεύσει το Αμαζόνιο.

Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν περιθώρια για διεθνή πίεση. Πριν από τη σύνοδο κορυφής της G7, η Γαλλία και η Ιρλανδία, απείλησαν να ασκήσουν βέτο στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, η οποία έχει συμφωνηθεί αλλά δεν έχει ακόμη επικυρωθεί.

Ο Μπολσονάρο συνέχισε να καταδικάζει τη διεθνή παρέμβαση σε ό, τι έχει χαρακτηρίσει ως “εσωτερικό ζήτημα”, κατηγορώντας τον Μακρόν για μια “αποικιακή νοοτροπία”. Ωστόσο αναγκάστηκε να ανταποκριθεί βάζοντας τον βραζιλιάνικο στρατό στη μάχη των πυρκαγιών.

Η περιβαλλοντική ρητορική είναι φθηνή, αλλά η δράση κοστίζει. Και οι προσεχείς μήνες θα δείξουν εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν τη δράση που απαιτείται για να υποστηρίξουν εκείνους που αγωνίζονται για την προστασία του Αμαζονίου και τον μοναδικό ρόλο που διαδραματίζει για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας του πλανήτη.

 

Επιμέλεια: Κατερίνα Καλτσά
Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση