Αρχική Καταστροφές Οι πυρκαγιές του Αμαζόνιου στο επίκεντρο της συνόδου των G7

Οι πυρκαγιές του Αμαζόνιου στο επίκεντρο της συνόδου των G7

0
amazonios
Διαφήμιση

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αποτελούν μια «οξεία κατάσταση έκτακτης ανάγκης», η οποία θα πρέπει να συζητηθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) αυτό το σαββατοκύριακο.

«Η καγκελάριος είναι πεπεισμένη πως πρέπει να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη των χωρών της G7, όταν συνεδριάσουν αυτό το σαββατοκύριακο» στο Μπιαρίτς, δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο.

«Η καγκελάριος υποστηρίζει πλήρως τον γάλλο πρόεδρο» στο ζήτημα αυτό, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρο ότι είπε «ψέματα» όσον αφορά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για την προστασία του περιβάλλοντος και αποφάσισε να αντιταχθεί στη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur.

Η γαλλική προεδρία μάλιστα ανέφερε σήμερα ότι οι διπλωματικοί σύμβουλοι των ηγετών των χωρών μελών της G7 «κινητοποιούνται για να παρουσιάσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τον Αμαζόνιο, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν» στην αυριανή σύνοδο.

Τις απόψεις του Μακρόν φάνηκε να απηχεί σήμερα και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον που χαρακτήρισε και αυτός «διεθνή κρίση» τις δασικές πυρκαγιές στη Βραζιλία. «Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε το δάσος του Αμαζονίου δεν είναι μόνο θλιβερές, συνιστούν επίσης μια διεθνή κρίση», έγραψε στο Twitter ο Τζόνσον, τονίζοντας ότι η χώρα του «είναι έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια για να προστατευθεί ένα από τα μεγάλα θαύματα του πλανήτη».

amazonios 1

Ο Μπολσονάρου σκέφτεται να στείλει τον στρατό

Μετά τη διεθνή πίεση που δέχεται ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει τον στρατό για να καταστείλει τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που καίνε τον Αμαζόνιο.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος θα μπορούσε να δώσει αυτήν την εντολή υπογράφοντας ένα προεδρικό διάταγμα.

Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Έντσον Λεάλ Πουζόλ, μετά τις δηλώσεις του Μπολσονάρου στους δημοσιογράφους, είπε σε ομιλία του σε μια τελετή για την Ημέρα του Στρατιώτη στην Βραζιλία ότι «ο στρατός είναι έτοιμος να προασπιστεί το τροπικό δάσος και να αποκρούσει κάθε είδους απειλή».

amazonios 4

 

Σε διαδηλώσεις καλεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Το κίνημα που ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατά του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, κάλεσε να γίνουν διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε όλο τον κόσμο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου.

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές -οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα-καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα σε ανακοίνωσή του.

«Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κείμενο.

Διαδηλώσεις στο Ρίο ντε Ζανέιρο και στο Σαν Πάολο

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

amazonios 2

Απίστευτη οικολογική καταστροφή

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη.

Μολονότι η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

amazonios 3

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση