Αρχική Ειδήσεις Αμαζόνιος: 83% αύξηση των δασικών πυρκαγιών

Αμαζόνιος: 83% αύξηση των δασικών πυρκαγιών

0
Αμαζόνιος
Διαφήμιση

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καθώς φέτος το καλοκαίρι οι πυρκαγιές έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Πυκνός καπνός έχει τυλίξει ακόμη και την πόλη του Σάο Πάολο στη Βραζιλία ο οποίος μάλιστα, είναι εμφανής και από το διάστημα.

«Ήταν σαν η ημέρα να έγινε νύχτα», δηλώνει στο BBC ο Τζιανβιτόρ Ντιάς, κάτοικος του Σάο Πάολο. «Όλοι ξαφνιάστηκαν καθώς ακόμη και τις βροχερές ημέρες δεν σκοτεινιάζει απόλυτα. Ήταν πολύ εντυπωσιακό».

Το φαινόμενο ωστόσο, αν και «εντυπωσιακό» στην όψη, είναι πρωτίστως στενάχωρο, απογοητευτικό και δυσοίωνο, εφόσον οφείλεται σε καπνό από τις πολλές πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή, τον οποίο ο άνεμος μετέφερε στην πόλη από απόσταση 2.700 χιλιομέτρων.  

Θλιβερό ρεκόρ

AMAZON2

Το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών της Βραζιλίας μίλησε για ρεκόρ πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη. Σύμφωνα με τις καταγραφές του, από τον Ιανουάριο του 2019 έχουν ξεσπάσει 73.000 φωτιές, κατά 83% περισσότερες από όσες πέρσι. Μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί 9.500 νέες εστίες.

Εξού και η πολιτεία Αμαζόνας, κήρυξε την πρωτεύουσά της Μανάους και τις νότιες περιοχές της σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η πολιτεία Άκρε κήρυξε περιβαλλοντικό συναγερμό.

Κλιματική αλλαγή

Οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης και της αποδάσωσης. Επιπλέον, ενώ οι φωτιές είναι συχνές κατά την περίοδο των χαμηλών βροχοπτώσεων, πολλές φορές οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι τις ξεκινούν επί τούτου για να καθαρίσουν γη για τα ζώα τους.

“Νέρονας” ο νέος Πρόεδρος

BOLSONARO

Όμως αυτή τη χρονιά ο Αμαζόνιος έχει δεχτεί ακόμη περισσότερες ανθρωπογενείς πιέσεις: ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει την περιοχή στις εξορύξεις και την κτηνοτροφία. Είναι αλήθεια είναι ότι η πολιτική προώθησης της επιχειρηματικότητας από τον Μπολσονάρο ανεξαρτήτως συνεπειών, έχει δώσει το πράσινο φως στους υλοτόμους, στους κτηνοτρόφους και στους μεταλλωρύχους, οι οποίοι επεκτείνουν χωρίς έλεγχο τις δραστηριότητές τους στα εδάφη του Αμαζονίου. Την πρακτική αυτής της αλόγιστης εκμετάλλευσης ενισχύουν οι περικοπές στον προϋπολογισμό και η ομοσπονδιακή παρέμβαση.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ AMAZON4

Όπως είναι αναμενόμενο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνίζονται για τη σωτηρία του Αμαζονίου, έχουν βάλει στο στόχαστρο τον Μπολσονάρο, τον οποίο η Greenpeace χαρακτηρίζει «απειλή στην ισορροπία του κλίματος», προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι μακροπρόθεσμα οι πολιτικές του θα επιφέρουν σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της Βραζιλίας.

Το WWF από τη μεριά του επισημαίνει ότι αν ο Αμαζόνιος φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή, το δάσος θα μετατραπεί σε ξηρή σαβάνα, χωρίς ίχνος άγριας ζωής. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζει, αντί για πηγή οξυγόνου που είναι σήμερα, θα αρχίσει να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα.

Προφανώς, ο ίδιος ο Πρόεδρος αρνείται κάθε ευθύνη και καταρρίπτει όλες τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι για τις πυρκαγιές ευθύνονται αποκλειστικά και μόνο οι κτηνοτρόφοι. «Με αποκαλούσαν Καπετάν Πριόνι. Τώρα είμαι ο Νέρων, που βάζει φωτιές στον Αμαζόνιο. Όμως είναι η εποχή που οι κτηνοτρόφοι καίνε τα σπαρτά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.

 

 

Διαφήμιση