Αρχική Καταστροφές Τα πέντε είδη που κινδυνεύουν από την θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά

Τα πέντε είδη που κινδυνεύουν από την θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά

0
ρύπανση
Διαφήμιση

Από καβούρια σε φάλαινες και από τα βακτήρια στον άνθρωπο, η θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά βλάπτει τη ζωή σε όλη την τροφική αλυσίδα.

Θαλασσοπούλια

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Τασμανίας ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η πλαστική κατάποση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των απειλούμενων θαλάσσιων πτηνών.
Η πλαστική κατάποση σκοτώνει πολλά είδη. Περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια εκτιμάται ότι πεθαίνουν από αυτό κάθε χρόνο.

ρύπανση χελώνες
Θαλάσσια ρύπανση και η χελώνα, προσπαθεί να φάει μια πλαστική σακούλα περνώντας την για μέδουσα Photograph: BIOSPHOTO/Alamy Stock Photo

Θαλάσσιες χελώνες

Μια μελέτη 2017 του Πανεπιστημίου Exeter έδειξε ότι εκατοντάδες θαλάσσιες χελώνες πεθαίνουν κάθε χρόνο τρώγοντας πλαστικό ή δίχτυα.
Πέρυσι, οι επιστήμονες της Exeter ανίχνευσαν μικροπλάσματα στα έντερα κάθε είδους θαλάσσιας χελώνας σε Ατλαντικό, Ειρηνικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Κάτι που ενδεχομένως επηρεάζει και την αναπαραγωγή των χελωνών.

ρύπανση φάλαινα
Φάλαινα στον Ατλαντικό, μία περιοχή με τεράστια θαλάσσια ρύπανση από πλαστικά Photograph: Nature Picture Library/Alamy Stock Photo

Φάλαινες

Οι φάλαινες καταναλώνουν συχνά μεγάλα κομμάτια πλαστικού ενώ κυνηγούν, φράσσοντας τα πεπτικά τους συστήματα.
Φέτος, ερευνητές από την πόλη Νταβάο των Φιλιππίνων ανακάλυψαν 40 κιλά πλαστικού στο στομάχι και στα έντερα μίας φάλαινας.
Οι επιστήμονες στη Φλόριντα βρήκαν επίσης πλαστικές σακούλες και ένα μπαλόνι στο στομάχι ενός τραυματισμένου δελφινιού, το οποίο στη συνέχεια υπέστη ευθανασία.

ρύπανση καβούρια
Θαλάσσια ρύπανση στις Φιλιππίνες και νεκρό καβούρι επιπλέει παράλληλα με το πλαστικό Photograph: Globalimages101/Alamy Stock Photo

Καβούρια

Οι έρευνες που διεξήχθησαν το 2014 από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Exeter κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μικροπλάσματα μπορούν να εισέλθουν στα σώματα των καβουριών από τα βράγχια.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό ισχύει και για άλλα θαλάσσια πλάσματα, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών.
Η είσοδος μέσω των βραγχίων αυξάνει την πιθανότητα τα μικροπλάσματα να περάσουν από την τροφική αλυσίδα και στους ανθρώπους.

ρύπανση βακτίρια
Η παραγωγή βακτηρίων Prochlorococcus επηρεάζεται επίσης από την θαλάσσια πλαστική ρύπανση Photograph: Luke Thompson from Chisholm Lab and Nikki Watson from Whitehead, MIT

Βακτήρια

Η πλαστική ρύπανση επηρεάζει επίσης τα θαλάσσια βακτήρια, σύμφωνα με επιστήμονες του πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία.
“Η έκθεση σε χημικά προϊόντα από την πλαστική ρύπανση παρεμπόδιζε την ανάπτυξη, τη φωτοσύνθεση και την παραγωγή οξυγόνου του Prochlorococcus”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Sasha Tetu.
Αυτά τα φωτοσυνθετικά βακτήρια είναι σημαντικά καθώς παράγουν το 10% του οξυγόνου που αναπνέουμε.

Πηγή: Guardian

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέα ρομποτικά μπαρ, για δροσερά κοκτέιλ
Επόμενο άρθροGreek Gastronomy Festival στο Πόρτο Καρράς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ