Αρχική Καταστροφές Οι φυσικές καταστροφές κυριαρχούν στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Οι φυσικές καταστροφές κυριαρχούν στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

0
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ1
Διαφήμιση

Παρόλο που ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Μαγούλα Αττικής ο οποίος σημειώθηκε στις 19 Ιουλίου, δεν προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να καλύψουν 3.500 ζημιές σε κατοικίες, καταστήματα ή γραφεία. Οι αποζημιώσεις εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν συνολικά τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σεισμοί και βροχές κυριαρχούν

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Οι σεισμοί, οι βροχές αλλά και οι πυρκαγιές και οι ταραχές στο κέντρο της Αθήνας, συγκεντρώνουν τον κύριο όγκο των αποζημιώσεων που έχουν πληρώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΕΑΕΕ), την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Καθημερινή.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι στο διάστημα 1993-2018 καταγράφηκαν συνολικά 24.106 ζημιές, οι 10.412 από τις οποίες αφορούσαν βροχοπτώσεις και οι 10.313 σεισμούς.

Οι συνολικές απαιτήσεις από τις ζημιές που προκάλεσαν οι σεισμοί ανήλθαν στα 133,5 εκατ. ευρώ, και αντίστοιχα, στα 128,6 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις λόγω βροχοπτώσεων.

Πιο «ακριβή» η Αττική

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ένωσης, εκτός από τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας το 1999, που επέφερε 9.480 ασφαλισμένες ζημιές, σημαντικές ζημιές προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις τον Οκτώβριο του 2014 και του 2015, η μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι τον Αύγουστο του 2018, αλλά και οι βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όπως είναι λογικό, η Αττική συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος των ζημιών καθώς στο Λεκανοπέδιο είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών ή επιχειρήσεων.

Κοινωνικές αναταραχές

Οι φυσικές καταστροφές κυριαρχούν στις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών

Τους σεισμούς και τις βροχοπτώσεις ακολουθούν στην κατηγοριοποίηση οι χιονοπτώσεις, οι δασικές πυρκαγιές αλλά και τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Ειδικά κατά τους πολύπαθους μήνες Δεκέμβριο του 2008 και Φεβρουάριο του 2012, το κόστος ανά ζημιά έφτασε τα 40,7 χιλιάδες ευρώ.

Διαφήμιση