Αρχική Καταστροφές Εύβοια: Καταρρίπτεται το άλλοθι ενός από τους βασικούς υπόπτους

Εύβοια: Καταρρίπτεται το άλλοθι ενός από τους βασικούς υπόπτους

0
evoia xartis 2
Διαφήμιση

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η καταστροφική φωτιά της Εύβοιας οφείλεται κατά 99% σε εμπρησμό, την ίδια ώρα που καταρρίπτεται το άλλοθι του βασικού υπόπτου για την πρόκληση της πυρκαγιάς.

Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχουν λάβει ήδη προφορικές απαντήσεις από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το σημείο που βρισκόταν ο ύποπτος εκείνο το βράδυ.

Βάσει αυτών, ο άνδρας φέρεται να βρισκόταν στο χωριό Σταυρό, τόπο διαμονής του και όχι στο σπίτι συγγενών του, το οποίο βρίσκεται 25 χλμ. μακριά από το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

Το σενάριο του εμπρησμού στην περιοχή που είχε ως αποτέλεσμα να καούν πάνω από 23.565 στρέμματα φαίνεται να επιβεβαιώνεται καθώς ο πραγματογνώμονας που ορίστηκε προκειμένου να διαπιστώσει αν η πυρκαγιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε γεννήτρια αντλιοστασίου ή από κολώνα της ΔΕΗ, που βρίσκονται στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, αποφάνθηκε πως δεν αποτελούν τις αιτίες της φωτιάς

Κλιμάκιο της ΔΕΗ, το οποίο έκανε αυτοψία στις κολώνες που υπήρχαν στο σημείο, κατά πληροφορίες του ΣΚΑΪ, απέρριψε το ενδεχόμενο η αιτία της φωτιάς να προήλθε από πτώση κολώνας ή καλωδίου της ΔΕΗ όπως ενημέρωσαν προφορικά υπεύθυνοι της επιχείρησης την Πυροσβεστική.

evoia 1

Η κατάθεση του 33χρονου

Ο 33χρονος είχε υποστηρίξει πως στις 03:18 τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου 2019, δεν βρισκόταν στον τόπο διαμονής του αλλά σε συγγενικό σπίτι 25 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο καταφύγιο Αγριλίτσα. Οι συγγενείς του είχαν στηρίξει το άλλοθι του 33χρονου.

Τα στίγματα, όμως των κεραιών κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι το κινητό του υπόπτου έδειχνε πως τα χαράματα της περασμένης Τρίτης 13 Αυγούστου, βρισκόταν στο χωριό Σταυρός.

Οι αρχές αναμένουν τις απαντήσεις όλων των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για να οριστικοποιήσουν τα συμπεράσματά τους.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Δευτέρα για δεύτερη φορά οι ανακριτικοί υπάλληλοι πήγαν στην Εύβοια για να πάρουν καταθέσεις από τους 3 υπόπτους.

evoia 2

Το προφίλ ενός εμπρηστή

Το 30% των πυρκαγιών προκαλείται από αμέλεια, 20% από δόλο, 10% από φυσικά ή τυχαία αίτια. Ωστόσο, το 40% των πυρκαγιών παραμένει ανεξιχνίαστο.

Ακόμη ένα στοιχείο που καταρρίπτει τους μύθους για τους εμπρηστές δάσους είναι ότι όσοι κατηγορούνται για εμπρησμό δεν σημαίνει αυτόματα ότι πάσχουν από κάποια ψυχιατρική νόσο. Στον γενικό πληθυσμό μόνο το 1% πάσχει από πυρομανία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόλις το 1,6% των συλληφθέντων καταδικάζεται.

Συνήθως ο εμπρηστής βάζει τις φωτιές σε δάση κοντά σε κατοικημένες περιοχές σε χωριά κάτω των 1.000 κατοίκων,  και συνήθως είναι ο ίδιος κάτοικος.

Διαφήμιση