Αρχική Καταστροφές Γκαζάκια και στουπιά στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Εύβοιας

Γκαζάκια και στουπιά στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Εύβοιας

0
φωτιά Εύβοια
Διαφήμιση

Σε χαράδρα κοντά στην Πλατάνα έχει περιοριστεί η φωτιά στην Εύβοια. Με τον φόβο για αναζωπυρώσεις, οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής παραμένουν στο σημείο.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η εικόνα της πυρκαγιάς είναι πλέον καλύτερη και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο. Όλη την νύχτα στις εστίες επιχειρούσαν πεζοπόρα τμήματα.

purosvestes 3

Οι τρεις ύποπτοι, γκαζάκια και στουπιά στις εστίες

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τρεις ύποπτοι για εμπρησμό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού «ΣΚΑΪ». Και οι τρεις παρουσίασαν το δικό τους άλλοθι στις ανακριτικές αρχές.
Ένας εκ των υπόπτων είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε παλαιότερα για την πυρκαγιά στο χωριό Κοντοδεσπότι. Οι αρχές συνεχίζουν την έρευνα προκειμένου να επιβεβαιώσουν ή όχι, το άλλοθι τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» εντοπίστηκαν στοιχεία στα σημεία στις τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς, κοντά στη Μονή Μακρυμάλλης, από όπου ξεκίνησε και η μεγάλη φωτιά.

Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις αποτεφρώθηκαν περίπου 25.000 στρέμματα. Από αυτά τουλάχιστον τα 10.000 ήταν παρθένο δάσος.

evoia 2

Σώθηκε το καταφύγιο άγριας ζωής

Η αναζωπύρωση στο χωριό Πλατάνα, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα. Ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura 2000.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά έφτασε στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα.
Σταμάτησαν την φωτιά σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, που έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

evoia

Μεγάλες πυρκαγιές φέτος στην Ευρώπη, έχουν γίνει στάχτη 2,7 εκατ. στρέμματα γης

Περισσότερες από 1.600 μεγάλες πυρκαγιές -από το 2008 έως το 2018-έχουν καταγραφεί στα κράτη μέλη της ΕΕ, μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Ο μέσος όρος για το διάστημα 2008 έως 2018, ήταν 464 φωτιές.

Το 2019 ήταν το πιο δύσκολο έτος όσον αφορά στις μεγάλες πυρκαγιές στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για φέτος ο συνολικός αριθμός πυρκαγιών μέχρι τα μέσα Αυγούστου είναι τριπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας.

φωτιές

Σύμφωνα με το σύστημα Copernicus’ European Forest Fire Information System (EFFIS) από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι τις 15 Αυγούστου έχουν γίνει στάχτη 2,7 εκατομμύρια στρέμματα γης. Την περασμένη δεκαετία ο μέσος όρος ήταν 1.000.000 καμμένα στρέμματα.

Διαφήμιση