Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Η Βρετανία σταμάτησε να παράγει ρεύμα με τη χρήση άνθρακα και πλέον...

Η Βρετανία σταμάτησε να παράγει ρεύμα με τη χρήση άνθρακα και πλέον βασίζεται στις Α.Π.Ε.

0
ρύποι
Διαφήμιση

Η Βρετανία πέρασε πάνω μία εβδομάδα χωρίς να χρησιμοποιήσει άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά από τότε που η Βασίλισσα Βικτώρια ήταν στο θρόνο το 1882, σε μια στιγμή ορόσημο για τη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τελευταία γεννήτρια άνθρακα σταμάτησε να λειτουργεί την 1η Μαΐου στις 1:24 ΜΜ και την Τετάρτη 8 Μαΐου έκλεισαν μία ολόκληρη εβδομάδα χωρίς να χρησιμοποιήσουν άνθρακα, σύμφωνα με το Εθνικό Διαχειριστικό Συστήματα Ηλεκτρικής Ενέργειας που λειτουργεί στην Αγγλία, τη Σκοτία και την Ουαλία.

Τα αυξημένα κόστη αγοράς του άνθρακα σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως το μεγάλο οικολογικό αποτύπωμα, έχουν στρέψει τη χώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το μέλλον της Μ. Βρετανίας και οι Α.Π.Ε.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε
Διαβάστε επίσης: «Ενεργειακός κόμβος» η Ελλάδα με ενίσχυση των καθαρών μορφών ενέργειας και επενδύσεις

Οι ηλεκτρικοί σταθμοί που βασίζονται στον άνθρακα δεν έχουν εγκαταλειφθεί, αφού πλέον λειτουργούν σαν το κύριο εφεδρικό σύστημα της χώρας όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση ρεύματος. Παρόλα αυτά, η βρετανική κυβέρνηση έχει βάλει στόχο να τους κλείσει οριστικά μέχρι το 2025. Μέχρι το 2050 θέλουν να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα στη χώρα τους.

«Ολοένα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια τροφοδοτεί το σύστημά μας,» ανέφερε ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Φίνταν Σλάι, και πρόσθεσε ότι «μέχρι το 2025 θα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς άνθρακα.»

Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας Πηγή: The Guardian

Διαφήμιση