Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε «Ενεργειακός κόμβος» η Ελλάδα με ενίσχυση των καθαρών μορφών ενέργειας και επενδύσεις

«Ενεργειακός κόμβος» η Ελλάδα με ενίσχυση των καθαρών μορφών ενέργειας και επενδύσεις

0
καθαρή ενέργεια
Διαφήμιση

Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 32% της τελικής κατανάλωσης και η αντίστοιχα εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32,5% σε σχέση με 10 χρόνια πριν σε μια σειρά κλάδους της οικονομίας (κτήρια, μεταφορές, τουρισμός, βιομηχανία), είναι οι βασικοί στόχοι για την ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια.

Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συμπόσιο της Ελληνικής Ένωσης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

Η καθαρή ενέργεια θα αλλάξει ριζικά την οικονομία της Ελλάδας

καθαρή ενέργεια

Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι η καθαρή ενέργεια και τα αντίστοιχα τεχνολογικά συστήματα θα αλλάξουν ριζικά το σύνολο της οικονομίας: «Ο διπλασιασμός των ΑΠΕ στην τελική παραγωγή είναι εφικτός» τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι ο εξηλεκτρισμός των μεταφορών θα συμβάλει καθοριστικά στο συνολικό σχέδιο υιοθέτησης καθαρών μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης, ενώ πρόσθεσε και ότι σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω είναι η ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και η αποκέντρωση δραστηριοτήτων με τη ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην αγορά ενέργειας προκειμένου να συγχρονιστεί με το μοντέλο-στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Σχετικά με τα όσα λέγονται για τη ΔΕΗ, απέρριψε κατηγορηματικά την όποια «καταστροφολογία».

Η Ελλάδας παραγωγός καθαρής ενέργειας

καθαρή ενέργεια

Αναφέρθηκε στην πρόοδο που σημειώνει η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα (Πελοπόννησο κα Αττική), καθώς και στα σχέδια απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, περιέγραψε τις πρωτοβουλίες για την ενοποίηση των περιφερειακών αγορών στη ΝΑ Ευρώπη (π.χ. αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, καθώς και έργα υποδομών για LNG, όπως η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη), τονίζοντας ότι η Ελλάδα συνιστά πλέον ενεργειακό κόμβο.

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί και σε χώρα παραγωγό» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, «καθώς όλα δείχνουν ότι η Ανατολική Μεσόγειος εισέρχεται δυναμικά στο χάρτη των υδρογονανθράκων μετά τις ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ. Έχουν υπογραφεί ήδη συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη, με τους αυστηρότερους όρους για την προστασία του περιβάλλοντος και την κατοχύρωση της ασφάλειας.»

Διαβάστε επίσης: Καθαρό από ρύπανση το Άμστερνταμ μέχρι το 2030

Διαφήμιση