Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Καθαρό από ρύπανση το Άμστερνταμ μέχρι το 2030

Καθαρό από ρύπανση το Άμστερνταμ μέχρι το 2030

0
Άμστερνταμ
Διαφήμιση

Πόλη χωρίς ατμοσφαιρική ρύπανση φιλοδοξεί να γίνει το Άμστερνταμ μέχρι το 2030, καταργώντας όλα τα ντιζελοκίνητα και βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Παρόλο που οι Ολλανδοί φαίνεται να έχουν την ποδηλασία στο… DNA τους, τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της χώρας τους υπερβαίνουν τα όρια ασφαλείας της ΕΕ, κυρίως λόγω της πυκνής κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο Άμστερνταμ και στο Ρότερνταμ. Απίστευτο κι όμως αληθινό.

Σύμφωνα με το σχέδιο των δημοτικών αρχών, μέχρι το 2020, τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα 15 ετών και άνω θα απαγορεύονται από τον περιφερειακό δακτύλιο A10· μέχρι το 2022, τα αντίστοιχα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα πούλμαν θα κυκλοφορούν μόνο εκτός κέντρου πόλης· έως το 2025, θα απαγορευτούν τόσο τα ρυπογόνα πλοιάρια όσο και τα μοτοποδήλατα. Στόχος είναι μέχρι το 2030 να μην παράγονται ρύποι από τις μετακινήσεις στην πόλη.

Διαβάστε επίσης: Το Νεπάλ ξεκινάει εκστρατεία καθαρισμού του Έβερεστ

amsterdam architecture boats 1796705

Το Άμστερνταμ και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στο ίδιο πλαίσιο, το Άμστερνταμ καλείται να αυξήσει σταδιακά τον αριθμό των σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, από 3.000 σήμερα σε 16.000 σε πρώτη φάση και σε 23.000 έως το 2025. Ο δήμος, μάλιστα, σκοπεύει να παράσχει κίνητρα στους κατοίκους της πόλης ώστε να αντικαταστήσουν τα συμβατικά ΙΧ με ηλεκτρικά ή υδρογόνου, προσφέροντας επιδοτήσεις και άδειες στάθμευσης.

Η πρωτοβουλία έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής από τους οικολόγους, ωστόσο προκάλεσε σκεπτικισμό και ανησυχία σε πολλές χιλιάδες οικογένειες της πόλης που δεν διαθέτουν την οικονομική άνεση για να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο…

Διαφήμιση