Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Τα ταξίδια σε «βρώμικες» πόλεις συνιστούν απειλή για το αναπνευστικό

Τα ταξίδια σε «βρώμικες» πόλεις συνιστούν απειλή για το αναπνευστικό

0
Ρύπανση
Διαφήμιση

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι επισκέπτες πόλεων με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ακόμη κι αν εκτεθούν σε αυτή για σύντομο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Journal of Travel Medicine» ειδικά οι νεαροί σε ηλικία ταξιδιώτες επηρεάζονται δυσμενώς από την ατμοσφαιρική ρύπανση και οι πνεύμονες τους χρειάζονται μια εβδομάδα περίπου για να επανέλθουν στην αρχική φυσιολογική λειτουργία τους.

«Η ανάγκη διερεύνησης των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία προέκυψε από τις επανειλημμένες αναφορές των τουριστών ότι νιώθουν άρρωστοι, όταν επισκέπτονται ‘μολυσμένες’ πόλεις», διευκρίνισε ο ερευνητής Τέρι Γκόρντον, καθηγητής του τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Πόλεις «υψηλού»/«χαμηλού» κινδύνου

Νέο Δελχί, Ινδία

Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες κατηγοριοποίησαν τις πόλεις σε αυτές που έχουν υψηλούς ρύπους και σε εκείνες που έχουν χαμηλούς . Η μέτρια ρύπανση κυμαίνεται μεταξύ 35 και 100 μικρογραμμαρίων σωματιδίων ή σκόνης ανά κυβικό μέτρο, η μεγάλη ξεπερνά τα 100 μικρογραμμάρια, ενώ η χαμηλή είναι κάτω από τα 35 μικρογραμμάρια.

Οι «κακοί»

  • Νέο Δελχί, Ινδία
  • Ραβαλπίντι, Πακιστάν
  • Σιάν, Κίνα

Οι «μέτριοι»

  • Μιλάνο, Ιταλία
  • Πεκίνο, Κίνα
  • Σαγκάη, Κίνα

Οι «καλοί»

  • Πράγα, Τσεχία
  • Στοκχόλμη, Σουηδία
  • Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Κοπεγχάγη, Δανία
  • Γενεύη, Ελβετία
  • Όσλο, Νορνηγία

Διαδικασία και αποτελέσματα

Ρύπανση Κίνας

Οι ερευνητές μελέτησαν πνευμονολογικές εξετάσεις 34 ατόμων χωρίς προβλήματα υγείας που ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη σε πόλεις με υψηλούς ρύπους, για τουλάχιστον μια εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν να μετρούν καθημερινά την αναπνευστική και καρδιακή λειτουργία τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τα δεδομένα αυτά με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάθε πόλης.

Στις πόλεις με υψηλά επίπεδα ρύπων οι πνεύμονες των ταξιδιωτών επηρεάστηκαν λειτουργικά σε βαθμό από 6% έως 20%. Τα συμπτώματα του αναπνευστικού αξιολογήθηκαν σε μια κλίμακα από το ένα ως το πέντε, ανάλογα με την έντασή τους. Όσοι είχαν ταξιδέψει σε πιο «βρόμικες» πόλεις, ανέφεραν έως πέντε συμπτώματα, Αντιθέτως όσοι πήγαν σε πόλεις με χαμηλή ρύπανση ανέφεραν από ένα έως κανένα.

Μέτρα προστασίας

Ιατρική μάσκα

Οι ερευνητές προτείνουν την τήρηση των απαραίτητων μέτρων πρόληψης από τους ταξιδιώτες, όπως να φοράνε μάσκα ή να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ταξιδέψουν – ειδικά σε περίπτωση που υπάρχουν αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα υγείας. Παρόλο που οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες επανέρχονται στο προηγούμενο στάδιο της υγείας τους μια εβδομάδα μετά την επιστροφή τους, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού εκτιμά ότι ο αριθμός των νέων που ταξιδεύουν στον κόσμο, θα ανέλθει στα 1,8 δισεκατομμύρια το 2030.

Διαφήμιση