Αρχική Ειδήσεις Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι τα υψηλότερα από τότε που...

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι τα υψηλότερα από τότε που ξεκίνησε η ανθρωπότητα

0
διοξείδιο του άνθρακα
Διαφήμιση

Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της Γης έφτασαν και επίσημα τα 415 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Παρατηρητηρίου Mauna Loa στη Χαβάη. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ο homo sapiens περπάτησε στον πλανήτη, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Eric Holthaus στο Twitter. Μόνο μέσα στα τελευταία τρία χρόνια το επίπεδο αυξήθηκε κατά 15 ppm. «Δεν γνωρίζουμε κάποιον πλανήτη σαν κι αυτόν,» γράφει ο Holthaus.

Την τελευταία φορά που τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα έφτασαν αυτόν τον αριθμό ppm ήταν πριν από 3 εκατομμύρια χρόνια, όταν η μέση θερμοκρασία της Αρκτικής ήταν 15 βαθμούς Κελσίου. Εκείνη τη περίοδο ο βορράς καλυπτόταν από δέντρα, όχι από πάγο, και τα μέσα επίπεδα της θάλασσας πιστεύεται ότι ήταν τουλάχιστον 25 μέτρα υψηλότερα.

Τα προβλήματα του υψηλού CO2 και η λύση

διοξείδιο του άνθρακα

Διαβάστε επίσης: Είναι το εμπόριο ρύπων η απάτη του αιώνα;

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, που προκαλούνται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που καίνε ορυκτά καύσιμα, κρατάνε την ζέστη στη Γη που διαφορετικά θα διασκορπιζόταν στο διάστημα. Έχουν ήδη οδηγήσει στην αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου, και περαιτέρω αυξήσεις αναμένεται να συμβούν εκτός αν λάβουν δράση οι κυβερνήσεις των κρατών, όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία που σταμάτησε να καίει άνθρακα για να παράγει ηλεκτρισμό.

Η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων της θάλασσας, σε πλημμύρες, σοβαρές καταιγίδες, πυρκαγιές και άλλα προβλήματα. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι η κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στον αφανισμό ενός εκατομμυρίου φυτών και ζωικών ειδών.

Εκτός από το υψηλότερο επίπεδο στην ανθρώπινη ιστορία, το ποσοστό των 415 ppm δείχνει ότι τα επίπεδα του CO2 αυξάνονται αμείωτα, παρά τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, τα έθνη όφειλαν ήδη να είχαν κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες για την μετάβασή τους στη καθαρή ενέργεια, και τα τελευταία στοιχεία για το διοξείδιο του άνθρακα μας υπενθυμίζουν την επείγουσα ανάγκη αυτού του έργου.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: Engadget

Διαφήμιση