Αρχική Καταστροφές Αντίο… πάγοι μέχρι το 2100

Αντίο… πάγοι μέχρι το 2100

0
Χιόνια παγετώνες πάγος οροσειρές Άλπεις
Διαφήμιση

Οι μισές σχεδόν από τις πιο όμορφες οροσειρές του πλανήτη πρόκειται να χάσουν τους παγετώνες τους, αυτό ακριβώς το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους δηλαδή που τις κάνει να ξεχωρίζουν.

Ελβετοί επιστήμονες διερεύνησαν 46 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την UNESCO ως μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και συνέταξαν έναν κατάλογο με 19.000 παγετώνες. Στη συνέχεια υπολόγισαν τις αλλαγές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια καταλήγοντας ότι αν η χρήση ορυκτών καυσίμων συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, μέχρι το 2100 οι μισοί από αυτούς τους παγετώνες θα έχουν εξαφανιστεί.

Ανάγκη άμεσης δράσης για την κλιματική αλλαγή

Χιόνια παγετώνες πάγος

«Η εξαφάνιση των παγετώνων θα είναι μια τραγωδία και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα υδάτινα αποθέματα, στην άνοδο του επιπέδου της θάλασσας και τις κλιματικές συνθήκες,» προειδοποίησε ο Peter Shadie, της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). «Αυτή η ανεπανάληπτη καταστροφή θέτει σε κίνδυνο τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Όλες οι χώρες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία των παγετώνων για τις επόμενες γενεές» τόνισε.

«Πρέπει να μειώσουμε άμεσα τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» πρόσθεσε ο Jean-Baptiste Bosson, ο οποίος συνέταξε τη μελέτη. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη μείωση των παγετώνων και τις αναπόφευκτες φυσικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

70% μείωση για τους παγετώνες

Χιόνια παγετώνες πάγος οροσειρές Άλπεις

Διαβάστε επίσης: Τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι τα υψηλότερα από τότε που ξεκίνησε η ανθρωπότητα

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι παγετώνες της Βόρειας Αμερικής θα μειωθούν κατά 70% μέχρι το 2100, ενώ αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και τα Πυρηναία μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας και μάλιστα νωρίτερα, μέχρι το 2040.

Διαφήμιση