Αρχική Περιβάλλον Σύνοδος νέων Ευρωπαίων στο Σιμπίου: Κλιματική αλλαγή και παγκοσμιοποίηση στην ατζέντα

Σύνοδος νέων Ευρωπαίων στο Σιμπίου: Κλιματική αλλαγή και παγκοσμιοποίηση στην ατζέντα

0
adult african african american 1059114
Διαφήμιση

Μπορεί σήμερα (9 Μαΐου) τα βλέμματα στο Σιμπίου να στρέφονται στους Ευρωπαίους ηγέτες και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, χθες όμως (8 Μαΐου) είχαν την τιμητική τους στην όμορφη ρουμανική πόλη 300 νέες και νέοι απ’ όλη την Ευρώπη.

Νέες και νέοι απ’ όλες τις χώρες της ΕΕ βρέθηκαν χθες στο Σιμπίου για να συζητήσουν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ, για την Ευρώπη που οι ίδιοι θέλουν και κυρίως, για να αναζητήσουν από κοινού λύσεις στα σημερινά προβλήματα της ηπείρου. Τι σκέφτονται σήμερα οι νέοι για την κλιματική αλλαγή, την κοινωνική ανισότητα, την παγκοσμιοποίηση και την ψηφιοποίηση;

Ατμοσφαιρική μόλυνση

«Η καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής είναι για εμάς ύψιστη προτεραιότητα», επισήμανε ο Αλεξάντρου Σας, φοιτητής Οικολογίας στο Σιμπίου. Ο νεαρός Ρουμάνος ελπίζει ότι η σύνοδος των νέων στη Ρουμανία θα τον τροφοδοτήσει «με τα κατάλληλα ‘όπλα’, με επιχειρήματα, για να αντιμετωπίσει τους έχοντες την πολιτική ευθύνη στις Βρυξέλλες», όπως λέει.

Περισσότερη πολιτική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία πρότεινε από την πλευρά της η Ραχέλ Σοφία Κράουσκοπφ από τη Γερμανία, προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Κέντρου. Πέραν αυτού πρότεινε τη διεύρυνση του γνωστού προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus και για νέους που δεν φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά θέλουν να κάνουν στο εξωτερικό κάποια πρακτική ή μια επαγγελματική εκπαίδευση. Η νεαρή τόνισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αλλά όχι σε βάρος της εθνικής «διότι αυτό ακριβώς είναι που κάνει τόσο ελκυστική την Ευρώπη, να μπορείς να ταυτίζεσαι με την χώρα σου και τις παραδόσεις της».

Διαβάστε επίσης: Έρχεται νέο κύμα μαζικής εξαφάνισης

Συνομιλία με Γιοχάνις και Γιούνκερ

σύνοδος νέων ευρωπαίων σιμπίου

Για τους περισσότερους νέους που συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση στη Ρουμανία το ζητούμενο ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων. Την αγάπη και τον ενθουσιασμό του για την Ευρώπη μοιράστηκε με τους συνομήλικούς του και ο Αλεξάντρε Σιλβά από την Πορτογαλία. «Μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον μόνον εάν το χαράξουμε από κοινού», επισήμανε ο φοιτητής Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Αποκορύφωμα της χθεσινής ημέρας ήταν η συνομιλία των νέων με τον πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και οι δυο πολιτικοί υποσχέθηκαν να μεταφέρουν τις απόψεις, τις προτάσεις και τις ανησυχίες των νέων στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Γιοχάνις και Γιούνκερ κάλεσαν επανειλημμένως τις νέες και τους νέους να συμμετάσχουν στις επικείμενες ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου. «Το αποτέλεσμα των εκλογών αυτών θα επηρεάσει ριζικά την ευρωπαϊκή πολιτική των επόμενων χρόνων», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ρουμανίας. Σημείωσε δε ότι μόνον μέσω της ενίσχυσης του διαλόγου μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και μεταξύ κυβερνώντων και πολιτών μπορούν να αντιμετωπιστούν οι εχθρικά διακείμενες προς την ΕΕ δυνάμεις.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαφήμιση