Αρχική Καταστροφές Έρχεται νέο κύμα μαζικής εξαφάνισης

Έρχεται νέο κύμα μαζικής εξαφάνισης

0
Ελέφαντας
Διαφήμιση

Είναι η 6η φορά από τη δημιουργία της Γης, λένε οι επιστήμονες, που η μαζική εξαφάνιση των ειδών συνιστά απειλή. Όμως αυτή τη φορά, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Γιατί η αιτία είμαστε εμείς, οι άνθρωποι.

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση – ο μεγαλύτερος αριθμός ειδών στην ιστορία της ανθρωπότητας κινδυνεύουν να χαθούν από τη μνήμη μας για πάντα. Κάποια θα αφανιστούν στις επόμενες δεκαετίες. Κι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει, φυσικά, και το ανθρώπινο είδος.

Το σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο Βρετανός επιστήμονας, καθηγητής Σερ Ρόμπερτ Γουάτσον, πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιστημονικής Πλατφόρμας για την Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ, σε σχετική μελέτη, τα ευρήματα της οποίας παρουσιάστηκαν πρόσφατα: «Η εικόνα είναι δυσοίωνη. Η υγεία των οικοσυστημάτων από τα οποία εξαρτιόμαστε επιδεινώνεται με πρωτοφανή ρυθμό».

Το ανθρώπινο στίγμα

Ζώα Αφρικής

Καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια των οικονομιών μας, του βιοπορισμού μας, της ασφάλειας των τροφίμων μας, της υγείας και γενικότερα της ποιότητας ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο, επισημαίνει ο Σερ Γουάτσον, υπογραμμίζοντας ότι ο τόσο απαραίτητος ιστός της ζωής συρρικνώνεται διαρκώς ως άμεση συνέπεια της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Ωστόσο, ο Βρετανός καθηγητής δεν απογοητεύεται. Αντιθέτως, πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για διορθωτικές κινήσεις. «Θα έχουμε πρόβλημα αν δεν δραστηριοποιηθούμε… Δεν είναι αργά να κάνουμε την αλλαγή, όμως πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα σε κάθε επίπεδο από το τοπικό στο παγκόσμιο. Αν θέσουμε στόχους και αρχές η ανθρωπότητα θα μπορέσει να αποκαταστήσει τη φύση και να την χρησιμοποιήσει με βιώσιμο τρόπο», υποστηρίζει.

Διαβάστε επίσης: Ανακαλύφθηκε ο σασκιτύραννος, ο «μίνι» πρόγονος του T-Rex

Ανατριχιαστικά ευρήματα

Ψάρια

Σύμφωνα με την έρευνα του καθηγητή Γουάτσον, τα αυτόχθονα είδη στα περισσότερα χερσαία οικοσυστήματα έχουν υποστεί μείωση κατά 20% από το 1900.

Το 40% των αμφιβίων και πάνω από το 1/3 των θαλάσσιων ειδών απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ σε κίνδυνο βρίσκεται το 10% των εντόμων.

Τα ¾ των χερσαίων οικοσυστημάτων και το 66% του θαλάσσιου περιβάλλοντος έχει αλλάξει λόγω του ανθρώπινου παράγοντα.

Περισσότερο από το 1/3 της έκτασης της γης και το 75% περίπου των αποθεμάτων της σε γλυκό νερό έχουν αντικατασταθεί από καλλιέργειες και βοσκοτόπια.

Η ζήτηση σε ξυλεία έχει διπλασιαστεί από το 1980.

Από το 1980 η ρύπανση από πλαστικά έχει δεκαπλασιαστεί.

Από το 1992 οι αστικές περιοχές έχουν διπλασιαστεί.

Διαφήμιση