Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Δρομολογείται η 1η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Δρομολογείται η 1η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

0
clouds current danger 230518
Διαφήμιση

Μακροπρόθεσμη δανειακή σύμβαση ύψους 178 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Κρήτης, υπογράφηκε σήμερα μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων(ΕΤΕπ) και Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Το νέο δάνειο της ΕΤΕπ, εικοσαετούς διάρκειας, θα χρηματοδοτήσει το 50% του κόστους της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης που αποτελείται από δυο υποθαλάσσια καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 150 kV, και μήκους 132 χλμ, μεταξύ της χερσονήσου του Μαλέα στην Πελοπόννησο και του Κόλπου του Κισσάμου στην Κρήτη. Το έργο αναμένεται να ηλεκτριστεί εντός του 2020.

Τα οφέλη από την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

alternative alternative energy clean 159397

Μείωση των εκπομπών ρύπων: Η νέα διασύνδεση αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης.

Ανάπτυξη ΑΠΕ: Η νέα διασύνδεση θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη των κλάδων αιολικής ενέργειας και υβριδικής ανανεώσιμης ενέργειας στη Κρήτη, επιτρέποντας την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νησιού για την παραγωγή καθαρής ενέργειας για την υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε επίσης: «Ενεργειακός κόμβος» η Ελλάδα με ενίσχυση των καθαρών μορφών ενέργειας και επενδύσεις

Ενεργειακές επενδύσεις

ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες ενεργειακών projects διεθνώς. Κατά την τελευταία πενταετία, έχει χορηγήσει κεφάλαια ύψους 2,2 δισ. Ευρώ για να στηρίξει νέες επενδύσεις για την αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού, την αναβάθμιση των δικτύων διανομής και μεταφοράς ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, έχει χρηματοδοτήσει νέα αιολικά πάρκα, την αναβάθμιση του Δικτύου Διανομής του ΔΕΔΔΗΕ τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά καθώς και τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, το μεγαλύτερο κατασκευαστικό project που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το 2018, η ΕΤΕπ ολοκλήρωσε νέες χρηματοδοτικές συμφωνίες ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της επενδυτικής δραστηριότητας πληθώρας ελληνικών εταιρειών, τη βελτίωση των ενεργειακών υποδομών και την αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών στις πόλεις. Στην παρούσα φάση, η συνολική έκθεση της ΕΤΕπ σε projects στην Ελλάδα ανέρχεται σε 19 δισ. ευρώ, ποσό που υπερβαίνει το 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Διαφήμιση