Αρχική Ειδήσεις Χορτολιβαδικές θα χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση

Χορτολιβαδικές θα χαρακτηρίζονται οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση

0
χωράφι
Διαφήμιση

Οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση στις οποίες δεν υπάρχει δασική βλάστηση θα πρέπει στο εξής να χαρακτηρίζονται ως χορτολιβαδικές. Αυτό αποφάνθηκε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών (ΤΣΔ) μετά από σχετικό ερώτημα που υπέβαλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Η απόφαση ανακοινώθηκε σε συνάντηση που είχε ο ίδιος με Βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων, περιοχές όπου δημιουργήθηκαν τα κυριότερα προβλήματα λόγω του ανομοιογενούς χαρακτηρισμού των εκτάσεων με φρυγανική βλάστηση χωρίς την παρουσία δασικής.

Τι έκρινε το Συμβούλιο για την φρυγανική βλάστηση

φρυγανική βλάστηση

Εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Κατά το ΤΣΔ, οι εκτάσεις αυτές δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν στην αναγκαία επιφάνεια του εδάφους δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι τα φρύγανα είναι μικρά φυτά, συνήθως θάμνοι, με μικρά και αγκαθωτά φύλλα. Φυτρώνουν σε χαμηλά υψόμετρα σε μεσογειακές χώρες, ανθίζουν άνοιξη και καλοκαίρι και τα άνθη τους, τους προσδίδουν ιδιαίτερη ομορφιά. Αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία. Ως επί το πλείστον είναι αρωματικά και πολλά είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, καθώς χρησιμοποιούνται στην πρακτική ιατρική ήδη από την αρχαιότητα.

Ένα εργαλείο για τους δασολόγους

χωράφι χωριό
Διαβάστε επίσης: Πόσο θα πρέπει να «χρεώνεται» το διοξείδιο του άνθρακα;

Με την ομόφωνη αυτή γνωμοδότηση, που γίνεται σήμερα αποδεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, δίνεται ένα εργαλείο στους μελετητές και τις Διευθύνσεις Δασών της χώρας, που καταρτίζουν αυτή την περίοδο δασικούς χάρτες, ώστε να συστηματοποιηθεί και να ομογενοποιηθεί η διαδικασία χαρακτηρισμού των φρυγανικών εκτάσεων που δεν φέρουν δασική βλάστηση. Αυτό θα επιφέρει και σημαντική μείωση του χρόνου κατάρτισης των δασικών χαρτών, καθώς υπήρχαν αρκετά ερωτήματα και καθυστερήσεις όσον αφορά τον χειρισμό των εκτάσεων.

Για τις περιπτώσεις των ήδη θεωρημένων, αναρτημένων δασικών χαρτών, αυτοί θα επικαιροποιηθούν με τη διαδικασία που υπάρχει στην Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού για τα πρόδηλα σφάλματα. Για τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, θα γίνει άμεσα η διόρθωση-αναμόρφωση των δασικών χαρτών με διαδικασία που θα ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το ΥΠΕΝ.

Διαφήμιση