Αρχική Ενέργεια Γ. Σταθάκης: Τρία μεγάλα ενεργειακά έργα στην ατζέντα της αυριανής επίσκεψης στη...

Γ. Σταθάκης: Τρία μεγάλα ενεργειακά έργα στην ατζέντα της αυριανής επίσκεψης στη Βόρεια Μακεδονία

0
ενέργεια XL
Διαφήμιση

Στα σχέδια συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων και στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γείτονα αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9FM»

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια έχει ιστορική σημασία διότι αποκαθίστανται οι σχέσεις με τους γείτονες, ενώ αποτυπώνονται οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες σημείωσε ο κ. Σταθάκης. «Η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη. Στον τομέα της ενέργειας, υπάρχουν τρία μεγάλα έργα καθοριστικής σημασίας. Πρόκειται για την ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου ο οποίος θα συμπληρώσει το δίκτυο που αναπτύσσεται στα Βαλκάνια, καθώς και την επαναλειτουργία του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, επιλύοντας προβλήματα στην παλιά σύμβαση με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης», επισήμανε.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός επισήμανε ότι «η καλλιέργεια καταστροφολογιών και φοβικών συνδρόμων δεν είναι ό,τι καλύτερο», προσθέτοντας ότι η Συμφωνία δικαιώνει τις πάγιες διπλωματικές θέσεις της χώρας που είναι η σύνθετη ονομασία, η πλήρης αποσύνδεση της ιστορίας του αρχαίου ελληνικού κόσμου από τη Βόρεια Μακεδονία και η αλλαγή του Συντάγματος για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός συνόρων τους. «Με τη Συμφωνία, ικανοποιήθηκαν και τα τρία αυτά πάγια αιτήματα της ελληνικής διπλωματίας. Ταυτόχρονα, η διεθνής κοινότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή τη Συμφωνία. Συνεπώς, θεωρώ ότι είναι παράδοξο η ΝΔ να επιμένει στη διαιώνιση ενός προβλήματος χωρίς κανένα περιεχόμενο», υπογράμμισε.

Ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι τα οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά οφέλη από τη Συμφωνία είναι τεράστια και θα φανούν πολύ σύντομα, ενώ όσον αφορά τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα εμπορικά σήματα, σημείωσε: «έχουμε δύο ισχυρά χαρτιά: την κατοχύρωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όλων των προϊόντων προέλευσης και την αποσαφηνισμένη από τη Συμφωνία εμπορική διάσταση, η οποία αναφέρει ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να έχουν διακριτό σήμα και κατοχυρώνει τα παραδοσιακά μακεδονικά σήματα της Ελλάδας».

Στις 9 Απριλίου υπογράφονται οι συμβάσεις για Ιόνιο και Κυπαρισσιακό

Σχετικά με το θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι συμβάσεις για τις περιοχές «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακό Κόλπο» θα υπογραφούν στις 9 Απριλίου. Ο κύκλος των συμβάσεων, πρόσθεσε, κλείνει με την περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης για την οποία το σχετικό αίτημα υπεβλήθη τον Ιούνιο 2017 και υπεγράφη έναν χρόνο μετά. Στο πλαίσιο αυτό, η περιβαλλοντική μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση και εκτιμάται ότι η σύμβαση θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση το καλοκαίρι.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα μας καθώς η ανατολική Μεσόγειος μπαίνει στον χάρτη της παραγωγής υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα συνεργάζεται στενά με άλλες χώρες, όπως είναι η Κύπρος και το Ισραήλ για την μεταφορά του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του East Med. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στο East Med Gas Forum, μαζί με Αίγυπτο, Ιταλία, Κύπρο, Ισραήλ, Ιορδανία και Παλαιστινιακή Αρχή, το οποίο αποτελεί έναν χώρο διαλόγου και συντονισμού των ενεργειών όλων αυτών των χωρών προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες. «Με αυτά τα δεδομένα, η συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή έχει προχωρήσει και δίνεται η δυνατότητα στις χώρες της ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν στο έπακρο όλο αυτό το δυναμικό με ασφαλή αγορά την Ευρώπη».

Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες και αιγιαλός αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα

Σε ερώτηση για τα εμπόδια στη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου, ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Για να προχωρήσει η κατάρτιση του Κτηματολογίου από το 25% που το παραλάβαμε στο 95%, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η αποτύπωση και κατάρτιση των δασικών χαρτών. Η εμπειρία από τους δασικούς χάρτες, που τους παραλάβαμε στο 1% και σήμερα έχουν φθάσει στο 49% ενώ μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν ολοκληρωθεί, μας έδειξε ότι τελικά τα προβλήματα σε πολύ δύσκολες περιφέρειες, όπως είναι η Πελοπόννησος, ήταν περιορισμένης έκτασης -δεν ξεπερνούσαν το 2%- και αντιμετωπίστηκαν με διαδοχικές ρυθμίσεις που κατοχύρωσαν κεκτημένα δικαιώματα και γεωργικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Με οδηγό αυτή την εμπειρία από τους δασικούς χάρτες, θα βρεθούν λύσεις και θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, βήμα προς βήμα, τα όποια προβλήματα στο Κτηματολόγιο». Επισήμανε δε, ότι η αποτύπωση και επικύρωση των δασικών χαρτών, η χάραξη γραμμής των αιγιαλών και η κατάρτιση του Κτηματολογίου αποτελούν ένα σύνολο πολύ μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Διαφήμιση