Αρχική Ενέργεια Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια – Ποιοι επιχειρηματίες συμμετέχουν

Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια – Ποιοι επιχειρηματίες συμμετέχουν

0
Διαφήμιση

Ως «μία επίσκεψη ιστορικής σημασίας», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυριανή επίσκεψή του στα Σκόπια, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «MIA».

«Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Με τη Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκαν οι βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, θα λάβει χώρα η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα πραγματοποιηθεί το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με δεκάδες επιχειρηματίες των χωρών μας».

Παράλληλα, είπε ο κ. Τσίπρας «θα συμφωνήσουμε σε Σχέδιο Δράσης που θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της συνεργασίας μας, σε Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, σε Συμφωνία για τη διάνοιξη και νέου συνοριακού σημείου διέλευσης που θα συνδέει τους Προμάχους με το Majden, σε Μνημόνια Συνεργασίας για την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, την ενέργεια, την ανάπτυξη υποδομών, τις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης, στις περιφερειακές εξελίξεις και την συνανάπτυξη στην περιοχή, δεδομένων και των μεγάλων αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη. Σημείωσε ότι θα συζητήσουν για τα τετραμερή σχήματα που καθιέρωσε η Ελλάδα με τη Βόρεια Μακεδονία-Αλβανία-Βουλγαρία σε επίπεδο ΥΠΕΞ και τη Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία σε επίπεδο πρωθυπουργού. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται επίσης η Διαδικασία του Βερολίνου, το πλαίσιο 16+1 της Κίνας και βέβαια τις μεγάλες οικονομικές προοπτικές που άνοιξαν με τη ΔΕΘ 2018 στην οποία τιμώμενη χώρα ήταν η ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Βόρεια Μακεδονία μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και θα συνοδεύεται από εννέα στελέχη της κυβέρνησης: τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη, τους υπουργούς Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Σπίρτζη, Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη και Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, τους υφυπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο των Σκοπίων αύριο το πρωί και στη συνέχεια θα μεταβεί στο κυβερνητικό μέγαρο, όπου θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας και στη συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα παραχωρήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ. Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ θα συμμετάσχουν σε επιχειρηματικό φόρουμ.

Στην επιχειρηματική αποστολή συμμετέχουν πάνω από 120 επιχειρηματίες, οι οποίοι θα συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνίες ή προσύμφωνα με εταιρείες της Βορείου Μακεδονίας. Μεταξύ των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό έχουν εκφράσει την επιθυμία να είναι προσωπικά οι κ.κ. Μυτιληναίος, Περιστέρης, Κοντομηνάς, Στασινόπουλος, πιθανόν δε και οι κ. Κούτρας και Ντίνος Κόκκαλης. Επίσης θα συμμετάσχουν κορυφαία στελέχη των ομίλων Βαρδινογιάννη και Κοπελούζου, καθώς και πολλοί από τους επιχειρηματίες που συνάντησε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη.

Διαφήμιση