Αρχική Υγεία - Διατροφή Φρούτα και Λαχανικά δεν είναι προτεραιότητα στην διατροφή των Ελλήνων

Φρούτα και Λαχανικά δεν είναι προτεραιότητα στην διατροφή των Ελλήνων

0
laxanika frouta
Διαφήμιση

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η κατανάλωση λαχανικών μεταξύ των πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε.

Η Ελλάδα βρίσκεται δυστυχώς κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και κάτω από όλες τις Μεσογειακές Ευρωπαϊκές Χώρες, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Κύπρο,κλπ.

Σε μια χώρα με τόσο πλούτο και ποικιλία λαχανικών βλέπουμε τους Έλληνες πολίτες να καταναλώνουν λιγότερα λαχανικά από τους Σουηδούς, τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Φιλανδούς, κλπ όπου τα προϊόντα αυτά είναι κυρίως εισαγόμενα.

Του Νίκου Κατσαρού*

κατσαροςΣτην χώρα που αναδείχθηκε η κρητική διατροφή που κακώς ονομάσθηκε αργότερα Μεσογειακή Διατροφή και με αυτήν την ονομασία αναγνωρίσθηκε τον Νοέμβριο του 2010 από την UNESCO ως μέρος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας και διαχρονικό σύμβολο υγείας – ευζωίας και μακροζωίας, παρατηρούμε σήμερα ότι οι Έλληνες καταναλωτές περιφρονούν το βασικότερο στοιχείο της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής, τα λαχανικά.

Η έρευνα έγινε με βάση πέντε λαχανικά, την ντομάτα, την μελιτζάνα, τα καρότο, το κουνουπίδι,το μπρόκολο και αυτό έγινε για να υπάρχει σύγκριση μεταξύ των χωρών-μελών. Έχω την πεποίθηση ότι ακόμα αν περιελάμβαναν στην έρευνα και
άλλα λαχανικά η εικόνα δεν θα ήταν διαφορετική για τους Έλληνες καταναλωτές.

Χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Αγγλία και η Γαλλία έχουν επενδύσει στην προστασία της υγείας ιδιαίτερα των εφήβων, όπου στα σχολεία νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια τα γεύματα που προσφέρονται υποχρεωτικά φρούτα και λαχανικά,το ίδιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε μια προσπάθεια διανομής φρούτων στα δημοτικά που απέτυχε πλήρως διότι ήταν αποσπασματική,δεν είχε τα κατάλληλα προϊόντα και κυριότερα δεν συνδέθηκε την την εκπαίδευση.  Σχεδόν κανένας δάσκαλος ή καθηγητής δεν μίλησε στους μαθητές για την αξία φρούτων και λαχανικών στην υγεία και την κρητική διατροφή και τα προσφερόμενα εδέσματα στα κυλικεία των σχολείων είναι αποτρεπτικά για τους μαθητές.

laxanika

Πριν μερικά χρόνια ξεκινήσαμε μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ελληνική μεσογειακή διατροφή στα σχολεία Νοτιοανατολικής Αττικής μαζί με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, αλλά σύντομα διακόπηκε λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Έχω προτείνει επανειλλημένα ότι η ελληνική μεσογειακή διατροφή δηλαδή η υγιεινή διατροφή να διδάσκεται οριζόντια σε όλα τα μαθήματα χωρίς αύξηση των ωρών διδασκαλίας π.χ. στο μάθημα γεωγραφίας, διατροφικές συνήθειες διαφόρων λαών, στα θρησκευτικά η σημασία των νηστειών κλπ.

Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των πρωταθλητών στην παχυσαρκία των εφήβων στην Ε.Ε. Πρόσφατη έρευνα που έγινε μεταξύ 149 ωρών κατέληγε ότι ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται στην κακή διατροφή και η χώρα μας κατέχει στην διεθνή κατάταξη μία θέση που μπορεί να βελτιωθεί.

Τα Υπουργεία Παιδείας,Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν την μεγάλη ευθύνη να εφαρμόσουν εθνικό πρόγραμμα Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής ξεκινώντας από τα σχολεία. Θα τονώσουν μεταξύ άλλων και την ελληνική οικονομία.

*Ο κ.Κατσαρός είναι Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας & Διαιτολογίας New York College, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠασχαλινό τραπέζι από τη ΣΕΦ Στέλλα Καραπετάκου
Επόμενο άρθροΚυριακή του Πάσχα: Γλέντι και χορός σε όλη την Ελλάδα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ