Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Ο μύθος της μαύρης λεοπάρδαλης που γίνεται… γεγονός (video)

Ο μύθος της μαύρης λεοπάρδαλης που γίνεται… γεγονός (video)

0
leopard 1
Διαφήμιση

Ένας αιώνας, (και περισσότερο), ενός μύθου, γίνεται πλέον γεγονός, καθώς ένας Βρετανός φωτογράφος αποθανάτισε μια μαύρη άγρια λεοπάρδαλη, (Panthera pardus pardus), στην Αφρική.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Guardian, υπήρχαν πολλές ιστορίες γύρω από το συγκεκριμένο είδος, οι περισσότερες από αυτές να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, καθώς δεν υπήρχαν πότε, μέχρι τώρααποδείξεις της ύπαρξης του ζώου.

Ο εντοπισμός στην Κένυα έγινε από τον Will Burrard-Lucas, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα μηχανισμό που ενεργοποιεί αυτόματα την κάμερα όταν πλησιάσει κάποιο νυχτόβιο ζώο.

leopard 2

Το νεαρό θηλυκό βρέθηκε να ταξιδεύει με μια μεγαλύτερη, έγχρωμη λεοπάρδαλη, που θεωρείται η μητέρα της. Το χρώμα της λεοπάρδαλης, οφείλεται στον μελανισμό, το ακριβώς αντίθετο του αλμπινισμού. Ο μελανισμός είναι μια παράξενη γονιδιακή μετάλλαξη που προκαλεί την δημιουργία σκούρου χρώματος στο δέρμα.

«Όταν έφτασα στην τελευταία παγίδα κοίταξα γρήγορα τα καρέ. Ξαφνικά είδα μια φωτογραφία με ένα ζευγάρι μάτια να καλύπτονται από σκοτάδι… μια μαύρη λεοπάρδαλη. Δεν μπορούσα να το πιστέψω και μου πήρε αρκετές ημέρες να αντιληφθώ ότι είχα κάνει το όνειρο μου πραγματικότητα» περιέγραψε ο φωτογράφος άγριας ζωής, τη στιγμή της συνειδητοποίησης του τι είχε πετύχει.

«Για πολλά χρόνια παρέμεναν προϊόν των ονείρων και τραβηγμένων ιστοριών που ακούγονται γύρω από τη φωτιά τη νύχτα στην κατασκήνωση. Κανένας άνθρωπος που ήξερα δεν είχε δει μία από αυτές στη φύση και ποτέ δεν πίστευα ούτε εγώ ότι θα δω», αναφέρει o Burrard-Lucas.

Σύμφωνα με τον Nicholas Pilfold από το Ινστιτούτο του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο και συντάκτης ενός άρθρου στο περιοδικό African Journal of Ecology σχετικά με τα νέα φωτογραφικά στοιχεία του Burrard-Lucas, «οι φωτογραφίες αυτές είναι οι πρώτες σε μια περίοδο 100 ετών στην Αφρική».

leopard 3

Ο Pilfold γράφει ότι, ενώ έχουν καταγραφεί αναφορές μαύρων λεοπαρδάλεων στην Αφρική για περισσότερο από έναν αιώνα, μόνο μία επιβεβαιώθηκε με φωτογραφικά στοιχεία, πρόκειται για μια φωτογραφία του 1909 που ελήφθη στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και βρίσκεται στις συλλογές του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στην Ουάσινγκτον.

«Πάντα ακούγαμε για τη μαύρη λεοπάρδαλη που ζει σε αυτήν την περιοχή», δήλωσε ο Pilfold στο USA Today και συνέχισε: «Αυτές είναι οι πρώτες επιβεβαιωμένες εικόνες της μαύρης λεοπάρδαλης στην Αφρική, και αυτή η περιοχή είναι το μόνο γνωστό σημείο».

Πηγές: USA Today, The Guardian, Protagon, en.wikipedia, nationalgeographic

Διαφήμιση