Αρχική Περιβάλλον Ακόμη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα

Ακόμη μια αρνητική πρωτιά για την Ελλάδα

0
περιβαλλοντική φορολόγηση
Διαφήμιση

Απίστευτο και όμως αληθινό… η χώρα που έχει τα περισσότερα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους αλλά και τις χειρότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα!

Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat ενέργεια στην Ελλάδα ξεπερνούν τα 5,7 δις ευρώ τα έσοδα από περιβαλλοντικούς φόρους όταν σε επίπεδο παραβάσεων των κοινοτικών περιβαλλοντικών νομοθεσιών έχει ξεπεράσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. 

Πιο συγκεκριμένα οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης αλλά και οι άλλες επιβαρύνσεις που έχουν επιβληθεί λόγω της διεθνούς τάσης για διασφάλιση πόρων για την προστασία του περιβάλλοντος έχουν πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης.

Σε επίπεδο ποσοστών επί των συνολικών εσόδων, όπως καταγράφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών για την Ελλάδα το 2008, οι φόροι για το περιβάλλον 6,46%. Από αυτούς οι φόροι στην ενέργεια ήταν το μεγαλύτερο μέρος και αντιστοιχούσαν στο 3,95%. Σήμερα είναι στο 10,21% οι περιβαλλοντικοί φόροι και στο 8,16% (επί των συνολικών εσόδων) οι φόροι στην ενέργεια.

Μάλιστα η Ελλάδα είναι στη δεύτερη θέση μετά τη Λετονία σε ποσοστιαία βάση σε σχέση με τα συνολικά έσοδα στους φόρους επί της ενέργειας. Η Λετονία έχει ποσοστό εσόδων από την ενέργεια επί των συνολικών στο 11,2% , η Ελλάδα με 10,21%, η Σλοβενία 10,2%, η Κροατία και Βουλγαρία με 9,1%.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι περιβαλλοντικοί φόροι αντιστοιχούν στο 6,1% του συνόλου των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Πάντως στην Ελλάδα οι φόροι αυτοί αντιμετωπίστηκαν εισπρακτικά κι όχι με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, όπως θα έπρεπε κι όπως επιβάλλουν οι αρχές για τη βιώσιμη ανάπτυξη του ΟΗΕ.

Ωστόσο η υπερφορολόγηση στην ενέργεια και ειδικά στα υγρά καύσιμα έχει οδηγήσει σε έξαρση του λαθρεμπορίου αλλά και σε απώλεια του 40% της νόμιμης αγοράς. Παράλληλα έχει οδηγήσει και σε απώλειες ειδικά από τα υγρά καύσιμα εσόδων λόγω της «μαύρης αγοράς».

Με βάση τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) η παράνομη διακίνηση καυσίμων κυμαίνεται μεταξύ 123 και 255 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τρεις συγκεκριμένους στόχους: εξοικονόμηση ενέργειας, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικά στον τομέα των μεταφορών για την Ελλάδα οι στόχοι ως το 2020 είναι εξοικονόμηση 200 χιλιάδων τόνων ισοδύναμου πετρελαίου (ktoe), συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 14 % (σήμερα είναι 6,8 %) και μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 6% (ως τώρα έχει επιτευχθεί μείωση 1%).

Πηγή: autodioikisi

Διαφήμιση