Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα: Περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Έρευνα: Περισσότεροι θάνατοι εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

0
health
Διαφήμιση

Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να σταματήσει και να αναστρέψει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην ανθρώπινη υγεία κατά τον περασμένο αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση αποκαλύπτει ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους ετησίως, από 250.000 που προέβλεπε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, (ΠΟΥ), μόλις πριν από πέντε χρόνια.

Η έκθεση του ΠΟΥ το 2014 ανέφερε,  ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει την ελονοσία, τη διάρροια, τη θερμοπληξία και τον υποσιτισμό, κοστίζοντας κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες άτομα παγκοσμίως από το 2030 έως το 2050.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Σερ Άντριου Χάινς, επιδημιολόγο και πρώην διευθυντή της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, η υγεία μας είναι πολύ πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή και οι 250.000 θάνατοι είναι μια «συντηρητική εκτίμηση».

«Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί ποσοτικά, επειδή υπάρχουν επίσης μετατοπισμοί του πληθυσμού και μια σειρά πρόσθετων παραγόντων όπως η παραγωγή τροφίμων, η απόδοση των καλλιεργειών, και η αύξηση της θερμότητας που περιορίζει την παραγωγικότητα από αγρότες σε τροπικές περιοχές, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Χέινς.

Λόγω της έλλειψης τροφίμων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μόνο, οι θάνατοι θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά 529.000 μεταξύ των ενηλίκων μέχρι το 2050, αναφέρει η έκθεση. Η κλιματική αλλαγή μπορεί επίσης να επιδεινώσει τη φτώχεια 100 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι το 2030, κάνοντας τους πιο ευάλωτους σε προβλήματα υγείας.

Η εξάντληση των πόρων γλυκού νερού, η έντονη απώλεια βιοποικιλότητας, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, η υπεραλίευση, η ρύπανση, η αποψίλωση των δασών και η εξάπλωση των χωροκατακτητικών ειδών, σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, αλλά είναι από μόνα τους περιβαλλοντικά προβλήματα.

«Είναι επείγον να κατανοήσουμε πώς να διαφυλάξουμε την υγεία μας εν όψει αυτών των δραματικών τάσεων, οι οποίες προκαλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα πρότυπα οικονομικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο Χάινς.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική

Διαφήμιση