Αρχική Περιβάλλον Νέα απειλή για το όζον…

Νέα απειλή για το όζον…

0
ozone
Διαφήμιση

Αν και τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πρόσφατα πως το στρώμα του όζοντος βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, μια διεθνής μελέτη από το ΜΙΤ, εντόπισε μια νέα απειλή, το χλωροφόρμιο.

Η δραματική ανάκαμψη του όζοντος που ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, είναι άμεσο αποτέλεσμα των κανονισμών που θεσπίστηκαν από το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987, μια παγκόσμια συνθήκη υπό την οποία σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, με επιτυχία ενήργησαν για την απαγόρευση της παραγωγής χλωροφθορανθράκων (CFC). Ως αποτέλεσμα αυτής της διαρκούς διεθνούς προσπάθειας, τα Ηνωμένα Έθνη προβάλλουν ότι η στιβάδα του όζοντος είναι πιθανό να επουλωθεί πλήρως γύρω στα μέσα του αιώνα.

Όμως, μια νέα διεθνής μελέτη με επικεφαλής τον καθηγητή ατμοσφαιρικής επιστήμης Ρόναλντ Πριν του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», εντόπισε μια νέα απειλή, το χλωροφόρμιο, μια άχρωμη ουσία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή κυρίως προϊόντων όπως το «Τεφλόν» και διάφορες ψυκτικές ουσίες.

Μεταξύ 2000-2010 οι παγκόσμιες εκπομπές χλωροφόρμιου παρέμειναν σταθερές στους περίπου 270.000 τόνους ετησίως. Όμως, μεταξύ 2010-2015 οι εκπομπές και οι συγκεντρώσεις του στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας έχουν αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας πλέον τους 324.000 τόνους. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αποδίδεται στην Κίνα.

Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η αποκατάσταση του όζοντος θα καθυστερήσει κατά τέσσερα έως οκτώ χρόνια. «Η ανάκαμψη του όζοντος δεν είναι τόσο γρήγορη όσο οι άνθρωποι ήλπιζαν και, όπως διαπιστώσαμε, το χλωροφόρμιο πρόκειται να την καθυστερήσει κι άλλο», δήλωσε ο Πριν.

Το χλωροφόρμιο είναι μια πολύ βραχύβια ουσία στην ατμόσφαιρα, όπου παραμένει περίπου πέντε μήνες μετά την εκπομπή της, γι’ αυτό και το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ δεν την είχε συμπεριλάβει στους περιορισμούς του. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάνει μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι είχε υποτεθεί έως τώρα.

Πέρυσι, Βρετανοί επιστήμονες είχαν ανακοινώσει μια άλλη απειλή για το στρώμα του όζοντος, από μια επίσης πολύ βραχύβια ουσία, το διχλωρομεθάνιο, το οποίο, όπως το χλωροφόρμιο, χρησιμοποιείται από τη χημική βιομηχανία ως ενδιάμεσο προϊόν για την παραγωγή άλλων τελικών προϊόντων.

Το χλωροφόρμιο και το διχλωρομεθάνιο, μπορούν υπό τη επίδραση των τυφώνων, μουσώνων και άλλων ισχυρών ανέμων, να ωθηθούν προς τη στρατόσφαιρα, όπου τελικά θα αποσυντεθούν σε χλώριο, το οποίο, με τη σειρά του, καταστρέφει το όζον.

Ο Xuekun Fang, ανώτερος μεταδιδακτορικός στην ομάδα του Πρίν, είναι ο κύριος συγγραφέας του εγγράφου, που περιλαμβάνει ερευνητές από τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Αγγλία, την Αυστραλία και την Καλιφόρνια.

Σχετικά Άρθρα:

 

Διαφήμιση