Αρχική Καταστροφές ΟΗΕ: Κλείνει με αργούς ρυθμούς η τρύπα του όζοντος – Ανησυχία για...

ΟΗΕ: Κλείνει με αργούς ρυθμούς η τρύπα του όζοντος – Ανησυχία για Ασία

0
τρύπα του όζοντος
Διαφήμιση

Το προστατευτικό στρώμα πάνω από την επιφάνεια της Γης αρχίζει να κλείνει αργά αλλά σταθερά, καθώς η συγκέντρωση χημικών ουσιών που καταστρέφουν το όζον μειώνονται, σύμφωνα με νέα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επιστημονική αξιολόγηση του 2018 για την εξάλειψη των κλιματικών αλλαγών διαπίστωσε ότι η στιβάδα του όζοντος ανακτάται από βλάβες που προκαλούνται από σπρέι αερολύματος και ψυκτικά μέσα.

Το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για τις ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος θεσπίστηκε το 1989, αφού ανακαλύφθηκε ότι οι χλωροφθοράνθρακες και άλλες επιβλαβείς χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται σε αερολύματα και συστήματα ψύξης προκαλούν σχηματισμό οπών στη στιβάδα του όζοντος, επιτρέποντας την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία.

Σύμφωνα με την έκθεση, το όζον σε τμήματα της στρατόσφαιρας ανακτάται από το 2000 κατά 1 έως 3% ανά δεκαετία. Το όζον μεσαίου γεωγραφικού πλάτους στο βόρειο ημισφαίριο προβλέπεται να θεραπευτεί πλήρως μέχρι τη δεκαετία του 2030.

Το όζον μεσαίου γεωγραφικού πλάτους στο νότιο ημισφαίριο θα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης από τη δεκαετία του 2050 και μέχρι το 2060 στις πολικές περιοχές (Βόρειος πόλος, Ανταρκτική). Η τρύπα αναμένεται να κλείσει σταδιακά.

Αν και η ποσότητα επιβλαβών χημικών ουσιών μειώνεται, η έκθεση διαπίστωσε ότι ορισμένες εκπομπές χλωροφθορανθράκων από την ανατολική Ασία εξακολουθούν να αυξάνονται από το 2012.

Η πορεία προς την ανάκτηση του όζοντος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ., “εξαρτάται από τη συνεχή συμμόρφωση με το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ”. Με την υιοθέτηση της τροποποίησης του Κιγκάλι, ο κόσμος θα μπορούσε να αποφύγει έως το 0,4% της υπερθέρμανσης του πλανήτη αυτόν τον αιώνα, γεγονός που θα ήταν καθοριστικό για τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από δυνητικά καταστροφικούς 2 βαθμούς Κελσίου.

 

Διαφήμιση