Αρχική Επιχειρείν «Κοινωνικό συμβόλαιο» για το διαδίκτυο προτείνει ο πατέρας του Web

«Κοινωνικό συμβόλαιο» για το διαδίκτυο προτείνει ο πατέρας του Web

0
διαδίκτυο
Διαφήμιση

Ο εφευρέτης του World Wide Web έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των χρηστών στο Διαδίκτυο, καθώς η άνοδος των ψεύτικων ειδήσεων, οι καταχρήσεις της ιδιωτικής ζωής, οι άνθρωποι που παρουσιάζουν προφίλ με τρόπο για να μπορούν να χειραγωγούν, οι παραπλανητικές διαφημίσεις και οι ψεύτικοι λογαριασμοί συνεχώς αυξάνονται.

Ο Βρετανός επιστήμονας Τιμ Μπέρνερς Λι, ο οποίος εφηύρε το Διαδίκτυο το 1989, παρουσίασε ένα νέο «Συμβόλαιο για τον Παγκόσμιο Ιστό»» στη διάσκεψη τεχνολογίας Web Summit στη Λισαβόνα τη Δευτέρα.

Το συμβόλαιο περιλαμβάνει ένα σύνολο αρχών δεοντολογίας που η Μπέρνερς Λι και το Ίδρυμα Παγκόσμιου Ιστού θέλουν να υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις, οι εταιρείες και τα άτομα.

διαδίκτυο

Ο Μπέρνερς Λι, έχει γίνει όλο και πιο επικριτικός στους τεχνολογικούς γίγαντες της Silicon Valley όπως το Facebook και το Google. Καλεί όσους όσοι εμπλέκονται στη διαχείριση και χρήση του web να βελτιώσουν τα πρότυπα του διαδικτύου, καθώς περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι σε απευθείας σύνδεση.

Για τις επιχειρήσεις, τους καλεί να κάνουν το Διαδίκτυο προσιτό και προσβάσιμο, να σεβαστούν την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα των καταναλωτών. Αναφέρει επίσης ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν το περιεχόμενο του διαδικτύου «πλούσιο και σχετικό», να δημιουργήσουν διαδικτυακές κοινότητες που να σέβονται τον πολιτικό λόγο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ώστε όλοι να αισθάνονται ασφαλείς και ευπρόσδεκτοι, καθώς και να «αγωνίζονται για τον ιστό».

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι που είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, έχουν το web που θέλουν», δήλωσε ο Μπέρνερς Λι

Πάνω από 50 οργανισμοί έχουν ήδη υπογράψει τη σύμβαση, όπως το Facebook, το Google, το Cloudflare, η γαλλική κυβέρνηση, το Ίδρυμα Digital Empowerment και άλλα. Μια τελική έκδοση της σύμβασης θα κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2019.

Πηγή: dailymail

Διαφήμιση