Σίγουρα έχεις ακούσει ή διαβάσει κάπου ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής- με έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή– παίζει ρόλο-κλειδί στη «θωράκιση» της καρδιακής υγείας. Τι εννοούμε, όμως, στην πραγματικότητα με αυτό;
Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει χρήσιμες διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να βρεις συμμάχους στην προσπάθειά σου να προασπίσεις την καρδιά σου!
Απόλαυσε το αγαπημένο σου ρόφημα…
…που φυσικά δεν είναι άλλο από τον καφέ! Μεγάλος όγκος επιδημιολογικών μελετών σήμερα συσχετίζουν την μέτρια κατανάλωση καφέ με προστατευτική δράση έναντι των καρδιαγγειακών.
Πιο συγκεκριμένα, η μέτρια κατανάλωση καφέ φαίνεται να συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου αλλά και να συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Προτείνεται πως η δράση αυτή του καφέ οφείλεται πιθανότατα στην υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο καφές όχι μόνο είναι το ρόφημα με την υψηλότερη αντιοξειδωτική ικανότητα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις βασικότερες πηγές αντιοξειδωτικών της καθημερινής μας διατροφής στο σύνολό της.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ως μέτρια κατανάλωση καφέ ορίζεται η κατανάλωση έως και 400mg καφεΐνης, που μπορεί να μεταφραστεί σε περίπου 4-5 κούπες στιγμιαίου καφέ την ημέρα.
Κινήσου… Μεσογειακά!
Το διατροφικό πρότυπο που συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας και άλλων παραγόντων κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων δεν είναι άλλο από τη γνωστή σε όλους μας παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή.
Σε γενικά πλαίσια, είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως καλής ποιότητας λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Επιπλέον, περιέχει ελάχιστα έως καθόλου επεξεργασμένα προϊόντα.
Μιλώντας, όμως, πιο πρακτικά, αν θέλεις να υιοθετήσεις το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής στην καθημερινότητά σου και να καρπωθείς τα οφέλη του για την υγεία σου, αρκεί να φροντίσεις η διατροφή σου να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Υψηλή κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης, όπως:
- Λαχανικά, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν τα χόρτα (4 μερίδες/ ημέρα)
- Φρούτα (3 μερίδες/ημέρα)
- Αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού (5-8 μερίδες/ημέρα)
- Όσπρια (Τουλάχιστον 2-3 μερίδες/εβδομάδα)
Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών (2-3 μερίδες/ εβδομάδα)
Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση:
- Γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων (2 μερίδες/ ημέρα)
- Πουλερικών (1-2 μερίδες/ εβδομάδα)
- Αυγών (Έως 4/εβδομάδα)
Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών (μέχρι 1 μερίδα/εβδομάδα , με εξαίρεση κατηγορίες πληθυσμού όπως οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία/ εγκυμοσύνη και οι έφηβοι, για τους οποίους συστήνεται αυξημένη κατανάλωση συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό για την επαρκή πρόσληψη σιδήρου)
- Χρήση ελαιολάδου ως πρωταρχική πηγή προστιθέμενων λιπών χωρίς να ξεχνάμε τις ελιές και τους ξηρούς καρπούς (4-5 μερίδες/ ημέρα συνολικά)
- Επαρκή κατανάλωση υγρών (8-10 ποτήρια/ ημέρα, τα 6-8 να είναι νερό)
- Μέτρια κατανάλωση κρασιού μαζί με τα γεύματα (Εάν καταναλώνεις οινοπνευματώδη ποτά, κατανάλωσε έως 2 μερίδες / ημέρα, αν είσαι άνδρας, ή 1 μερίδα/ ημέρα, αν είσαι γυναίκα)
Και κάτι για το τέλος…
Αν θες να έχεις καρδιά… από ατσάλι, εκτός από τη σωστή διατροφή, πρέπει να δώσεις έμφαση και στη σωματική δραστηριότητα! Φρόντισε, λοιπόν, να υιοθετήσεις οποιαδήποτε μέτριας προς έντονης έντασης σωματική δραστηριότητα (έντονο περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, χορός κ.ά.), για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.