Αρχική Καταστροφές Ανακαλύφθηκαν 200 νέες πηγές εκπομπών αμμωνίας στη Γη από το διάστημα! (χάρτης)

Ανακαλύφθηκαν 200 νέες πηγές εκπομπών αμμωνίας στη Γη από το διάστημα! (χάρτης)

0
map
Διαφήμιση

Παρουσιάστηκε ο πρώτος παγκόσμιος χάρτης της κατανομής της ατμοσφαιρικής αμμωνίας (NH3), που καταρτίστηκε με ανάλυση των μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από τους δορυφόρους μεταξύ 2008 και 2016.

Μεταξύ των σημαντικότερων στοιχείων της έρευνας είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές ταξινόμησαν περισσότερες από 200 πηγές αμμωνίας, τα δύο τρίτα των οποίων δεν είχαν εντοπιστεί ποτέ πριν. Αυτές οι πηγές είναι ουσιαστικά τόποι εντατικής κτηνοτροφίας και βιομηχανικής δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες από το ερευνητικό εργαστήριο LATMOS (CNRS / Πανεπιστήμιο της Σορβόννης / Université de Versailles Saint-Quentin-en-Yvelines) μαζί με άλλα οκτώ άλλα εργαστήρια των οποίων η έρευνα επικεντρώνεται στο παγκόσμιο περιβάλλον,  παρουσιάζουν τον παγκόσμιο χάρτη της κατανομής της ατμοσφαιρικής αμμωνίας (NH3), αναλύοντας τις μετρήσεις που έλαβαν οι δορυφόροι μεταξύ 2008 και 2016.

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύονται στο Nature.

Τα τελευταία δώδεκα χρόνια, το συμβολόμετρο IASI επί των τριών διαδοχικών δορυφόρων Metop, (καταγράφει συνεχώς την ατμοσφαιρική σύνθεση μέσω δορυφόρου), παρέχει στους επιστήμονες παγκόσμια στοιχεία για διάφορα ατμοσφαιρικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας.

Η ατμοσφαιρική αμμωνίας αξίζει ιδιαίτερη προσοχή καθώς επηρεάζει την ποιότητα του αέρα και έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο προσδόκιμο ζωής. Η πλεονάζουσα αμμωνία στο περιβάλλον συμβάλλει επίσης στην οξίνιση και τον ευτροφισμό των οικοσυστημάτων και στην αλλαγή του κλίματος.

Οι ανθρωπογενείς εκπομπές κυριαρχούν σε φυσικές και προέρχονται κυρίως από γεωργικές, οικιακές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Ωστόσο, ο συνολικός προϋπολογισμός αμμωνίας και η κατανομή των εκπομπών σε συγκεκριμένες πηγές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες σε διαφορετικές τοπικές κλίμακες.

Χρησιμοποιώντας τα καθημερινά δεδομένα για τα επίπεδα αμμωνίας που καταγράφηκαν από τα συμβολόμετρα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα ετών, οι ερευνητές δημιούργησαν τον χάρτη της παγκόσμιας ατμοσφαιρικής κατανομής της αμμωνίας.

Συνδυάζοντας τον χάρτη με δορυφορικές εικόνες, αποκάλυψαν και ταξινόμησαν 241 σημειακές πηγές ανθρωπογενών εκπομπών NH3 – 83 που συνδέονται με την εντατική κτηνοτροφία και 158 με τη βιομηχανική δραστηριότητα – καθώς και 178 ευρύτερες ζώνες εκπομπών.

Εκτός από την καταγραφή νέων πηγών που δεν εντοπίζονται στις τρέχουσες απογραφές εκπομπών, η μελέτη δείχνει ότι τα επίπεδα εκπομπών από πηγές που προσδιορίστηκαν προηγουμένως υποεκτιμώνται σε μεγάλο βαθμό.

Με την παρακολούθηση των αλλαγών στα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου, η ομάδα ήταν επίσης σε θέση να εντοπίσει τις εξελίξεις των συναφών δραστηριοτήτων του ανθρώπου, όπως η εκκίνηση ή διακοπή λειτουργίας βιομηχανικών συγκροτημάτων ή η επέκταση υποδομών για εντατική κτηνοτροφία.

Τα αποτελέσματά αυτής της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι απαραίτητο να επανεξετάσουμε πλήρως τις απογραφές εκπομπών ανθρωπογενών πηγών αμμωνίας και να υπολογίσουμε την ταχεία εξέλιξη αυτών των πηγών με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερες εκτιμήσεις της ατμοσφαιρικής αμμωνίας για την υγεία και το περιβάλλον και στην εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισης του αζώτου.

Επιμέλεια Κειμένου: Κατερίνα Καλτσά 

Διαφήμιση